Čipovi made in USA: TSMC Arizona kreće sa masovnom proizvodnjom 2024. godine

Trenutno najveći proizvođač čipova na svetu, započeće masovnu proizvodnju 4 nm čipova u fabrici TSMC Arizona, tokom iduće godine.

Čipovi made in USA: TSMC Arizona kreće sa masovnom proizvodnjom 2024. godine

Prva fabrika najveće tajvanske kompanije za proizvodnju čipova na teritoriji SAD-a, poznatija pod nazivom TSMC Arizona, koštala je ovu kompaniju prema preliminarnim proračunima oko 12 milijardi US$. Prvobitni planovi su obuhvatali proizvodnju 5 nm čipova, ali trenutno se razmatra proizvodnja naprednije generacije 4 nm silicijuma. Najnovije informacije koje stižu iz dobro obaveštenih tajvanskih medija sugerišu da bi proizvodnja prvih 4 nm čipova iz TSMC Arizona pogona, mogla da stigne već iduće godine.

TSMC Arizona prvo stratuje sa 4nm, a onda sledi prelazak na 3 nm

Prema izveštajima koje prenosi Economic Daily, nova fabrika kompanije TSMC locirana u Arizoni, SAD, započeće sa masovnom proizvodnjom 4 nm čipova 2024. godine. Izveštaj dalje navodi da je viši potpredsednik kompanije Qualcomm i operativni direktor ove kompanije, Chen Ruowen izjavio da će Qualcomm biti prvi kupac novih proizvoda i čipova koji će silaziti sa 4-nm proizvodnih traka TSMC pogona u Arizoni.

Ranije je takođe javljeno da su AMD i Nvidia među kompanijama koje će koristiti 4 nm čipove proizvedene u TSMC Arizona fabrici. Novi pogoni za proizvodnju u SAD, dovešće do otvaranja novih radnih mesta i novih kompanija koje će biti koperanti, prenosi Gizmochina.

Osim kompanije Qualcomm, očekuje se da Apple, AMD i Nvidia takođe naruče i budu glavni kupci čipova proizvedenih u američkim TSMC pogonima. U drugoj fazi realizacije, očekuje se proširenje kapaciteta fabrike u Arizoni koja će biti osposobljena za proizvodnju naprednijih 3 nm čipova. Prvi primerci ovih procesora sa proizvodnih traka će sići tokom 2026. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Dovla_sheen

    Dakle spremaju se za prisajedinjenje Tajvana Kini...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi