TSMC 3nm postrojenja u SAD će poskupeti iPhone za 100 US$

Otvaranje novih TSMC 3nm pogona u SAD će značajno poskupeti proizvodnju procesora što će uticati i na porast cena gotovih uređaja.

TSMC 3nm postrojenja u SAD će poskupeti iPhone za 100 US$

Nakon što se našao pod strateškim pritiskom planiranja daljeg poslovanja, najveći tajvanski proizvođač čipova TSMC, se prvobitno nije složio sa planovima oko izgradnje fabrike čipova na teritoriji SAD-a. Sada ne samo da je gradi, već će morati da značajnije poveća investicije u proširenje kapaciteta i uvođenje naprednih tehnologija proizvodnje najsavremenije generacije silicijuma. Prvobitno predviđena izgranja kapaciteta za proizvodnju 5nm čipova će biti unapređena za izradu 4nm silicijuma, a sada se spominje i osvajanje TSMC 3nm tehnologije.

Sve to utiče na dramatičan porast troškove izgradnje fabrika, pa će na kraju celokupna investicija u SAD postrojenja, koštati TSMC vrtoglavih 144 milijardi US$, povećanje od 44% u odnosu na prvobitno predviđeni iznos.

Uprkos tome što TSMC može dobiti subvencije od SAD-a po osnovu izgradnje proizvodnih postrojenja i zapošljavanju američke radne snage na teritoriji SAD-a, zaključak koji proizilazi iz analize tajvanske kompanije jeste da su troškovi američkih fabrika za proizvodnju čipova, daleko veći od sličnih u Aziji. Finansijski direktor kompanije TSMC je naglasio da su operativni troškovi njihovih fabrika na teritoriji SAD-a, 4 do 5 puta veći od onih koje rade na Tajvanu, prenosi FastTech.

TSMC 3nm procesor „Made in USA“ je 5x skuplji

Veći troškovi se odnose na skuplju infrastrukturu, ali i troškove rada, troškove licenci, strožijih propisa o bezbednosti i zdravlju na radu, rastuće troškove inflacije tokom poslednjih godina, kao i troškove edukcije i obuku radne snage.

Sve to će poskupeti čipove proizvedene na teritoriji SAD-a. Posledice će evidentno osetiti najveći kupac TSMC proizvoda, kompanija Apple što će se preliti na povećanje cene njihovih proizvoda. Ceh će naravno platiti krajnji kupci. Procena je da će zbog skupljih procesora „Made in USA“, iPhone telefoni poskupeti u proseku za 100 US$.

Sada se špekuliše o tome šta će se desiti u bliskoj budućnosti? Kupci teško da će ravnodušno podneti takav teret, koji će sa druge strane izvesno usloviti drastični pad prodaje Apple iPhone uređaja. Nije baš najjasnije da li će cene Apple iPhone telefona nastaviti da rastu ili će dodatni trošak morati da snose partneri, dobavljači kompanije Apple?

Obzirom na trenutnu situaciju loše prodaje iPhone 14 serije, mala je verovatnoća da će Apple u bliskoj budućnosti povećati cene svojih uređaja. Analitičari tržišnih zbivanja zastupaju stav po kome se rast troškova zapravo neće odraziti na krajnjeg korisnika tj uticaj rasta cena gotovih proizvoda će biti minimalan po kupce.

Bruto marža koju ostvaruje Apple prodajom svojih uređaja je već dovoljno velika i procena je da iznosi oko 40%, što je dovoljno da amortizuje deo povećanja troškova proizvodnje uređaja. Sa druge strane je gotovo sigurno da će Apple deo troškova preneti na svoj lanac snadbevanja i pre svih TSMC koji će hteo to ili ne, morati da preuzme deo pritiska i povećanih troškova. Šta vi mislite o preseljenju proizvodnje čipova na teritoriju SAD-a i da li ste spremni da snosite deo troškova kroz skuplje iPhone telefone u budućnosti?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi