TSMC uzvraća pokretanjem proizvodnje 3-nm čipova

Jedan od najvećih proizvođača poluprovodnika, tajvanska kompanija TSMC obeležava istorijski trenutak ceremonijom koja će pokrenut 3-nm proizvodne pogone

Tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika (TSMC) održaće još jednu ceremoniju ovog meseca. Nešto ranije tokom decembra je upriličila veliku ceremoniju u Arizoni kako bi obeležila događaj kada su prve mašine instalirane u novu fabriku. Na događaju od velike važnosti prisustvovao je čak i predsednik Bajden. Međutim, kompanija nije završila sa proslavljanjem svojih uspeha. TSMC će sledeće nedelje održati još jednu proslavu u svom pogonu Nan-ke na Tajvanu. Time će ozvaničiti početak masovne proizvodnje 3-nanometarskih poluprovodnika. Moćućnost proizvodnje naprednim 3-nm TSMC postupkom bio je u centru kontroverzi ove godine. Pojedini izvori su tvrdili kako TSMC kasni zbog nepremostivih problema u procesu razvoja. Kritike su stigle nakon što je njegov glavni rival u industriji proizvodnje čipova po ugovoru – Samsung Foundry, najavio proizvodnju pre tajvanske firme.

TSMC proslava 3-nm događaja nije slučajnost

Nakon što je proslavio dolazak prvih mašina u Arizonu sa puno pompe, zagovornici na Tajvanu postavili su pitanje da li to TSMC prebacuje fokus na Ameriku? Vlada je zabrinuta da će nova fabrika dovesti do transfera tehnologije u Sjedinjene Američke Države. SAD su čak i danas, okosnica proizvodnje čipova zbog snažnog ekosistema logističke opreme i dizajnerskih firmi. Tajvanski vladini zvaničnici su ove glasine nazvali propagandom koja se širi iz Kine, kako bi naudili odnosima između Amerike i Tajvana.

Međutim, uprkos spekulacijama o kašnjenju, menadžment kompanije TSMC je više puta izjavio da razvoj njihove 3-nm proizvodnje teče po planu. Učestali komentari i kritike u poslednje vreme, stižu kao posledica činjenice da se industrija poluprovodnika suočava sa istorijskim padom. Kompanije kao što su Intel, AMD i NVIDIA su zabeležile osetan pad prihoda zbog visoke inflacije i smanjenja kupovne moći potrošača. TSMC je shodno tome morao da prilagodi svoje kapacitete u skladu sa najnovijim događanjima na tržištu, prenosi wccftech.

Začepiti usta kritičarima i odagnati sve sumnje u TSMC

Ceremonija proslave početka 3-nanometarske masovne proizvodnje je neka vrsta odgovora zluradim komentarima i zagovornicima krize u kompaniji TSMC, kao i čitavom Tajvanu u kontekstu zabrinosti protežiranja američke fabrike. Ovaj proizvodni proces je najnaprednija tehnologija kojom raspolaže TSMC. Prema zvaničnim najavama američka fabrika će ga dobiti tek 2026. godine, dakle godinu dana nakon što će započeti proizvodnja ovih čipova na Tajvanu, kako je to predviđeno trenutnim planovima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi