Nvidia i AMD planiraju lansiranje Arm CPU procesora za PC do 2025. izazivajući Intel i Apple

Poluprovodničke kompanije Nvidia i AMD planiraju lansiranje CPU procesora zasnovanih na Arm arhitekturi za PC tržište do 2025. godine, izazivajući konkurenciju

Nvidia i AMD planiraju lansiranje Arm CPU procesora za PC do 2025. izazivajući Intel i Apple

Poznata imena u svetu čipova – Nvidia i AMD žele da se pozabave konkurentima, kompanijama Intel i Apple, te u planu imaju lansiranje Arm CPU procesora za komercijalno, klijentsko PC tržište i to do 2025. godine. Nvidia je interno navodno već započela pripremne radove na svojim CPU čipovima sledeće generacije koji bi trebalo da preuzmu klijente konkurencije, tvrdi Reuters, pozivajući se na anonimne izvore.

Najpoznatija po svojim grafičkim kartama i AI čipovima, Nvidia sada tiho dizajnira i centralne procesorske jedinice, koje bi pokretale Windows operativni sistem, a zasnovane su na tehnologiji kompanije Arm Holdings. I Advanced Micro Devices, odnosno AMD takođe planira da unapredi svoje procesore za PC računare, uvodeći istu Arm arhitekturu pod Ryzen banerom, uz postojeću x86 koju tradicionalno koristi u svojim procesorima.

To svakako neće biti prvi put da su obe pomenute kompanije usvojile Arm tehnologiju za razvoj CPU čipova. Nvidia Grace CPU za HPC/AI zasnovan je na Arm Neoverse N2 arhitekturi CPU jezgra koji je zapravo veoma konkurentan modernim čipovima zasnovanim na x86 tehnologiji.

Slično tome, AMD ima bogatu istoriju sa Arm tehnologijom, iako je u jednom momentu kompanija zastala i više se fokusirala na x86 stranu u poslednjih nekoliko godina. Bivši dizajner čipova kompanije Džim Keler, koji je praktično „otac“ Zen jezgara zasnovanih na x86, nije bio oduševljen kako je AMD otkazao K12 Arm CPU projekat, nakon što je on napustio firmu. Sada, glasine ukazuju da je ova kompanija spremna da Arm tehnologiji da još šansi u budućim čipovima.

Međutim, trenutno nije jasno da li će novi AMD procesori imati samo Arm mikroarhitekturu ili hibridni x86 – Arm dizajn.

Raznovrsnije CPU tržište čeka nas „iza ćoška“

Reuters tvrdi da bi obe kompanije mogle da počnu sa prodajom novim proizvoda već 2025. godine, što je za manje od godinu i po dana. Razvoj novih procesora može biti dodatno ubrzan jer i Qualcomm takođe ulazi na PC tržište razvojem sopstvenih Snapdragon X Elite CPU čipova.

Nakon širenja ovih informacija, akcije kompanija su se izmenile. Nvidia deonice porasle su za 3,84 posto, dok su Intel akcije pale za 3,06 procenta, dok je Arm porastao za skoro pet, odnosno 4,89 odsto.

PC industrija kojom je Intel dugo dominirao, a kojoj se pridružio i Apple sopstvenim čipovima, sada može biti uzdrmana zahvaljujući naporima pomenutih kompanija. Prilagođeni ARM Apple čipovi dali su njegovim Mac računarima bolje trajanje baterije i brze performanse koje su konkurentne čipovima koji troše više energije.

To su primetili Microsoft rukovodioci, uključujući naravno i njihovu obradu veštačke inteligencije, te sada žele da postignu slične performanse, tvrde izvori.

Upravo zbog iskustva iz devedesetih godina prošlog veka, Microsoft ne želi ponovo da dođe u situaciju da zavisi samo od jednog dobavljača čipova, odnosno kompanije Intel. Zato sada ova firma ohrabruje druge da uđu na tržište, što se poklapa i sa istekom ugovora koji ima sa Qualcomm dizajnerima za ekskluzivni razvoj čipova kompatibilnih sa Windows operativnim sistemom do 2024.

Međutim, predstavnici pomenutih kompanija i dalje nisu davali nikakve komentare u vezi sa ovim pitanjem, ali ukoliko su ove insajderske informacije zaista tačne, u budućnosti možemo videti zaista raznoliko CPU tržište.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi