Novi AMD Zen 5 CPU-ovi bi mogli da budu najveće unapređenje od prvog Zen čipa

Predstojeći AMD Zen 5 CPU sledeće generacije će prema najnovijim glasinama imati najveću nadogradnju performansi još od 2017. kada je lansiran prvi Zen CPU

Novi AMD Zen 5 CPU-ovi bi mogli da budu najveće unapređenje od prvog Zen čipa

Dizajn novih AMD Zen 5 CPU jezgara trebalo bi da donese ogromnih 30 posto bolje performanse od aktuelne AMD Zen 4 arhitekture, koja se koristi u Ryzen 7000 seriji procesora, kao što je Ryzen 9 7950X. To bi za novu Zen 5 arhitekturu značilo da dobija najveće unapređenje još od prvih Zen CPU jezgara iz 2017. godine, piše PC Gamer.

Ove informacije stižu sa YouTube kanala RedGamingTech, među kojima je i nekoliko grubih procena performansi za konfiguracije sa više jezgara.

Tako bi varijanta Zen 5 sa 16 jezgara mogla da ima oko 49 hiljada poena u Cinebench R23 multicore testu. Poređenja radi, pomenuti Ryzen 9 7950X u istom testu ostvaruje oko 38 hiljada poena, a slična povećanja navodno će imati i konfiguracije sa 12, 8 i 6 jezgara.

Iz ovoga, takođe vidimo i da se očigledno ne očekuje promena broja jezgara kada je u pitanju Zen 5 mikroarhitektura. Kada su u pitanju performanse sa jednim instrukcijskim nizom, predviđeni rezultati idu do 2000 poena. Postojeći Ryzen 7000 čipsetovi mogu postići nešto više od 2000 poena pri fabričkim brzinama. To znači da su ovi brojevi u skladu sa predviđenim povećanjem od 20 do 25 IPC procenta (instructions per clock).

RGT kanal pak, tvrdi da će biti vrlo malo poboljšanja u pogledu radnog takta, možda najviše dodatnih 200 MHz, što znači da se najveće promene očekuju u arhitekturi.

U poređenju sa prethodnim generacijama, o Zen 5 se priča kao o još većem koraku u odnosu na Zen 4 i Zen 3, odnosno Zen 3 i Zen 2.

Štaviše, sve ove informacije su zapravo u velikoj meri u skladu sa prethodnim pokazateljima performansi za Zen 5 koje je u prezentaciji predstavio Džim Keler, jedna od vodećih ljudi koji su nadgledala razvoj ove vrste arhitekture u AMD-u. Njegov grafikon pokazao je performanse Zen 5 za 30 procenta iznad Zen 4 i 23 procenta IPC dobitaka. Naravno, jedno su marketinške brojke, koje su uvek revolucionarne, a drugo su realni testovi o kojima možemo pričati tek kada procesori stignu na test.

Međutim, sve više deluje kao da AMD ipak neće imati hibridni dizajn za Zen 5 CPU jezgra. U prevodu, desktop CPU jezgra će najverovatnije imati „puna Zen 5 jezgra“, bez manjih Zen 5C jezgara. Moguće je da bi kompanija mogla da implementira Zen 5C jezgra u APU za neke laptopove, ali izgleda ne i za desktop računare.

Umesto toga, najranije gde možemo očekivati hibridni CPU za desktop računare biće Zen 6, koji je daleko godinama unapred. Kada su u pitanju Zen 5 jezgra, verovatno je da će biti dostupna u prodaji od druge polovine sledeće godine, stavljajući tako verovatno sve Zen 6 čipove u 2026. godinu.

Ne treba zaboraviti da su ovo ipak nezvanične informacije i da one tek treba da budu dokazane na delu. Međutim, AMD ima dobru reputaciju u isporuci procesora zasnovanih na Zen mirkoarhitekturi, što možda baš i ne važi za njegove grafičke RDNA čipove, tako da ove glasine se mogu pokazati kao verodostojne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. lepi kokan

    a najava, nikakva novost
    ista već 4ti put.

  2. MaliAbner

    Da mogla bi biti ALI istao tako ne mora biti...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi