Nova AMD Ryzen 8000 APU serija, imaće hibridna Zen 5 jezgra i čiplet dizajn

Sledeća generacija AMD Ryzen 8000 APU procesora sa kodnim imenom Strix Point pojaviće se u dve konfiguracije bazirane na Zen 5 i Zen 5C jezgrima

Nova AMD Ryzen 8000 APU serija, imaće hibridna Zen 5 jezgra i čiplet dizajn

Nedavno su se pojavile razne informacije o novoj AMD porodici Ryzen 8000 APU procesora sledeće generacije pod kodnim imenom Strix Point. Iz zvaničnih AMD planova o izlasku novih procesora znamo da će Strix Point linija koristiti Zen 5 CPU jezgra, RDNA 3.5 GPU jezgra i poboljšani AI modul. Glasine su otkrile da će AMD Strix Point linija doći u dve varijante. Prva koja koristi tzv. standardni monolitni dizajn silicijuma i druga serijs koja koristi savremeniju topologiju na bazi više čiplet silicijumskih čipova.

AMD Strix Point APU u verziji monolitnog dizajna, biće sličan Phoenix APU sa svim jezgrima i I/O-kontrolerskoj logici na istom čipu tj silicijumu. Sa Phoenix APU serijom, AMD je promenio nekoliko stvari i kompanija je nedavno potvrdila da njeni početni modeli u liniji poput Ryzen 7040 APU-a koristi hibridni dizajn, koji sadrži i Zen 4 i Zen 4C jezgra. Podsećamo vas da su Zen 4 klasična jezgra visokih performansi, dok su Zen 4C zapravo štedljiva jezgra sa nižom radnom frekvencijom i manjom potrošnjom energije.

Očekuje se da će AMD isti dizajn sada primeniti u okviru nove generacije Strix Point Monolithic verzije APU procesora. Kako insajder  @Olrak29 naglašava, AMD Strix Point Mono čipovi će imati 4 Zen 5 jezgra i 8 Zen 5C jezgara koji zajedno čine konfiguraciju sa maksimalno 12 fizičkih jezgara koja izvršavaju 24 niza instrukcija.

Uz opisana procesorska jezgra, očekuje se da AMD za novu APU generaciju upotrebi grafičko jezgro na bazi RDNA 3.5 arhitekture i I/O kontrolersku logiku na istom silicijumu. Dakle, najverovatnije ćemo nove AMD APU procesore za mobilne računare videti kao Ryzen 8050 seriju, a koja će biti deo Ryzen 8000 APU generacije.

AMD Ryzen 8000 APU donosi Zen 5 arhitekturu

Glavne odlike ove serije Ryzen APU modela, dakle za laptop računare su:

Korišćenje Zen 5 + Zen 5C jezgara na istom (4nm) silicijumu – Monolithic Design,
Makismalno 12 fizičkih jezgara,
Integracija RDNA 3.5 grafičkog jezgra,
Maksimalno 16 računskih jedinica (iGPU),
Očekivan izlazak u drugoj polovini 2024. godine,

Međutim to nije sve, jer AMD priprema i AMD Ryzen 8000 Strix Halo APU familiju procesora koji će biti namenjeni klasičnoj desktop platformi. Praktično, ovaj deo ponude AMD nije osvežio još od Ryzen 5000 APU serije. Novi modeli će koristiti dvostruki čiplet silicijum sa Zen 5 CPU jezgrima i osmojezgarnom konfiguracijom pojedinačnog CCD modula, a očekuje se i da dobije ekskluzivnu AMD 3D V-Cache tehnologiju.

Dobro poznati insajder Kopite7kimi javlja da će u svojoj suštini AMD Ryzen 8000 Strix Halo APU biti vrlo sličan klasičnoj desktop verziji procesora iz Ryzen 8000 serije i da će jedina ozbiljnija razlika biti učinjena u delu I/O jezgra što je i očekivano za ovakav tip procesora (APU). Ovaj procesor će takođe koristiti integrisano grafičko jezgro (iGPU) na bazi RDNA 3.5 arhitekture. Razlika između klasične desktop CPU verzije i desktop APU verzije Ryzen 8000 serije je u tome da CPU koristi iGPU sa manje tj. maksimalno dve računske jedinice, dok će APU imati i do 40 RDNA 3.5 računskih jedinica. To će nesumnjivo uticati na veličinu IOD čipleta. Sumirajući prethodno rečeno, Ryzen 8000 APU serija za desktop u vidu Strix Halo APU procesora biće karakteristična po sledećem:

Prisustvu Zen 5 jezgara u konfiguraciji dva čiplet modula,
Imaće maksimalno 16 fizičkih jezgara,
Integrisaće RDNA 3.5 grafičko jezgro,
Imaće maksimalno 40 računskih jedinica (iGPU),
Očekuje se u drugoj polovini 2024. godine

Dakle, nova generacija AMD APU čipova iz Ryzen 8000 serije stiže iduće godine i biće oštra konkurencija Intel Arrow Lake procesorima od kojih se puno očekuje, prenosi wccftech. Intel će implementirati u svoje modele sličnu tehnologiju sa hibridnim jezgrima, preći će na čiplet topologiju, imaće moćnije grafičko jezgro i sve u svemu biće veoma zanimljivo posmatrati takmičenje dva stara rivala na ovom delu tržišta, mahom laptop i prenosnih računara, te u manjem delu klasičnih, PC desktop platformi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi