AMD Ryzen 7 7840HS brži 25% od prethodnika

AMD Ryzen 7 7840HS procesor za laptop platformu pod kodnim imenom Phoenix, osetno je brži od Ryzen 7 6800H Rembrandt prethodnika.

Prvi testovi pokazuju da je najnoviji AMD Ryzen 7 7840HS Phoenix procesor dizajniran za klasu mejnstrim laptop računara, solidno brži od starije generacije sličnih modela. AMD se priprema da na tržište prenosnih računara pusti novu generaciju centralnih procesora pod kodnim nazivom Phoenix, još bržih i još moćnijih karakteristika. Nakon jučerašnjih vesti i preliminarnih rezultata jačih Ryzen 9 modela, danas su se pojavili podaci o Ryzen 7 Phoenix procesoru.

AMD Ryzen 7 7840HS raspolaže sa 8 jezgara i izvršava 16 “tredova”, a što je ujedno i najjača konfiguracija jezgara za AMD Phoenix generaciju. Procesor koristi 8 MB drugostešene (L2) i 16 MB trećestepene (L3) keš memorije. Osim promena na nivou same arhitekture i njenog unapređenja, nema zanačjnijih izmena u pogledu broja raspoloživih jezgara.

AMD Ryzen 7 7840HS Phoenix – bolja arhitektura i napredniji iGPU

Za one koji gledaju u pravcu sirovih procesorskih perormansi, namenjena AMD Ryzen 7045 Dragon Range linija  koja obuhvata procesore sa 16C/32T konfiguracijom.

AMD Ryzen 7 7840HS je pak namenjen pristupačnijim modelima i malo zahtevnijem svakodnevnom poslu. Njegova frekvencija je nešto niža od jačih Ryzen 9 Phoenix modela i kreće od početnih 3.8 GHz i zaustavlja se na maksimalnoj boost vrednosti od 5.1 GHz. Potrošnja ovako podešenog procesora se kreće od 35-54 W, slično kao i u slučaju ostalih modela iz AMD Phoenix linije.

Procesor poseduje AMD Radeon 780M integrisano grafičko jezgro na bazi RDNA 3 arhitekture sa 12 računskih jedinica koje rade na frekvenciji od 2.9 GHz.

Performanse procesora su testirane u Cinebench R23 benchmarking alatu, a rezultate prenosi Golden Pig Upgrade insajder prema kojima je novi AMD Ryzen 7 je za nijansu brži od postojećih Intel Core i7 12700H modela. U testu angažovanja maksimalnog broja jezgara novi Phoenix model pokazuje 25% bolje performanse u odnosu na Ryzen 7 6800H i 15% unapređenja u odnosu na Rembrandt Ryzen 9 6980HX procesor.

Osam Zen 4 jezgara postaje “mejnstrim” i na laptop računarima

Dakle, pretpostavlja se da će biti u rangu novih Intel Core i7 modela i brži od odgovarajućih Intel Core i5 modela 13. generacije.

AMD Ryzen 7040 Phoenix linija procesora za prenosne računare će biti lansirana nešto kasnije tokom tekućeg tromesečja. Karakteristični su po tome što će koristiti neke od eksluzivnih Radeon funkcija poput Ray Tracing podrške, Fidelity Super Resolution i Radeon Super Resolution tehnologija koje služe postizanju boljih performansi. Očekuje sa da novi laptop modeli u prodavncie stignu tokom marta ove godine.

Ipak, imajući u vidu da se nešto nismo previše nagledali ni modela sa prethodnom Rebrandt generacijom, ostaje nada da će situacija biti bolja sa novim i boljim modelima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi