AMD Advantage – gejming prenosni računari

AMD Advantage – gejming prenosni računari

AMD Advantage se uhvatio u koštac sa Intel Nvidia konkurencijom i to u delu tržišta gde su godinama suvereno vladali sa MAX-Q gejming laptop modelima.

  Sadržaj
   AMD Advantage – gejming prenosni računari

   Pozitivne ocene

   • Odlične performanse i ponašanje u radu CPU & GPU platforme
   • DDR5 RAM podsistem na Ryzen 6000 APU seriji
   • Iznenađujuće dobre Radeon RX 6800S performanse sa MUX opcijom
   • Odlično zaokružen sistem sa utiskom visokog komfora tokom gejminga
   • Fantastični ekrani uklopljeni sa GPU karakteristikama
   • Adrenalin softverska podrška

   Negativne ocene

   • Izostanak Radeon Super Resolution (RSR) opcije na Radeon RX 6800M/S

   AMD Advantage je zaokružena i temeljno modernizovana platforma za mobilne računare, zamišljena da direktno odgovori na izazov Nvidia Max-Q dizajna.

   AMD je izlaskom nove generacije Ryzen procesora sa Zen arhitekturom redefinisao tržište desktop procesora visokih performansi. Posebno je izlaskom Ryzen 5000 serije postalo jasno da Intel Core arhitektura dobija ulogu pratioca, a ne modela koji diktira tempo performansi. Zbog toga se očekivalo da se odnos snaga promeni i na tržištu prenosnih računara, tamo gde su do tog momenta dominirali Intel i Nvidia – gejming laptop modeli. Upravo se to i desilo izlaskom najnovije AMD Advantage platforme.

   Isprva se to desilo samo sa procesorskom platformom i mahom jeftinijih “mejnstrim” prenosnim računarima. AMD Ryzen mobilni procesori veoma brzo pokazali i dokazali efikansost napredne Zen arhitekture. Zatim su počeli polako ali sigurno da potiskuju Intelove modele kako u standardnoj ponudi, tako i modelima solidnih, gejming performansi. Bilo je zaista neobično videti kombinaciju AMD Ryzen procesora i Nvidia GeForce grafičkih rešenja.

   AMD Advantage – bilo je samo pitanje trenutka

   Sa druge strane je nekako u vazduhu visilo pitanje, kada će AMD da ponudi kompletnu platformu kao rešenje bazirano na Ryzen Zen i Radeon RDNA arhitekturi. Razloga za to ima puno ali ponajviše zbog odličnilnih performansi rešenja sa desktop PC platforme. Konačno se i to desilo u vidu dolaska AMD Advantage platforme koja služi kao baza za gejming laptop modele visokih performansi.

   Obzirom na čitavu problematiku oko turbulencija na tržištu, kod nas je dolazak AMD Advantage modela malo kasnio. Danas konačno imamo priliku da vam predstavimo AMD Advantage prvenac, baziran na Ryzen 9 5900HX mobilnom procesoru tzv “Cezanne H” modelu i Radeon RX 6800M grafičkim procesorom na bazi RDNA 2 arhitekture.

   To nije sve od noviteta pošto ćete ovom prilikom videti i sledeću, najaktuelniju trenutno poboljšanu generaciju na bazi Ryzen 6000 procesora, DDR5 sistemske memorije i novog Radeon RX 6800s grafičkog procesora. Oba uređaja su stigla u vidu ASUS modela, prvi – ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513, klasični gejming razarač i drugi ASUS ROG Zephyrus G14, GA 402R jedan odličan primer pojma mobilnog lako-prenosnog gejmera vrhunskih performansi.

   Baziran na “Rembrandt H” verziji procesora i Zen 3+ jezgara u kombinaciji sa energetski efikasnijom verzijom Radeon RX 6800S grafičkog procesora je pravo osveženje na ovom delu tržišta.

   Šta je AMD Advantage platforma?

   Ovaj pojam zapravo prožima čitavu fiulozofiju dizajna platforme jednog gejming laptop računara kroz nastojanje da je svaki bitan detalj dizajniran tako da isporuči vrhunske gejming performanse i osećaj prilikom korišćenja ovakvog računara. To deluje lepo smišljeno i rečeno, ali je u praksi itekako teško ostvarivo.

   Znači, jedan AMD Advantage laptop podrazumeva prisustvo brzog Ryzen procesora koji će isporučiti visoke performanse i time poboljšati ubrzati funkcionisanje pratećeg Radeon grafičkog procesora zaduženog za vizuelni aspekt rada gejming računara. Bez te sinergije centaralnog i grafičkog procesora nema brze, fluidne I grafičkim detaljima bogate animacije u igrama.

   Vrlo je bitno napomenuti da u slučaju jednog AMD Advantage gejming laptop računara se spisak ne zavrašava samo na Ryzen procesoru i Radeon “grafici”.  Obavezno je da jedan takav računar poseduje AMD Freesync ekran sa vrhunskim karakteristikama i visokim vrednostima osvežavanja. Sledeća stvar na spisku je posebno optimizovan sistem hlađenja koji će omogućiti procesoru, grafičkom čipu, kao i ostatku ključnih komponenti, dobro hlađenje i rad na što većim frekvencijama.

   AMD SmartShift u službi rada nove generacije

   Posle svega, treba omogućiti proizvođačima da sve te napredne tehnologije i jake procesore spakuju i ponude korisnicima u obliku tankih i vizualno dopadljivih računara. Na podugačkom spisku mogućnosti AMD Advantage platforme, posebno se izdvaja jedna funkcija koja pravi razliku u odnosu na konkurenciju i obične laptop računare. U pitanju je najnovija AMD SmartShift tehnologija.

   Njena suština je u tome da dinamički menja portrošnju energije centralnog i grafičkog procesora kako bi povećala performanse u različitom tipu aplikacija. To se posebno odnosi na igre u cilju postizanja većeg FPS-a u režimu vizuelno bogatijih grafičkih detalja ili rada u zahtevnom Ray Tracing režimu svetlosnih efekata.

   Uloga AMD SmartShift tehnologije je da pomoću naprednog algoritma prepozna tip aplikacije ili posla koji trenutno obavljate i na taj način ubrza potrebne resurse kako bi se operacija brže izvršila. Važno je naglasiti da se njena uloga ne ograničava samo na gejming.

   Dakle , u pitanju je jedan inteligentni sistem koji prati šta radite i koji tip aplikacije pokrećete. U skladu sa tim ubrzava rad grafičkog ili centralnog procesora u zavisnosti da li se igrate, montirate video klip ili renderujete 3D scenu. Radi se o mehanizmu koji vrlo pametno preraspodeljuje moć CPU i GPU procesora, tako što tačno zna da li u dotičnom trenutku treba više procesorske snage ili GPU resursa.

   Na taj način otvara dodatni prostor za povećnje potrošnje energije kako bi CPU ili GPU ubrzao u potrebnom trenutku, kada onaj drugi miruje ili radi u režimu manjeg opterećenja resursa.

   Ostale AMD FidelityFX funkcionalnosti

   Korisno je prisustvo nekih ključnih tehnologija koje utiču na poboljšanje performansi, a koje uspešno rade i na klasičnim PC desktop računarima. Tu pre svega mislimo na Smart Access Memory funkciju, koja omogućuje Ryzen procesorima pristup podacima u kompletnom kapacitetu video memorije, umesto samo pojedinim segmetima što je slučaj sa običnim Windows laptop modelima. Rezultat su osetno bolje performance i veći FPS u igrama.

   Takođe, tu je i ostatak sa spiska naprednih FidelityFX funkcija koje smo nedavno opisali u primeru desktop sistema. AMD FidelityFX Super Resolution Technology (FSR 2.0) koja u kombinaciji sa AMD FreeSync Premium ekranima zajedno obezbeđuju nesvakidašnji užitak u igranju. To postiže pomoću visokih vrednosti vertikalnog osvežavanja i tehnike dinamičkog usklađivanja trenutka kada se kadar prikazuje na ekranu, podižući gejming iskustvo na takmičarski nivo performansi.

   AMD FSR 2.0 obezbeđuje dodatno ubrzanje tehnologijom skaliranja rezolucije uz istovremeno  održavanje kvaliteta prikaza i oštrine. Ova tehnologija je podržana u najnovijim igrama. Najkraće rečeno, obezbeđuje dodatne performanse u momentima kada zbog kompleksnih scena i upotrebljenih efekata, ponestane GPU snage.

   Konačno, AMD Advantage kroz upotrebu mašinske inteligencije, konstantno vrši optimizaciju upravljanja radom centralnog i grafičkog procesora, kao i sistemske memorije. To mu omogućuje mnogo efikasniju potrošnju energije i manje zagrevanje, niže radne temperature, a što se sve zajedno utiče na bolje radne performance.

   Postiže se sistem prenetih efekata, koji sa druge strane utiče na manje opterećenje rada ventilatora, manju buku i tiši rad. U tom smislu je ostavljeno proizvođačima da odluče koliko će kompleksan i efikasan system hlađenja koristiti. Da li će upotrebiti tečni metal kao toplotni interfejs između procesora i rashladnog sistema, da li će koristiti višestruki sIstem toplotnih cevi ili više ventilatora.

   AMD Advantage – koncept prenosnig računara je unapređen

   Zaključujemo ovaj deo objašnjenja konstatacijom da AMD Advantage kroz optimizaciju rada Ryzen i Radeon procesora, utiče na produženo vreme trajanja baterije. Zatim boljim prikazom sadržaja u najvišem kvalitetu bez seckanja i zastajkivanja u igrama. Istovremeno obezbeđuje gejmerima kompletnu kontrolu nad upravljanjem nivoa radne temperature i performansi uređaja, te njihovog podešavanja u skladu sa trenutnim potrebama rada.

   Na taj način korisnici dobijaju onu vrstu prednosti koju mnogi laptop modeli na Intel – Nvidia platformi jednostavno nemaju, niti mogu da je ponude ponude i sve to čak po nižoj ceni koštanja.

   Čitava priča ne bi imala nikakvog smisla ukoliko ne postoji ili ne možete probati i kupiti jedan AMD Advantage laptop model. Kao što smo ranije spomenuli na testu su se našla dva ASUS ROG modela.

   AMD Advantage računari – ASUS ROG Strix Advantage Edition G513…

   ASUS ROG Strix iz G15 serije, model Advantage Edition G513 je ultimativni gejming laptop “super teške” kategorije. Ovaj računar “puca” od snage i konkuriše najjačim Intel-GeForce rešenjima.

   Srce pomenute AMD Advantage platforme čini kombinacija Ryzen 9 5900HX procesora sa osam jezgara i 16 tredova, te frekvencijom koja u “Boost” koracima dostiže 4.6 GHz na pojedinačnim Zen 3 jezgrima.

   Naoružan je sa DDR4-3200 memorijom u dvokanalnom režimu rada, dok je u isto vreme korišćen najjači mobilni Radeon GPU u vidu RX 6800M modela sa 2560 izvršnih jezgara na bazi RDNA 2 arhitekture i 12 GB lokalne GDDR6 memorije. GPU u momentima ubrzanja prelazi granicu radne frekvencije od 2400 MHz.

   Jake specifikacije osnovnih komponenti gde obavezno ubrajamo M.2 PCIe x4 Gen4 M.2 SSD i obavezni Wi-Fi 6 2×2, te neizostavni gigabitni LAN. Treba posebno istaći vanserijski ekran u FullHD rezoluciji prikaza sa osvežavanjem na 300Hz i AMD FreeSync podrškom.

   Postavlja se pitanje da li je Radeon RX 6800M sposoban da izbaci 300 FPS-a? Oh, da itekako. Sposoban je da izbaci dovoljan višak frejmova, posebno u FidelityFX Super Resolution (FSR) podržanim naslovima kako bi se u potpunosti iskoristio super brzi ekran. Tako ćete oseti savršeno glatku i tečnu animaciju u igrama. Uz FidelityFX  Anti Lag pravo je uživanje igrati Battle Royal igre brzog tempa uz gotovo savršenu brzinu odziva i reakciju na komande.

   … i ROG Zephyrus G14

   Međutim, ovo je tek prva generacija AMD Advantage paltforme i model iz 2021. godine. Na našu sreću imali smo prilike da probamo moderniju tj aktuelnu evoluciju AMD Advantage platforme za 2022. godinu u vidu ROG Zephyrus G14. Model koji pokazuje energetsku efikasnost na delu.

   Ovaj laptop na delu demonstrira kako gejming računar ne mora biti glomazan, težak i debeo. Platforma je evoluirala, a specifikacije unapređene, pa ovaj računar koristi noviji mobilni APU iz Ryzen 9 6900HS serije na bazi Zen 3+ jezgara. Dobijena su primenom 6 nm procesa proizvodnje, zbog čega su većeg energetskog učinka od sličnih Zen 3 modela. Pružaju bolje performanse uz manju potrošnju električne energije.

   Uostalom ovaj grafikon najbolje govori o efikasnosti Rembrandt APU procesora:

   Dakle, istovetna konfiguracija procesora kao u slučaju prethodnika – 8 fizičkih jezgara koja izvršavaju 16 tredova, uprkos značajno većem kućištu i moćnijem rashladnom sistemu, Cezanne očigledno gubi trku sa Rembrandtom.

   Takođe tu je i efikasniji grafički  procesor. Radeon RX 6800S kao energetski štedljivija verzija sličnog učinka u odnosu na jači RX 6800M model, sa manjim brojem “šejder” jedinica – 2048 naspram 2560 i 4 GB manje VRAM-a. Sve to za posledicu u prvi mah ima manji fps, ali ni približno onoliko koliko biste pomislili zaključujući specifikacije “na papiru”. 

   Šta je MUX prekidač i zašto je njegovo prisustvo bitno

   Kuriozitet ROG Zephyrus G14 modela i tajna njegovih zaista dobrih performansi je posedovanje MUX prekidača. Aktivirate ga iz ASUS Armoury Crate softvera. Njegova uloga je da zasebni grafički čip (Radeon RX 6800S) direktno šalje obrađeni sadržaj na ekran i time preskače procesor sa integrisanom grafikom preko koga uobičajeno ide renderovani frejm na prikaz.

   Na ovaj način se smanjuje kašnjenje u prikazu i direktno podižu performanse tj prosečna vrednost fps-a. Razlika nije za potcenjivanje jer se kreće u rasponu od 7-10%, pa čak i više u zavisnosti od konkretne igre.

   Pored nabrojanih mogućnosti, ovaj laptop raspolaže novijim Wi-Fi 6E standardom bežične komunikacije i specijalitetom u vidu ROG Nebula 120 Hz ekrana 14” dijagonale i QHD+ rezolucije od 2560×1600 piksela, HDR podrškom, Mini LED tehnologijom osvetljenja koje postiže vrednost od čak 1100 nita.

   Jednom rečju, vanserijski ekran koji savršeno odgovara uz mogućnosti Radeon RX 6800S grafičkog procesora.

   Dakle, jedan pravi mobilni gejmer sa ozbiljno podmlađenom platformom koja dozvoljava upotrebu kompaktnog kućišta manjih dimenzija, nižeg profila i skoro istim nivoom performansi kao i prethodno prikazani “teškaš.

   Kao stvoren je ne samo za gejming, već i kreativni posao. Koliko je efikasna platforma dovoljno je reći da identični nivo gejming performansi postožete uz 26% manji utrošak energije, što je rezultat vredan pažnje.

   AMD Advantage platforma – performanse

   Potrošnja energije

   Pogledajte samo grafikon uzajamnog kretanja potrošnje (W) i performansi (FPS) u Apex Legends igri, gde Radeon RX 6800S (uključen MUX prekidač) i Ryzen 9 6900HS prave neverovatnu razliku u odnosu “na papiru” jači RX 6800M i Ryzen 9 5900HX.

   Em, osetno manje troši, u proseku nekih 75W, em isporučuje 30% veći prosečni “frejmrejt”, na trenutke dodirujući maksimalnu granicu od 300 fps-a. To se zove prednost efikasnog rada platforme… evolucija na delu.

   Pogledajmo kako su se pokazali gejming laptop modeli u međusobnom poređenju performansi, sa do sada testiranim Intel-GeForce specifikacijama slične kategorije.

   Gejming performanse:

   U pogledu performansi AMD Advantage u potpunosti parira Intel-Nvidia GeForce RTX 3070/Ti konkurenciji. Prednost je zabležena mahom u klasičnim naslovima, dok je zaostatak zabeležen u igrama sa Ray Tracing podrškom. To se desilo iz krajnje čudnog razloga, pošto je izostala Radeon Super Resolution (RSR) podrška za RX 6800M/S u Adrenalin drajverima, iako dotična postoji za iGPU grafiku integrisanu u sam APU. Zašto je to tako, treba uputiti pitanje kompaniji AMD jer u dotičnim situacijama Nvidia pravi ozbiljniju razliku upravo zbog korišćenja DLSS tehnologije.  

   Performanse u aplikacijama

   U Adobe aplikacijama tradicionalno Intel – Nvidia održavaju prednost zahvaljujući boljoj optimizaciji i podršci za CUDA akceleraciju i OptiX optimizaciju u odnosu na AMD Radeon OpenCL podršku. Vidimo i određena odstupanja i varijacije koje su rezultat različitih rashladnih rešenja i mogućnosti da se GPU i CPU drže u oblasti viših radnih frekvencija.

   U oblasti 3D renderinga, procesori su poređani tako da se lako može videti evolutivni napredak i pomak u performansama.

   Koliko se greje i koliko je bučan?

   Period toplih dana je prava noćna mora za rad gejming laptop modela jer treba u isto vreme obezbediti dobro hlađenje grafičkog i centralnog procesora u relativno tankom kućištu jednog Zephyrus G14 modela. Istovremeno potrebno je postići iole tih rad, a što je gotovo nemoguća misija u ovakvim uslovima:

   Očekivano je da veće i glomaznije kućište donese prednost ROG STRIX G15 modelu i u ovom apsektu rada, ali razlika u opterećenju od par decibela je prihvatljiva u kontekstu prednosti centimetar tanjeg i skoro jedan kilogram lakšeg Zephyrus G14 modela:

   AMD Advanced – za još bolje laptop i notebook modele

   AMD Advanced je u relativno kratkom periodu, imajući u vidu prilično dug period apstinencije na ovom delu tržišta se vratio kao nikada jači. Toliko je dobar da je ozbiljna pretnja najboljim Intel Nvidia gejming modelima, što ste mogli naslutiti iz prethodnih podataka i čitave današnje priče.

   Još više impresionira činjenica da se pojavio praktično niotkuda. Ruku na srce, gledali smo dosta PPT prezentacija, ali znate kako to već biva. Priča je priča, ali dok ne isprobate računar na delu, ne možete da poverujete u brojke.

   AMD je ispuno obećanje, a pravo iznenađenje jeste zrelost platforme, stabilnost u radu, ponašanje i nivo performansi što nije bio nimalo lak posao. Sve to je postignuto u praktično dve iteracije, pri čemu je druga zapravo evolucija u smislu optimizacije i podizanja energetske efikasnosti.

   Do posebnog izražaja dolazi zaokruženost uređaja i insistiranje ne samo na jakom centralnom i grafičkom procesoru, već i pratećim uređajima poput fantastičnih ekrana, brzih Wi-Fi opcija, SSD uređaja i svega ostalog što prati vrhunski gejming hardver.

   Kada na sve to dodate odličan Adrenalin softver, dobijate jedan moćan prenosni gejming sistem koji se sa punim pravom može uvrstiti u sam vrhu ponude na ovom delu tržišta.

   Sigurni smo da će mnogi sumnjičavo i sa dozom podozrenja gledati na AMD Advantage modele, a što je posledica predrasuda i loše navike na uobičajenu praksu kupovine dosadašnjih rešenja.

   Nemojte pogrešiti, dajte šansu i videćete koliko je dobro AMD Advantage platforma zamišljena i realizovana. Toliko da smo i mi u redakciji koji smo kroz šake propustili na stotine modela, ostali prilično iznenađeni u pozitivno smislu. Aplauz za AMD, sa željom da nastave u ovakom ritmu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan