Nvidia Grace ARM procesor pružaće duplo bolje rezultate od Intelovog Xeona

Kompanija Nvidia ne prestaje da iznenađuje konkurenciju u profesionalnim rešenjima

 
Tokom GTC 2022, kompanija Nvidia predstavila je svoj Grace superčip, CPU rešenje koje može da podrži do 144 AMR jezgra, a za koje se tvrdi da pruža duplo bolje performanse po utrošku vata struje od svih drugih, tradicionalnih, serverskih rešenja. Dakle, nakon skorašnjeg sjajnog rezultata sa superračunarima, Nvidia se trudi da uspostavi dominiaciju u još jednom profesionalnom segmentu.Ove informacije dostupne su sa najnovije slike koja ukazuje na performanse novog Nvidia Grace ARM CPU ostvarene prilikom upotrebe ovog rešenja za predviđanje vremenske prognoze korišćenjem NCAR WRF standarda. Ovi rezultati, kako tvrdi kompanija Nvidia, dobijeni su prilikom određivanja vremenske prognoze za regiju od 4 kvadratna kilometra na Iberijskom poluostrvu.
 
Gracesuperchip.jpg
Takođe, treba se naglasiti da su performanse koje su ovde vidljive baš za Grade CPU superčip, a ne za Grace Hopper superčip. Neke od glavnih karakteristika ovog profesionalnog rešenja, kako navodi kompanija Nvidia, jesu:

Visoke performanse za HPC i cloud računarstvo
Prva na svetu upotreba LPDDR5x sa ECC memorijom koja ostvaruje brzinu protoka podataka od 1 TB/s
Koherentni interfejs od 900 GB/s, što je 7 puta brže od PCIe Gen 5
Duplo gušća arhitektura od DIMM rešenja
Duplo bolje performanse po utrošenom vatu električne energije od najbržih CPU rešenja današnjice
Kompatibilnost sa svim Nvidia platformama, poput RTX, HPC, AI, i Omniverse

Performanse ovog procesorskog rešenja upoređene su sa Intel Xeon 8360Y “Ice Lake” procesorom. Kada se uporede ponuđene performanse od strane kompanije Nvidia, stvarno se vide dvostruko bolji rezultati. Jedan od razloga za to jeste činjenica da se model za predviđanje vremenske prognoze korišćen prilikom ovog testiranja ostalanja na brzinu protoka podataka prisutne memorije, a tu je Nvidia Grace superčip svakako u prednosti, javlja WCCFTech.Pored ovoga, Nvidia je uporedila svoje rešenje i sa AMD EPYC modelima, ali ta razlika u performansama nije toliko značajna kao u poređenju sa Intel Xeon procesorima. Međutim, ovo se sve može promeniti do planiranog datuma predstavljanja ovog čipa tokom prve polovine 2023. godine.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi