Microsoft razvija sopstvenu ARM – Windows 12 platformu

Microsoft radi na sopstvenom ARM procesoru sa optimizacijom za Windows 12 operativni sistem, a sve kako bi uspešnije parirao Apple “M” seriji procesora

Microsoft razvija sopstvenu ARM – Windows 12 platformu

Odluka kompanije Apple da svoje uređaje bazira isključivo na procesorima koji su rezultat sopstvenog razvoja se pokazala kao dobra odluka koja se posebno odrazila na Mac liniju računara. Uređaji su dobili bolje performanse i u isto vreme postali efikasniji u potrošnji energije čime su konkurenciju ostavili daleko iza sebe. Prema poslednjim informacijama, poučeni ovakvim primerom, stratezi kompanije Microsoft su se odlučili za sličan korak. Tačnije rečeno, Microsoft je odlučio da napravi sopstveni procesor i to na bazi ARM arhitekture.

Glavni pravac buduće strategije ARM -Windows 12 platforma

Najnovije informacije govore da Microsoft već uveliko radi na sopstvenom AMR čipu koji će biti posebno optimizovan za rad sa Windows 12 operativnim sistemom. Novi Windows 12 će sa svoje strane će biti posebno prilagođen kako bi do maksimuma iskoristio efikasnost novog Microsoft hardvera.

Prema informacijama koje objavljuje Windows Latest, Microsoft radi na sopstveno prilagođenoj verziji ARM procesora, dok istovremeno optimizuje sledeću verziju Windows 12 operativnog sistema koji će raditit “ruku pod ruku” sa hardverom razvijenim pod istim krovom.

Kompanija iz Redmonda je nedavno objavila više oglasa za posao koji između redova govore o budućim planovima kompanije. Popis poslova uključuje glavnog arhitektu SoC rešenja, glavnog inženjera dizajna, višeg inženjera za verifikaciju fizičkog dizajna i višeg CAD menadžera. Prema ovoj listi, da se zaključiti kako Microsoft želi da dizajnira nove procesore vodeći se u prvom planu, principom performansi i efikasne potrošnje energije.

Microsoft definitivno uči na primeru največeg konkurenta – kompanije Apple. Njihovi čipovi su napravljeni na način koji dopunjuje softver. Sa Apple M serijom čipova i optimizovanim macOS softverom, korisnici dobijaju najbolju kombinaciju performansi i trajanja baterije sa MacBook računarima. Takođe, ova kombinacija pruža veću kontrolu nad hardverom kada su u pitanju performanse i energetska efikasnost. Trenutno, Apple radi na razvoju M3 procesora na osnovama TSMC 3nm arhitekture. Poučen time, Microsoft razvija novi Windows 12 sa optimizacijom prilagođenom za dizajn svog budućeg procesora.

Očekuje se da će Windovw 12 biti objavljen tokom sledeće godine. Posedovaće mnoštvo funkcija koje bi trebalo da iskoriste prednosti novih Microsoft procesora. Operativni sistem sledeće generacije bi potencijalno mogao da iskoristi sve prednosti prilagođene ARM arhitekture u vezi sa funkcijama usmerenim pre svega na AI, prenosi wccftech.

Imajte na umu da je još uvek rano za zaključak jer konačnu reč ima Microsoft. Štaviše, Apple je daleko ispred u čitavoj igri kada su u pitanju prilagođeni procesori za rad pod okvirom sopstvenog operativnog sistema, ali definitivno je to pobednička karta na koju je odlučio da zaigra i Microsoft.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi