Nezvanične specifikacije Snapdragon X Elite čipa obećavaju alternativu Apple M seriji procesora

U danima pred početak Snapdragon samita, kada će biti predstavljeni novi čipovi ovog brenda, procurile su specifikacije Snapdragon X Elite čipa za računare

Nezvanične specifikacije Snapdragon X Elite čipa obećavaju alternativu Apple M seriji procesora

Dok očekujemo Qualcomm događaj kada će ova kompanija predstaviti nove čipove kako za mobilno, tako i za PC tržište, internetom kruže specifikacije Snapdragon X Elite procesora, skrojenog baš za računare. Ovaj čipset označava prodor kompanije u carstvo prilagođenih jezgara uvođenjem Orion tehnologije, koji treba da parira Apple čipovima M serije.

Glasine sugerišu da će Snapdragon X Elite imati CPU i GPU jezgra koja obećavaju otprilike dvostruko bolje performanse od tradicionalne x86 arhitekture, piše SparrowsNews.

U pogledu GPU mogućnosti, novi čip navodno nadmašuje 96EU Intel Raptor Lake procesor i isporučuje navodno 4,6 TFLOPs sirovih računarskih performansi.

Predstojeći čipset je deo Snapdragon X serije kao vrhunskim model koji sadrži dvanaestojezgarni CPU. Ovaj SoC takođe navodno podržava LPDDR5x memoriju, nudeći značajni memorijski propusni opseg od 136 GB/s, što treba da obezbedi nesmetan i efikasan rad na više stvari istovremeno kao i lako rukovanje fajlovima.

Jedna od istaknutih karakteristika ovog čipa je njegova jedinica za „neuronsku obradu“ – NPU, koja nudi izvanrednih 45 TOPS (triliona, odnosno biliona operacija u sekundi) aritmetičke snage. Neimenovani Adreno GPU dodatno poboljšava snagu čipa sa izgleda 4,6 TFLOPS aritmetičke snage, što ga čini pogodnim za zahtevne aplikacije i gejming.

Ovaj procesor štaviše je navodno sposoban da podrži do tri 4K ekrana istovremeno, što sugeriše na dobre mogućnosti povezivanje u koju možda spada i podrška za Thunderbolt 4 konekciju. Još jedna značajna karakteristika je uključivanje 5G modema, koja popunjava primetno odsustvo ove opcije u Apple Mac računarima M-serije čipova.

Iako insajderski izveštaj, koji je prvobitno objavio Windows Report, ne precizira da li je 5G modem integrisan ili odvojen, ovaj dodatak označava posvećenost Qualcomm kompanije da svoje proizvode zadrži na čelu modernih opcija povezivanja, jer u to spada i podrška za Wi-Fi 7.

Specifikacije Snapdragon X Elite procesora ulaze i u oblast generativne veštačke inteligencije (AI), jer se čip može pohvaliti podrškom za 13 milijardi parametara i 30 tokena/s 7B LLM što ga čini potencijalnom elektranom za AI zadatke. Veliki jezički modeli (LLM) zasnovani na AI, rade pomoću tokena koji predstavljaju delove reči. Svaka od njih, ograničena je brojem tokena koje može da obradi, kao i njihovim kontekstom.

Ipak, ne treba zaboraviti da su ove informacije nezvanične, a da ćemo detaljne specifikacije o ovom, kao i drugim Qualcomm čipovima videći već od sutra, kada počinje Snapdragon samit na kome će oni biti predstavljeni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi