Koja je razlika između Thunderbolt i USB-C konekcija?

Thunderbolt 4 i USB-C 4.0 izgledaju jako slično i dele mnoge zajedničke karakteristike, ali znate li po čemu se tačno razlikuju ove dve konekcije?

Koja je razlika između Thunderbolt i USB-C konekcija?

Kada su u pitanju računari, periferije možete povezivati preko niza različitih konektora, ali se USB ustoličio kao univerzalno rešenje, a odnedavno sve češće viđamo i Thunderbolt konektore. Iako dele neke sličnosti, najmodernije Thunderbolt 4 i USB-C 4.0 konekcije nisu iste.

Dizajniran i razvijen od strane firme Intel u saradnji sa kompanijom Apple, Thunderbolt se prvobitno zvao “Light Peak” pre nego što je preimenovan. Prvi komercijalni proizvod sa Thunderbolt konekcijom je bio MacBook Pro 2011.

Thunderbolt verzije

Prvi Thunderbolt je podržavao prenos slike visoke rezolucije i podataka kroz jedan port, ali je radio sa Apple Mini DisplayPort portovima da bi tek naredne verzije bile bazirane na USB-C.

Thunderbolt 2 je predstavljen 2013. godine i takođe je koristio Mini DisplayPort, ali je zato duplirana brzina prenosa u odnosu prethodnu generaciju, i mogao je da prenosi 4K video fajlove, dok je istovremeno prikazivao 4K video zapis na monitoru.

Thunderbolt 3, objavljen 2016. godine, je prva verzija Thunderbolt interfejsa koja je bila bazirana na USB-C formatu i sa brzinama prenosa i do 40 Gbps, četvorostruko više od prve iteracije.

Thunderbolt 4, najnovija verzija ovog formata, se i dalje zasniva na USB-C formatu i ima istu brzinu od 40 Gbps, ali i podršku za prikazivanje slike na dva 4K monitora istovremeno, podrška za brzinu protoka od 32 Gbps za PCIe SSD uređaje i kompatibilnost sa USB 4.0 konekcijama.

Prednosti tehnologija

Glavne prednosti koje Thunderbolt ima u odnosu na USB su njegova sposobnost slanja video signala i podataka istovremeno preko jednog kabla, mogućnost pokretanja više uređaja preko jednog porta i funkcionalnost povezivanja u nizu, što omogućava lančano povezivanje monitora, dokova i habova. Na ovaj način, dovoljan je samo jedan Thunderbolt port na laptopu preko kojeg se dokom ili habom mogu dobiti proširene funkcionalnosti.

Kako je vreme prolazilo, prednosti Thunderbolt formata su se umanjile. Najnovije verzije Thunderbolt i USB interfejsa su jako slične, a glavna razlika je u minimalnim zahtevima brzine prenosa podataka. Iako su potpuno kompatibilni, Thunderbolt i USB nisu jednaki. USB 4.0 ima minimalni zahtev od 20 Gbps, a Thunderbolt 40 Gbps, što znači da neki USB konektori neće da iskoriste maksimalnu brzinu Thunderbolt porta.

Još jedna razlika je brzina prenosa preko različitih dužina kablova. Thunderbolt može da prenosi po brzini od 40 Gbps čak i sa kablovima dužine preko 2 metra, dok USB 4 to ne može kada je dužina preko 1 metra.

Razliku između ova dva formata ćete raspoznati po izgledu. Thunderbolt 4 uređaji su obeleženi sa ikonicom munje i brojem 4, dok USB 4.0 uređaji imaju standardnu USB ikonu zajedno sa brojem 20 ili 40. Iako je USB 4.0 u velikoj meri dostigao Thunderbolt, Thunderbolt i dalje ima malu prednost pa će biti bolji izbor ako ste u mogućnosti da ga koristite, piše HowToGeek.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi