Intel demonstrirao 80 Gbps Thunderbolt

Duplo povećan protok podataka, ko se boji USB 4 rev 2.0 još, “tri za groš”…

Intel je u svom razvojnom centru (IDC) u Haifi, Izrael, prikazao novinarima video snimak prvog test sistema koji radi sa Thunderbolt vezom od 80 Gbps. Intel nije podelio mnogo detalja, ali demo sistem se sastojao od dvostrukih Thunderbolt putanja, od kojih svaka radi na 40 Gbps (ukupno 80 Gbps). To je dvostruko bolje od Thunderbolt 4 standarda, koji dostiže maksimalno 40 Gbps.
Link sa protokom od 80 Gbps išao je preko USB-C kabla. Intel nije ovom prilikom objavio zvanični naziv svog novog, brzog interfejsa, niti je pomenuo kada bi mogao doći na tržište. Za sada, sve što znamo je da će udvostručiti brzinu postojeće Thunderbolt 4 veze.
Thunderbolt 4 trenutno koristi specifikaciju USB 4 rev. 1.0, a nova verzija Thunderbolt-a koristi veću  propusnu moć, poput nedavano predstavljenog USB 4 standarda sa revizijom 2.0 specifikacija.
Thunderbolt_80gbps.jpg
Intel je izjavio kako još uvek nije usvojio novu šemu imenovanja za Thunderbolt interfejs od 80 Gbps. S obzirom na metodologiju brendiranja USB 4 ver. 2.0, moguće je da bi Intel ovo mogao označiti kao Thunderbolt 4 ver. 2 ili koristiti neku drugu vrstu oznake za periodično ažuriranje. Intel bi mogao da ga nazove i Thunderbolt 5, ali to je manje verovatno.
Inače, Intelov razvojni centar u Haifi je odgovoran za sva Thunderbolt i USB rešenja koja se ugrađuju u Intel proizvode.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi