Uz mobilni i Snapdragon X Elite ARM čipset za laptop takođe ugledao svetlost dana

Ovogodišnji Qualcomm događaj predstavljanja proizvoda je među mnogo novina doneo i Snapdragon X Elite ARM čipset za laptop sa Windows operativnim sistemom

Uz mobilni i Snapdragon X Elite ARM čipset za laptop takođe ugledao svetlost dana

Dok će Snapdragon 8 Gen 3 mobilni čipset pokretati najnovije Android pametne telefone i tablete, kompanija Qualcomm najavila je i svoj Snapdragon X elite ARM procesor namenjen Windows laptop računarima. Tako nam je ovogodišnji Snapdragon samit pokazao da se kompanija nada da će osvojiti veći deo računarskog tržišta sa svojim najnovijim SoC proizvodom, kladeći se na njegove performanse i efikasnost.

Ovaj čip napravljen je u 4 nm proizvodnom procesu i sadrži 12 Oryon jezgara visokih performansi koja rade na frekvenciji od 3,8 GHz, dok u jednojezgarnim i dvojezgarnim performansama ima povećanje do 4,3 GHz.

Kada je u pitanju grafika, novi čipset ima integrisani Adreno GPU sa 4,6 TFLOPs i podršku za DirectX 12 API.

Snapdragon X Elite bi trebalo da podnose i do tri eksterna UHD monitora koji rade na 60 Hz. Oni koji se bave sređivanjem video snimaka, mogu da koriste Adreno video procesorsku jedinicu (VPU) koja podržava 4560 desetobitno kodiranje i dekodiranje za H.264, HEVC (H.265), VP9, AV1 fajlove.

Qualcomm je u novi čip dodao i Hexagon NPU („neuronska procesorska jedinica“) sa 45 tera operacija u sekundi (TOPs), koji obezbeđuje zadatke generativne veštačke inteligencije (AI). Ovaj procesor zahvaljujući tome navodno obrađuje preko 13 milijardi parametara koji rade na uređaju i može da generiše 30 tokena u sekundi, odnosno delova reči koje AI može da obradi.

Kada je u pitanju RAM, Snapdragon X Elite podržava LPDDR5x sa do 136 GB/s memorijskog propusnog opsega i 42 MB ukupne keš memorije uz PCIe Gen 4 kao i UFS 4.0 skladište. Na strani povezivanja, ovaj procesor ima FastConnect 7800 sistem sa podrškom za Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4, kao i Snapdragon X65 5G modem za mobilno povezivanje sa najvećom brzinom preuzimanja do 10 Gbps.

Reprodukcija zvuka bez gubitaka, tvrdi Qualcomm, omogućena je zahvaljujući kompanijskoj Aqustic tehnologiji, a čipset ima i Qualcomm Spectra procesor signala slike (ISP) sa podrškom za do 36 MP dvostruke kamere i 4K HDR video snimanje.

Kompanija tvrdi da se njegov novi CPU poklapa sa konkurentskim Intel procesorima 13. generacije kada je u pitanju više instrukcijskih nizova dok, navodno ujedno troši 68 posto manje energije, prenosi sa samita GSM Arena.

Uz to, postoji i poređenje sa Apple M2 čipom, takođe zasnovanom na ARM arhitekturi gde Snapdragon X Elite navodno ostvaruje 50 posto vrže performanse sa više instrukcijskih nizova. Moguće je da će ovaj čip zaista predstavljati alternativu M2 čipu, s obzirom na to da su se i druge ranije glasine o njegovim mogućnostima ispotavile kao tačne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi