Upoznajte Snapdragon 8 Gen 3 – sveže objavljeni Qualcomm čipset sa fokusom na AI

Novi Qualcomm mobilni čipset Snapdragon 8 Gen 3 je i zvanično stigao, napravljen u 4 nm proizvodnom procesu sa fokusom na generativnu veštačku inteligenciju

Upoznajte Snapdragon 8 Gen 3 – sveže objavljeni Qualcomm čipset sa fokusom na AI

Kompanija Qualcomm lansirala je svoj novi i dugo očekivani mobilni čipset – Snapdragon 8 Gen 3 koji je izgrađen u TSMC 4 nm (N4P) proizvodnom procesu, a donosi jasan fokus na unapređenje veštačke inteligencije, gejminga, zvuka i kamere. Kompanija tvrdi da je čipset 30 posto brži i 20 posto efikasniji od svog prethodnika Snapdragon 8 Gen 2 koji je svojevremeno važio za najbolji čipset koji možete imati na tržištu.

Novi procesor, pak, umesto konvencionalne arhitekture 1+3+4 koju je Qualcomm zamenio sa 1+4+3 na svom prošlogodišnjem čipsetu, novi raspored donosi 1+5+2 odbacivši jedno malo jezgro u korist pet srednjih jezgara.

Snapdragon 8 Gen 3 dakle ima osam CPU jezgara: jedno glavno Cortex-X4 jezgro koje radi na 3,3 GHz, pet srednjih Cortex-A720 jezgara visokih performansi koja imaju maksimalnu radnu frekvenciju do 3,2 GHz kao i dva mala, Cortex-A520 energetski efikasna jezgra sa frekvencijom do 2,3 GHz.

Novi procesor, kao i njegov prethodnik, ima podršku za LPDDR5x memoriju, podržava Wi-Fi 7 (802.11be), Wi-Fi 6/6E (802.11ax), Wi-FI 5 (802.11ac) kao i 802.11a/b/g/n standard. Snapdragon 8 Gen 3 sadrži integrisani 5G X75 RF-System modem sa sub-6 GHz i mmWave antenama.

Veštačka inteligencija je u centru ovog čipseta gde sve počinje sa AI Engine koji podržava multimodalne generativne modele veštačke inteligencije, kao i popularne modele velikih jezika za prepoznavanje govora. Čip navodno može da pokrene do 20 tokena u sekundi za trenutne odgovore AI pomoćnika. Qualcomm tvrdi da njegov čip ima najbržu stabilnu difuziju na svetu, koja može i da generiše sliku u deliću sekunde.

U pogledu personalizacije, čip ima tzv. Sensing Hug tehnologiju koja na bezbedan način pristupa ličnim podacima korisnika kao što su omiljene aktivnosti, nivo kondicije i lokacija kako bi pružio što bolje odgovore AI pomoćninka.

Osim toga, veštačka inteligencija je tu i da poboljša sposobnosti kamere. Semantička segmentacija treba da poboljša živost i detalje slika u realnom vremenu, dok bi video u noćnom režimu trebalo da osvetli mračne prizore. Tu je i „gumica za brisanje“ odnosno uklanjanje objekata i ljudi u video zapisima, kao i „Vlogger’s View“ režim koji može da snima video kako sa zadnje, tako i sa selfi kamere istovremeno. Opcija Photo Exapnsion trebalo bi da koristi veštačku inteligenciju tako da proširi sliku izvan originalnih uslikanih prizora i naravno, tu je i izvesno HDR poboljšanje.

Qualcomm navodi i da je tu „Zoom Anyplace“ mod kog pokreće prvi Samsung optimizovani senzor slike od 200 MP za Snapdragon što omogućava snimanje video zapisa, praćenje objekata na 2x ili 4x zumu i to u 4K rezoluciji.

Kada je u pitanju gejming, Snapdragon 8 Gen 3 može da podrži igre koje „prkose konzolama“ jer nudi podršku od 240 fps na ekranima od 240 Hz. Adreno Frame Motion Engine 2.0 može da generiše okvire za glatkiju reprodukciju, a tu je i realistično osvetljenje sa više izvora koje pokreće hardverski ubrzan RayTracing, što je, tvrdi Qualcomm, prva funkcija u mobilnom uređaju koju pruža Unreal Engine 5.2 Plus.

Poboljšani Adreno GPU u čipsetu je kako je objavila kompanija, navodno 25 posto brži, 25 odsto energetski efikasniji, a donosi 40 procenata bolji RayTracing u gejmingu.

Za ljubitelje dobrog zvuka, novi čip obezbeđivaće muziku u 24 bita i 96 kHz bez gubitaka preko Bluetooth konekcije. Kompanija je najavila da će uređaji koje će pokretati novi čipset biti dostupni u narednim nedeljama, a brendovi koji su među njima su: Asus, Honor, Iqoo, Meizu, Nio, Nubia, OnePlus, Oppo, Realme, Redmi, RedMagic, Sony, Vivo, Xiaomi i ZTE. To znači da, barem za sada, na listi nema Samsung kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi