A16 je imao Ray Tracing, ali i puno nedostataka

Apple A16 Bionic GPU je na početku bio sposobniji čak i od komercijalnih verzija procesora koji se trenutno koriste u iPhone 14 modelima…

Prvi primerci i prototip modeli A16 Bionic čipseta su bili moćniji od onih koji se trenutno koriste u najnovijoj verziji Apple telefona. Na žalost, inženjeri kompanije Apple su prevideli neke od neoprostivih problema. To je dovelo do toga da prvobitni prototip A16 Bionic procesora sa grafičkim jezgrom koje je podržavalo Ray Tracing tehnologiju, bude u potpunosti ukinut .

Naime, prve verzije su patile od ogromne potrošnje energije što je imalo za posledicu preterano grejanje i kratko trajanje baterije.

Uprkos činjenici da je postojeći A16 Bionic SoC postigao 28% bolje AnTuTu performanse u odnosu na A15 Bionic, prvobitna verzija ovog procesora je mogla biti neuporedivo brža, navodi The Information. Prema izveštajima Apple inženjera čije delove prenosi MacRumors, hteli su da ugrade nekoliko novih funkcija u grafički procesor. Jedna od važnijih je Ray Tracing, koja bi značajno podigla kvalitet grafike u igrama sa RT rendering funkcijom.

Apple A16 je u početku bio moćniji procesor

Na žalost, u svojoj nameri da naprave najmoćniji iPhone grafički procesor ikada, inženjeri kompanije Apple su naišli na velike probleme. Kao i svaki drugi pametni telefon, iPhone zahteva bateriju za rad i potreban mu je efikasan procesor koji će obezbediti ne samo duži rad uređaja, već i efikasno upravljanje grejanjem.

Iako bi prisustvo Ray Tracing podrške u oblasti mobilnog gejminga bila sjajna stvar, cena koju je potrebno platiti u vidu: ogromne potrošnje energije, preteranog grejanja i značajnog skraćenja vremena trajanja baterije je na kraju neprihvatljiva. Zbog toga su morali da se vrate nazad za radni sto, redizajniraju i naprave novi prototip procesora koji bi se razlikovao od A15 prethodnika i istovremeno obezbedio neka od značajnijih poboljšanja A16 Bionic verzije procesora.

Navedeni problemi su na kraju primorali Apple da izmeni deo integrisanog grafičkog procesora i tako restruktuira tim koji se ranije bavio dizajnom GPU jedinice. Neki od menadžera na ovom delu projekta su uklonjeni sa pozicija razvojnog tima A16 Bionic rešenja. Pojedini su čak napustili Apple. Tokom proteklih godina razvoja A16 Bionic procesora Apple je izgubio neke od ključnih figura u razvojnom timu. Uglovnom velike talente koji su bili zaslužni za dominaciju Apple procesora na polju SoC rešenja za mobilne telefone.

Ako se po jutru dan poznaje…

Ovo je postalo očigledno prilikom izlaska A15 Bionic modela koji nije pružio očekivani nivo poboljšanja u odnosu na A14 prethodnika. Istorija se ponovila i u slučaju A16 Bionic modela. Iako je Apple A16 i dalje najbrži procesor za mobilne telefone, gubitak talentovanih inženjera omogućiće Qualcomm i MediaTek konkurenciji da uhvate priključak. Možda Snapdragon 8 Gen2 nije uspeo da pretekne A16 Bionic u rezultatima sa jednim i više jezgara, ali je razlika u performansama značajno smanjena u odnosu na prošla vremena. Sve to navodi na zaključak kako nećemo osetiti drastičnije poboljšanje performansi i osetno bolju energetsku efikasnost u slučaju predstojeće A17 Bionic verzije procesora. On bi trebao da bude lansiran iduće godine, ali da ne žurimo previše sa prognozama…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi