Wi-Fi 7 protokol: šta sve treba da znamo

Iako se i dalje ne zna kada će tačno biti lansiran Wi-Fi 7 mrežni protokol, sigurno je da on stiže od sledeće godine, a ovo je vodič kroz njegove mogućnosti

Wi-Fi 7 protokol: šta sve treba da znamo

Iako su faze odobrenja za novi mrežni Wi-Fi 7 protokol pomerene za kraj 2024, novi mrežni standard možda bi se mogao naći u iPhone uređajima od sledeće godine, piše ComputerWorld.

Ukoliko i dalje niste uložili u ruter kompatibilan sa Wi-Fi 6E standardom, bez brige – možda nećete morati, jer bi se nova generacija Wi-Fi standarda mogla naći u upotrebi već od sledeće godine. Glasine ukazuju da bi nedugo posle iPhone uređaja i Mac operativni sistemi mogli da dobiju podršku za najnoviji mrežni protokol. Mi smo se potrudili da vas provedemo kroz Wi-Fi 7 specifikacije i sve ono što novi standard nosi sa sobom.

Vodič kroz Wi-Fi 7 protokol i njegove mogućnosti

Wi-Fi standard održava neprofitna organizacija Wi-Fi Alliance i njegova naredna iteracija će biti Wi-Fi 7 (802.11be). To je nova vrsta bežičnog povezivanja i ima višestruke prednosti za podršku uređajima: uglavnom veće brzine prenosa podataka i znatno manje kašnjenje. Dok Wi-Fi 6 nije bio rasprostranjen za podršku na mnogo uređaja, Wi-Fi 7 nastoji da poveća brzinu i efikasnost u korišćenju tih uređaja.

Kako Wi-Fi Alliance predstavlja novi protokol

Iz organizacije tvrde da se Wi-Fi 7 fokusira na poboljšanja fizičke (PHY) i srednje kontrole pristupa (MAC) koje mogu podržati maksimalnu propusnost od najmanje 30 Gbps, kako bi se povećavale njegove performanse. Na taj način se omogućuju Wi-Fi inovacije i rasprostranjenija upotreba za mrežne aplikacije osetljive na kašnjenje. Sa Wi-Fi 7 bismo konačno mogli da vidimo AR/VR, 4K i 8K video strimovanje, napredno cloud računarstvo, ozbiljniju primenu u automobilima, gejming i mnoge druge primene.

Kao i kod drugih Wi-Fi generacija, Wi-Fi 7 će biti kompatibilan unazad i koegzistiraće sa starijim uređajima koji rade na spektru od 2,4, 5 i 6 GHz.

Brzina prenosa podataka kod Wi-Fi 7 protokola

Organizacija obećava vršne brzine prenosa podataka od 46 Gbps, što je skoro četiri puta brže od Wi-Fi 6 (802.11ax) i 6E, odnosno pet puta brže od Wi-Fi 5 (802.11ac). Nova mrežna tehnologija je takođe poznata i kao IEEE 802.11be Extremely High Throughput (EHT). I kao što je napomenuto, radi u opsezima od 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, latencija je smanjena i omogućava korisnicima da istovremeno šalju i primaju podatke preko više radio opsega što je poznato pod imenom Multi-link Operation (MLO).

Novi standard takođe podiže broj MIMO strimova na 16. MIMO sistemi podrazumevaju da predajnik može višestruko strimovati putem više antena za prenošenje informacija. U skladu sa tim, očekuje se da će povećanje broja dostupnih MIMO tokova automatski uticati i na smanjeno kašnjenje za bilo koji zadatak.

„Ograničeno ciljno vreme buđenja“

Nova funkcija koju Wi-Fi 7 nudi je takozvano „ograničeno ciljno vreme buđenja“ odnosno Restricted Target Wake Time u doslovnom prevodu. To znači da će ruter moći da rezerviše propusni opseg za određene vrste podataka. Naime, uz pomoć nje, video konferencije i onlajn sastanci imaće zagarantovani propusni opseg, čak i dok drugi korisnici povezani na mrežu strimuju video. IoT uređaji će dakle imati prioritet svojih kontrolnih signala.

Suština Wi-Fi 7 mreže

Najjednostavnije, suština Wi-Fi 7 mreže je u tome da će ona moći da se nosi sa potrebama umrežavanja desetina uređaja. Uprkos njihovom velikom broju, ona će moći dinamički da obezbedi najbolji bežični signal svakom od tih uređaja, tako da će se, ukoliko kanali postanu zagušeni, protok podataka za uređaje premestiti na drugi kanal.

Ideja je da standard može da izabere najbolje dostupne frekvencije i kanale za bilo koju upotrebu u bilo kom trenutku, a takođe može dati prioritet određenoj vrsti upotrebe.

I dalje nekompletne specifikacije

Iako već dosta znamo o novoj Wi-Fi tehnologiji, kompletne specifikacije za nju još nisu gotove. Očekuje se da će IEEE dogovoriti konačnu specifikaciju kasnije ove godine. Čekajući finalno objavljivanje svih mogućnosti, proizvođači uređaja već se pripremaju se da obezbede uređaje koji podržavaju novi mrežni standard. Međutim, oni će morati da ih nadograde konačnom specifikacijom kada ona bude objavljena.

Kome će biti koristan Wi-Fi 7?

Ukoliko ste od osoba koje ima mnogo uređaja povezanih na internet u svom domu ili više Wi-Fi mreža koje utiču jedna na drugu, prelazak na Wi-Fi 7 rutere, trebalo bi drastično da poboljša korisničko iskustvo jer će smanjiti baferovanje, kašnjenje i zagušenje mreže.

Isto tako, ukoliko u kancelarijama takođe dolazi do sličnih problema, firme bi prelaskom na novi protokol, definitivno mogle da ubrzaju proces rada.

Apple pokušava da drži korak sa ostalim tehnološkim gigantima

Kompanije kao što su Intel, Qualcomm, Broadcom i MediaTek se uveliko pripremaju da uvedu podršku za Wi-Fi 7 u svoje proizvode tokom godine, sugerišući da bi prvi takvi uređaji trebalo da stignu do kraja 2024. godine.

Ukoliko se ispostave kao tačne glasine o uvođenju novog mrežnog protokola na Apple uređaje tokom sledeće godine, to će značiti da kompanija trudi da održi korak sa drugim tehnološkim velikanima. To će biti iznenađenje, s obzirom na to da je Apple tek ove godine počeo sa prodajom Mac računara sa Wi-Fi 6E. Uz to, ova kompanija pravi sopstvene 5G uređaje i u javnosti se očekuje da pokušava da na tržište unese veći deo svoje infrastrukture mrežnog povezivanja.

U prevodu, do kraja sledeće godine, kompanija bi mogla da koristi sopstvene Wi-Fi, 5G i Bluetooth čipove. Ipak, uvođenje standarda ne mora ništa da predstavlja ukoliko nema odgovarajuće infrastrukture za njih. Podaci sa tržišta ukazju da i dalje nije u upotrebi mnogo Wi-Fi 6E rutera. Dakle, ukoliko uređaj podržava novi mrežni protokol, a ruter ne, korisnici na taj način ništa ne dobijaju.

Ruku na srce, pojedini telefoni kao Samsung Galaxy Note 10+ veoma rano su usvajali standarde, pa je ovaj flgšip 2019. godine imao Wi-Fi 6, koji je te godine i izašao, omogućavajući svojim vlasnicima da spremn o dočekaju novu generaciju bežičnih veza.

Novi ruteri

Prvi ruteri koji podržavaju rane verzije Wi-Fi 7 trebalo bi da se pojave već ove godine, ali će biti veoma skupi. Skupi su danas i oni koji podržavaju Wi-Fi 6e. Radeći sa nacrtom specifikacije, proizvođači rade na tome da izbace prve rutere pre nego što se pojavi konačna specifikacija. Uređaji će se zatim ažurirati kako bi podržali konačnu specifikaciju. To je način na koji su kompanije radile sa prethodnim Wi-Fi tranzicijama.

Ipak, dok čekamo konačne specifikacije novog mrežnog protokola, ono što je sigurno je to da će osim visoke cene rutera, njegovo lansiranje predstavljati najveće povećanje brzine bežične mreže u prethodnih deset godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi