Intel Meteor Lake procesori vode kompaniju u AI PC eru, ali šta to znači za korisnike?

Kompanija Intel sinoć je zvanično lansirala novu generaciju Core Ultra čipova za prenosne računare, poznatu pod kodnim imenom Intel Meteor Lake procesori

Intel Meteor Lake procesori vode kompaniju u AI PC eru, ali šta to znači za korisnike?

Intel svojim sinoćnim lansiranjem novih Core Ultra čipova za prenosne računare zvanično ulazi u AI PC eru, s obzirom na to da ova linija procesora predstavlja prvenac kompanije koji sadrži NPU jezgra, odnosno „neuralnu procesorsku jedinicu“ namenjenu ubrzanju zadataka veštačke inteligencije. Ovi proizvodi poznati su još i pod imenom Intel Meteor Lake procesori, što je u stvari njihov kodni naziv, od kojeg su mnogi očekivali mnogo.

Uprkos tome, kompanija je nedavno razočarala svoju korisničku bazu nedavnim objašnjenjem da će oni u početku ipak biti dostupni samo kao mobilna platforma za mini PC i AiO uređaje. To znači da ćemo na klasičnu PC varijantu morati da sačekamo još neodređeno vreme, ali je njihovim izlaskom era veštačke inteligencije za PC u kompaniji svakako krenula.

Lansiranje ove linije dolazi nedelju dana nakon što je AMD najavio svoju predstojeću Ryzen 8040 seriju procesora, takođe sa mogućnostima veštačke inteligencije, pri čemu je to već druga AMD linija sa NPU jezgrima.

To znači da dugogodišnja procesorska kompanija Intel ipak malo zaostaje za AMD-om predvođenim Lisom Su, ali ovi procesori ipak zvuče kao solidan korak napred – barem kada su u pitanju tvrdnje kompanije o njihovim mogućnostima. Šta to sve znači za računare običnih korisnika, možemo videti iz Intel prezentacije.

Kompanija ističe da Intel Meteor Lake procesori koriste do 79 posto manje energije od AMD Ryzen 7840U dok miruju u okviru Windows operativnog sistema, a takođe su navodno 11 posto brži nego pomenuti AMD proizvod kada je u pitanju veći broj instrukcijskih nizova. Međutim, biće prilično interesantno videti kako će se oba proizvoda pokazati u uporednim testovima sledeće godine.

Efikasnost bi trebalo da je ključna komponenta Core Ultra čipova. Oni su izgrađeni su na novom Intel 4 (7 nm) procesu i imaju FOVEROS 3D pakovanje. Ovo su takođe „najefikasniji x86 procesori za ultratanke sisteme“, tvrdi kompanija. Oni sadrže kako unapređena jezgra visokih performansi (P), tako i energetski efikasna (E) jezgra sa Intel Arc grafikom, koja je, ističe Intel, do dva puta brža od prethodne generacije.

Generacija koja pravi dodatnu pometnju u nazivima Intel procesora

Intel Core Ultra porodica procesora je zvanično prva koja u svojoj nomenklaturi ne sadrži slovo „i“ uz oznake 5,7 i 9, a kompanija je napravila potpunu pometnju u nazivima svojih proizvoda predviđenih za laptop računare gde imamo čak četiri CPU generacije pod praktično jednim krovom. Meteor Lake procesori su, između ostalog, predviđeni za mejnstrim i ultra tanke i lagane notebook računare iz takozvane serije „U“, koja se nalazi u „H“ seriju čije bi performanse trebalo da budu najbolje.

Ranije glasine ukazuju da bi ova generacija procesora, kada stigne za desktop računare, u imenu trebalo da sadrži sufiks „S“, dok bi za gejming laptop modele trebalo da stoji „HX“ u nazivu modela – što već sada pravi potpunu zbrku, koju ćemo u narednom periodu pokušati da što više razjasnimo.

Bilo kako bilo, Intel Meteor Lake porodica za sada sadrži Ultra Core 7 165H model na vrhu, kao najjači procesor u generaciji, nudeći 16 CPU jezgara od kojih je šest P-jezgara, osam E-jezgara i dva E-jezgra male snage. Ovaj model radi na 5 GHz „Max Turbo“ frekvenciji, a kompanija najavljuje da će još moćniji Ultra 9 185H stići u prvom kvartalu 2024. sa 5,1 GHz „Max Turbo“ frekvencijom, ali i većom potrošnjom energije.

Kao i obično, tu su i čipovi niže snage, u pomenutoj „U“ seriji za najtanje uređaje, od kojih je trenutno najjači Intel Core Ultra 7 165U sa ukupno 12 CPU jezgara, od kojih su samo dva P-jezgra, osam energetski efikasnih jezgara i dva E-jezgra male snage. Jezgra visokih performansi u ovom slučaju rade na 4,9 GHz.

Intel Meteor Lake procesori i njihove grafičke mogućnosti

Iako nećete pronaći Core Ultra čipove u najmoćnijim gejming laptopovima, dodavanje Intel Arc grafike trebalo bi da ih učini malo prikladnijim za manje zahtevni gejming. Intel tvrdi da Ultra 7 165H može da podnese Baldur’s Gate 3 dva puta brže nego njegov Core i7 1370P u 1080p sa srednjim grafičkim podešavanjima i navodno može da se nosi sa Resident Evil Village 95 posto brže od pomenutog starijeg Intel čipa.

Na osnovu testiranja 18 igara, uključujući Apex Legends, Overwatch 2 i Final Fantasy XIV, Intel tvrdi da je Ultra 7 165H 5 posto brži nego AMD Ryzen 7 7840U u Thinkpad T16 laptopu. Naravno, to je samo nominalno poboljšanje u odnosu na hardver prethodne generacije, ali barem Intel konačno može da ponudi nešto što izgleda kao konkurencija solidnoj AMD grafici.

XeSS AI upscaling tehnologija kompanije Intel takođe može da poboljša performanse od oko 39 posto u proseku u 1080p. U nekim naslovima, uključujući Like A Dragon: Gaiden, Intel povećanje može navodno da podigne igru sa prosečnih 30fps na mnogo glatkijih 69 fps.

Skok na veštačku inteligenciju

Kada su u pitanju AI zadaci, Intel tvrdi da Core Ultra čipovi mogu da dostignu do 34 TeraOPS kada se kombinuju performanse između NPU, GPU i CPU. Velika promena ovog puta je NPU: ovaj deo omogućiće funkcije poput Windows 11 Studio Effects, koje mogu zamagliti pozadinu i poboljšati osvetljenje video zapisa bez značajnog smanjenja trajanja baterije.

Za kreativne AI zadatke, Intel kaže da je Ultra 7 165H 70 posto brži od Ryzen 7 7840U konkurenta u Adobe Premiere Pro i čak 5,4 puta brži u pokretanju GIMP Stable Diffusion.

Ono što je zaista uzbudljivo u vezi sa Core Ultra proizvodima, kao i nadolazećim AMD Ryzen 8040 procesorima je upravo NPU koji će ubuduće potpuno izmeniti upotrebu računara kod krajnjih korisnika kada je u pitanju veštačka inteligencija. Ova jezgra pomoći će i da sačuvamo životni vek baterije dok se uređuje zvuk kroz Audacity dok smo u pokretu ili će pružiti malo elegantniju zamućenost pozadine tokom onlajn video sastanaka.

I Intel i AMD takođe podstiču programere da pomognu u stvaranju više funkcija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u svojim aplikacijama. U prevodu – ovo znači da treba da se naviknemo na pojam kao što je AI PC, jer ćemo ga tokom sledeće godine sve više slušati.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi