Ryzen Pro 7000 serija procesora za računare zvanično stigla

Kompanija AMD juče je zvanično lansirala Ryzen Pro 7000 seriju procesora za laptopove i PC računare koji imaju najviše osam, odnosno 12 jezgara

Ryzen Pro 7000 serija procesora za računare zvanično stigla

Nova serija procesora kompanije AMD Ryzen Pro 7000 za prenosne računare broji najviše osam jezgara, dok se njihov broj za desktop varijante penje do broja od čak 12 jezgara. Postoji ukupno devet dostupnih modela, od kojih je u ovoj seriji šest za prenosne, odnosno tri za PC desktop verzije kompjutera.

Prenosni računari i Ryzen Pro 7000

Procesori iz nove AMD serije za prenosne računare su Ryzen Pro 7040 čipovi i sadrže CPU jezgra zasnovana na Zen 4 arhitekturi, dok su grafička odnosno GPU jezgra zasnovana na RDNA 3 arhitekturi. Modeli iz ove serije čipova podržavaju AMD Pro tehnologije, kao i Ryzen AI na svim modelima iz serija, osim modela Ryzen 5 Pro 7540U.

U seriji je dostupno šest modela sa međusobno malim razlikama, koje možete videti u tabeli koju je izdvojio KitGuru:

Među dostupnim modelima, za Ryzen 7 Pro 7840U kompanija AMD ističe da dolazi sa 70 posto dužim trajanjem baterije u odnosu na konkurenciju. Visina radnog takta iznosi 3.3 GHz, a za njega AMD takođe tvrdi da nudi i do 29 posto bolje performanse po vatu (W) utrošene energije u Procyon benchmark testu performansi, objavio je KitGuru.

Desktop računari i Ryzen Pro 700

Kada je u pitanju nova AMD serija procesora za desktop verzije kompjutera, Ryzen PRO 7000 ima maksimalnu konfiguraciju do čak 12 Zen 4 jezgara i to sa gornjom granicom takta od 5,4 GHz. Za razliku od čipova za prenosne uređaje, desktop verzija procesora nudi GPU jezgra zasnovana RDNA 2 tehnologiji.

Svaki od tri dostupna modela ove serije napravljen je za AMD AM5 Socket platformu i ima podršku za DDR5 memoriju i PCIe 5.0 M.2 SSD uređaje.

Modeli iz ove serije dostupni su sa šest, osam i 12 jezgara koji u skladu sa tim pokreću 12, 16 ili 24 „instrukcijska niza“ istovremeno. Nova serija procesora će se vrlo verovatno naći u novim serijama desktop stanica kompanija kao što su HP ili Lenovo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi