Novi BIOS za AM5 ploče sprečava vas da spržite svoj Ryzen 7000 procesor

Pre nekoliko dana pojavile su se slike izgorelih Ryzen 7000 procesora na AM5 pločama, a AMD je objavio uzrok i BIOS ažuriranje koje rešava ovaj problem

Novi BIOS za AM5 ploče sprečava vas da spržite svoj Ryzen 7000 procesor

AMD je izdao saopštenje u vezi sa problemima sagorelih procesora sa kojima se neki korisnici suočavaju sa svojim Ryzen 7000X3D procesorima. Problem, prijavljen na više Reddit podforuma, uzrokovao je da neki Ryzen 7000X3D CPU-ovi sagorevaju deo čipa i pri tom oštećuju i AM5 podnožje na ploči, piše AnandTech. AMD je objavio i drugu izjavu u vezi sa ovim problemom, uključujući i ono što čini da otkloni problem i malo opusti vlasnike Ryzen 7000 procesora.

AMD kaže da je otkrio koren problema i da je počeo sa distribucijom AGESA biblioteka zaduženih za inicijalizaciju CPU jezgara, koja postavlja mere na određene grane napajanja na AM5 matičnim pločama. Na ovaj način se sprečava rad CPU-a izvan granica specifikacije, uključujući ograničenje SOC napona na 1,3 V. Ništa od ovoga ne bi trebalo da utiče na performanse Ryzen 7000 procesora, kao i na njihove sposobnosti overkloka memorije korišćenjem EXPO ili XMP kompleta ili bolje performanse pomoću PBO tehnologije.

Očekuje se da će svi ODM partneri objaviti novi BIOS za svoje AM5 ploče u narednih nekoliko dana, pa se korisnicima ovih ploča i procesora preporučuje da provere adrese proizvođača matičnih ploče i ažuriraju svoj BIOS kako bi se uverili da njihov sistem ima najnoviji softver za njihov procesor.

Svako ko je imao problema sa pomenutim Ryzen procesorima treba da kontaktira AMD korisničku podršku, navodi AMD u svojoj izjavi.

Problemi su očigledno nastali sa specifičnim naponima čipa koji su previsoki kada korisnici omoguće AMD EXPO memorijske profile, pa se uvodi ograničenje SoC napona kroz AGESA firmver.

Međutim, AMD izjava pominje da će se ažuriranje pozabaviti višestrukim granama za napajanje, što u određenoj meri implicira da problem može biti više od samo SoC grane napajanja – ili barem, da AMD preventivno smanjuje napon na više delova procesora.

Tehnički gledano, omogućavanje EXPO memorijskih profila je oblik overklokanja – tj. upravljanje procesorom van specifikacija – pošto AMD-ova porodica Ryzen 7000 zvanično podržava samo DDR5 memoriju do DDR5-5200 brzina. Dakle, prevazilaženje ovoga stavlja dodatni stres na memorijski kontroler u smislu brzina takta; ali veća briga je kako se različiti naponi na čipu prilagođavaju da bi se pratili zahtevi većih brzina memorije.

Jedna zanimljiva stvar u vezi sa AMD-ovom izjavom je da ona ne aludira na to da li je problem samo na njegovim Ryzen 7000X3D procesorima ili da li u potpunosti utiče na sve njegove Ryzen 7000 procesore. Bez obzira na Zen 4 čip koji korisnici mogu imati, AMD je dvosmislen u svom jeziku i čini se da se AMD-u preporučuje da svi korisnici sa Ryzen 7000 serijom procesora ažuriraju na najnoviji firmver.

Malo nelogičnosti sa EXPO profilima

U praksi, omogućavanje EXPO memorijskih profila na kompatibilnom DRAM-u čini se da gura napone SoC-a izvan AMD-ove bezbedne zone na Ryzen 7000 procesorima, što AMD tretira kao deo uzroka problema koji uzrokuje da procesori izgore. AMD, međutim, navodi da izmene koje je napravio u svom AGESA firmveru, kada se jednom ubace, ne bi trebalo da utiču na mogućnost korisnika da primeni EXPO memorijske profile na kompatibilne komplete DDR5 memorije. Što postavlja pitanje zašto su matične ploče uopšte povećavale napone SoC-a, ako to nije potrebno i ako AMD-ova nova ograničenja neće ograničiti EXPO overklokovanje memorije.

U svakom slučaju, AMD aktivno radi sa svojim partnerima na matičnim pločama na izdavanju novog AGESA firmvera sa novim ograničenjima napona, za koji kažu da je već distribuiran. AMD tvrdi da bi svi proizvođači i modeli AM5 matičnih ploča trebali imati novu verziju BIOS-a dostupnu u narednih nekoliko dana, i preporučuje svim korisnicima da ažuriraju svoj BIOS što je pre moguće.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi