Meteor Lake će u početku biti dostupan isključivo kao mobilna platforma za mini PC i AiO uređaje

Intel Meteor Lake procesori će u početku biti dostupni isključivo kao mobilna platforma za mini PC i AiO uređaje, a za klasičnu PC varijantu će prilično kasniti

Meteor Lake će u početku biti dostupan isključivo kao mobilna platforma za mini PC i AiO uređaje

Kompanija Intel dala je pojašnjenja u vezi sa lansiranjem svojih Core Ultra procesora prve generacije kodnog naziva Meteor Lake. Iz toga vidimo da će oni prilično kasniti za klasičnu desktop PC varijantu, odnosno da nema LGA 1851 platforme sa odgovarajućim formatom ležišta (soketom), već će biti dostupni samo za mini PC i AiO uređaje.

Desktop PC varijanta procesora koji se ugrađuje na matične ploče pomoću odgovarajućeg formata ležišta neće, barem ne još, videti Meteor Lake proizvode. Oni će, kako piše Wccftech pozivajući se na citiranu izjavu Intel menadžera, biti ograničeni samo na mini PC i AiO uređaje koji zapravo koriste mobilne verzije čipova.

To izgleda znači da su Intel Meteor Lake CPU-ovi za LGA 1851 soket praktično otkazani. Za PC gejmere i entuzijaste ovo je razočaravajući razvoj događaja i izgleda da će oni morati malo više da sačekaju dok se Arrow Lake-S opet ne pozicionira na vrh CPU familije za LGA 1851 platforme.

Intel Arrow Lake-S desktop CPU-ovi treba da stignu u drugoj polovini sledeće godine, a trebalo bi da zamene Raptor Lake Refresh procesore 14. generacije i LGA 1700 platformu.

Kada je u pitanju Meteor Lake znamo da kompanije kao što su Asus, Gmktec i Minisforum već rade na mini PC računarima koji će imati ovaj procesor, a njihovo lansiranje očekuje se za vreme CES 2024. sajma.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi