Prvi uređaji sa novim Intel Meteor Lake procesorima su MSI Prestige AI Evo laptop računari

MSI Prestige 16 AI Evo i 13 AI Evo laptop računari su prvi uređaji na tržištu koje pokreću novi Intel Core Ultra odnosno Intel Meteor Lake procesori

Prvi uređaji sa novim Intel Meteor Lake procesorima su MSI Prestige AI Evo laptop računari

Prva kompanija koja je najavila laptop računare sa novim Intel Core Ultra procesorima je tajvanska firma MSI. Tako su prvi uređaji sa procesorima poznatim i pod kodnim imenom Intel Meteor Lake u stvari MSI Prestige 16 AI Evo, Prestige 16 AI Studio Evo i Prestige 13 AI Evo laptopovi. Intel je posvetio pažnju veštačkoj inteligenciji na novoj liniji procesora, a MSI je otišao tako daleko da je uređaje koje oni pokreću nazvao prema ovoj tehnologiji, jer imaju „AI“ u svom imenu.

Za kompanijom MSI su sinoć požurile i druge firme najavljujući takođe da će i njihovi uređaji imati novu Intel Meteor Lake liniju proceosra. Među njima su za sada kompanije Lenovo, Acer i Asus. Sve ovo predstavlja važan događaj u IT industriji jer procesori po prvi put dobijaju AI hardver koji velike modele veštačke inteligencije premešta sa računarstva u oblaku (cloud) na nivo klijent uređaja. To znači da u stvari dolazi i sasvim nova generacija računara, ali i uređaja kao što su telefoni, jer će na taj način veštačka inteligencija na uređajima po prvi put dobijati konkretnu svrhu za krajnje korisnike – pojedinačne kupce.

Kada su u pitanju sami Intel Meteor Lake procesori, zvanično znamo da su napravljeni na Intel 4 proizvodnom procesu, što odgovara onom od 7 nanometara. Oni bi trebalo da ponude oko deset posto poboljšanja performansi u odnosu na Intel Raptor Lake-H seriju.

Tako, sva tri MSI računara koriste Intel Core Ultra 7-H čipove. Laptop dužine dijagonale 13 inča, odnosno MSI Prestige 13 AI Evo koristi Core Ultra 4 125 H ili Ultra 7 155 H, dok će šesnaestoinčni biti u ponudi sa Ultra 7 155H i Ultra 9 185H. Svi će sadržati namenski NPU (Neural processing unit) za održive performanse veštačke inteligencije i prebacivanje AI zadataka sa GPU-ova. Novi procesori, inače, imaju Intel Arc integrisani GPU sledeće generacije.

Laptop računari Prestige 16 AI Evo i 13 AI Evo koristiće upravo novi Arc iGPU i za video, dok će se Prestige 16 AI Studio Evo oslanjati na Nvidia GeForce RTX 4060 ili RTX 4070.

Modeli računara sa dužinom dijagonale od 16 inča su veoma lagani, tvrdi portal Tom’s Hardware koji je već imao priliku da se susretne sa njima, a MSI kaže da je to zbog njihove posebne magnezijum-aluminijumske šasije koja čini osnovnu verziju teškom samo 1,5 kilograma.

Oba šesnaestoinčna modela imaju bateriju kapaciteta 99,9 WHr, dok onaj sa 13 inča ima 75 WHr. Međutim standardna verzija sa 16 inča ima adapter za napajanje od 100 W, Studio model dobija 140 W koji može da podnese i diskretni GPU. Tajvanska kompanija tvrdi da prilikom samo jednog punjenja novih laptop računara možete dobiti do čak 14 sati rada, ali to su za sada samo specifikacije na papiru.

Veći modeli računara imaju obilje portova: HDMI 2.1, USB-A 3.2 Gen 2 kao i dva USB-C porta. Na modelu Prestige 16 AI evo oba su Thunderbolt 4, dok je na Studio modelu jedan USB-C Thunderbolt 4, a drugi USB-C 3.2. Uz to je naravno prisutan i Ethernet port, slot za SD karticu pune veličine, slot za zaključavanje i 3,5 mm ulaz za slušalice.

Postoje dve opcije kada su u pitanju ekrani: standardni sa 2560x1600p rezolucijom ili OLED panel sa 3840x2400p. RAM, koji je zalemljen, dolazi u opciji od 16 ili 32 GB, gde je 32 GB rezervisano samo za veće modele.

S druge strane, trinaestoinčni Prestige AI Evo ima manje dimenzije i težak je manje od jednog kilograma, odnosno oko 990 grama. Portovi na ovom manjem modelu uključuju: slot za microSD, slot za zaključavanje, USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, par Thunderbolt 4 portova i ulaz za slušalice. Ekran ovog modela je OLED 2880X1800p, ali kompanija otkriva da će na nekim tržištima biti dostupna opcija i sa 1920x1200p bez OLED panela.

Sva tri laptop računara imaju senzore blizine, kamere sa 3D redukcijom buke i prostornim mikrofonom, koji će verovatno moći da se koriste za AI funkcije tokom sastanaka, ali i za postojeće funkcije kao što je detektovanje udaljavanja od računara.

Osim hardvera, MSI planira da ima sopstveni AI softver u sva tri računara. To treba da uključi softver za eliminaciju buke i MSI AI Engine, koji obećava da će prepoznati šta radite na uređaju (npr. gejming, rad, sastanci, strimovanje) i prilagoditi rad prema tome. To znači promena performansi, audio i vizuelna podešavanja u zavisnosti od potrebe i tako dalje.

Na kraju, tu je i funkcija „AI artist“ (umetnik veštačke inteligencije), odnosno generator slika sličan modelu DALL-E. Ipak, videćemo da li će ovaj alat moći da se takmiči sa postojećim ponudama generisanja slika na osnovu veštačke inteligencije koje su dostupne u oblaku. Sva tri laptopa trebalo bi da budu dostupna u prodaji već ovog meseca, najmanji model će koštati od 1049 dolara, dok će šesnaestoinčni modeli koštati 1399 odnosno 1899 dolara. Međutim, za sada i dalje nema jasnih informacija o evropskim cenama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi