Intel zabrljao, 14. generacija Core procesora u desktop verziji, ostala bez Thunderbolt 5 standarda

Iako je preliminarno bilo najavljeno, sada je već sigurno da je nova 14. generacija Intel Core procesora u verziji za desktop PC sisteme, ostala bez podrške za novi Thunderbolt 5 standard

Intel zabrljao, 14. generacija Core procesora u desktop verziji, ostala bez Thunderbolt 5 standarda

Intel je nedavno zvanično objavio izlazak nove, 14. generacije Core procesora za PC desktop verziju računara, čija prva serija uključuje šest modela iz K/KF serije.

Oni su zapravo nadograđene verzije Core modela iz prethodne,  13. generacije, sa većim radnim frekvencijama i više jezgara. U pogledu karakteristika platforme, Intel je naglasio dolazak podrške za Wi-Fi 7 standard bežične mrežne komunikacije, Bluetooth 5.4 i Thunderbolt 5, sa jačom, proširenom i moćnijom opcijom konekcije.

Međutim, negde su stvari zapele jer prema poslednjoj Intelovoj izjavi, Core 14. generacije će  podržavati Thunderbolt 5, ali ne i njegova desktop verzija.

Intel napravio grešku, 14. generacija Core desktop verzija nema Thunderbolt 5

Pored desktop verzije, Intel Core 14. generacije će imati i mobilnu verziju HX serije za high-end gejmerske notebook računare. On će imati Thunderbolt 5, ali ova napredna funkcija nije izvorno ugrađena na sam procesor, već zahteva dodatni kontroler sa kodnim nazivom – Barlow Ridge .

Intel je ranije rekao da će računari i dodatna oprema koji podržavaju Thunderbolt 5, biti dostupni u prvoj polovini 2024.

Najbolja karakteristika Thunderbolt 5 standarda je da udvostručuje propusni opseg podataka sa 40 Gbps na 80 Gbps. U slučaju ekrana u visokoj rezoluciji za potrebe prenosa ogromne količine informacija, Thunderbolt 5 može koristiti poseban “high burst” mod i dostigne transfer podataka od 120 Gbps, što je tri puta brže od USB4 standarda. Thunderbolt 5 nema problem sa povezivanjem čak tri 4K144 ili dva 6K ili 8K ili 540Hz monitora, prenosi tomshardware.

Istovremeno, Thunderbolt 5 će omogućiti laptop računarima ultra brzi mod punjenja baterija jer će im dozvoliti da povuku maksimalno 240 W električne energije prilikom ove operacije. Usput je dobio lightning networking i podršku za eksterne AI akceleratore, što su opcije koje su došle sa serverskih platformi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. vladat1

    Nije ništa zabrljano, nego se ponovo daje tehnologija na kašičicu. Rebrendiranje iste stvari uz minimalna unapređenja.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi