Objavljeni Intel Core procesori 14. generacije "za entuzijaste", ali one skromne

Novi Intel Core procesori 14. generacije namenjeni su entuzijastima, tvrdi kompanija, a zasnovani su na osveženoj Raptor Lake arhitekturi

Objavljeni Intel Core procesori 14. generacije "za entuzijaste", ali one skromne

Novi Intel Core procesori 14. generacije obuhvataju Core i9-14900K/KF, Core i7-14700K/KF kao i Core i5-14600K/KF koji su zasnovani na Raptor Lake Refresh arhitekturi. Arhitekturu Intel naziva hibridnom jer PC entuzijastima navodno daje performanse računara koje su im potrebne bez ugrožavanja korisničkog radnog toka.

Nove procesore u suštini možemo posmatrati kao overklokovane verzije njihovih modela prethodne generacije, sa novim softverom i funkcijama povezivanja. Sada je i zvanično da samo i7 model ima promene u rasporedu jezgara u odnosu na 13. generaciju, kako je ranije slučajno greškom objavila kompanija MSI. Taj model dobio je četiri dodatna energetski efikasna jezgra, te ih sada ima 12, dok jezgra visokih performansi ostaju na broju 8, kao što i svi drugi modeli zadržavaju raniju konfiguraciju oba vrste jezgara.

No, krenimo od najboljeg u seriji. Model i9-14900K, kao i njegova varijanta bez iGPU-a 14900KF karakterišu skromna poboljšanja brzine takta, koji bi trebalo da dostiže maksimalnu radnu frekvenciju u visini od 6 GHz. To je u odnosu na prethodni 13900K model povećanje od 0,2 GHz, a novi bi tako preuzeo krunu 13900KS modela koji navodno takođe dostiže 6 GHz radne frekvencije, ali je on bio prodat u veoma malom broju.

Osim ove razlike, nema značajnih promena u poređenju sa modelom prethodne generacije. Novi i9K zadržava 24 jezgra, odnosno 8-P i 16-E jezgara, kao i L2 keš memoriju sa 32 MB, dok je ukupna 36 MB.

Srednji model, odnosno Core i7-14700K/KF, osim broja energetski efikasnih jezgara ima i veću radnu frekvenciju i keš memoriju. Osim pomenutog prelaska sa 8+8 na 8+12 konfiguraciju jezgara, sekundardna L2 keš memorija porasla je sa 24 na 28 MB, a ukupna sa 30 na 33 MB.

Maksimalna, „turbo“ radna frekvencija takođe je porasla, kako tvrdi Intel, sa 5,4 na 5,6 GHz, što je iako skromno, ipak povećanje, kao i u slučaju i9.

Konačno, poslednji, i5-14600K/KF iz Intel Core serije 14. generacije izgleda kao da nema skoro nikakva poboljšanja u odnosu na parnjaka iz prethodne generacije. Kada se bolje pogleda, izgleda da su promene na ovom procesoru prisutne samo da bi opravdale njegovo postojanje jer su prilično zanemarljive i odnose se na radne frekvencije samih jezgara čija povećenja ne prelaze 0,2 GHz.

Kada su u pitanju modeli sa integrisanim GPU jezgrom i oni imaju UHD Graphics 770 kao i prethodna generacija.

Novina za kompletnu generaciju je Intel optimizacija aplikacija, koja je dizajnira da poboljša instrukcijske nizove i njihovo raspoređivanja na operativnom sistemu kako bi se bolje koristile prednosti „hibridne“ arhitekture ovih čipova. Ova funkcija navodno dovodi poboljšanje od 16 posto u odabranim igrama, ali kompanija priznaje da ona ipak neće biti funkcionalna u svim naslovima.

Intel je uz procesore predstavio i novi XTU softver koji će sada imati overkloking uz pomoć veštačke inteligencije za nove čipove. Na strani povezivanja, 14. generacija imaće integrisanu podršku za Wi-Fi 6/6E i Bluetooth 5.3 kao i diskretnu podršku za Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4.

Novi procesori trebalo bi da podrže i predstojeći Thunderbolt 5, koji treba da udvostruči brzinu protoka informacija na 40 Gbps.

Kompletna serija novih procesora biće kompatibilna sa postojećim matičnim pločama sa čipsetom serije 600 i 700 sa LGA 1700 soketom, što znači da će svaka matična ploča koja podržava Intel 12. i 13. generaciju, takođe raditi i sa novim procesorima Intel Core 14. generacije.

Uprkos glasinama o povećanju cene, a neznatnim poboljšanjima, Intel je ipak odlučio da zadrži iste cene kao i u prethodnoj generaciji procesora, a oni će biti dostupni za kupovinu počevši od danas.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. tozovac

    Можда пређем на Интел, али кад буде 15, 16 генерација, чисто промене ради. За сада Zen3 ради ко сат.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi