Intel Core 14. generacije izgleda značajno poskupljuje uprkos skromnim poboljšanjima

Iako će procesori Intel Core 14. generacije najverovatnije biti bez većih nadogradnji broja jezgara i performansi, navodno će ih pratiti oko 15 posto veća cena

Intel Core 14. generacije izgleda značajno poskupljuje uprkos skromnim poboljšanjima

Raptor Lake S-Refresh ili procesori predstojeće Intel Core 14. generacije izgleda značajno poskupljuju, upkos tome što će verovatno imati skromna poboljšanja. Ovu informaciju podelio je X (Twitter) nalog @momomo_us upoređujući cene sa prethodnom, 13. generacijom procesora poznatijom kao Raptor Lake-S.

Naime, kao što se vidi na slici koja je objavljena, svaki od modela predstojeće generacije dobija poskupljenje za oko 15 posto, sa par dolara više ili manje.

Tako će model i5-13600K iz aktuelne 13. generacije, sa cene od oko 330 dolara (u zavisnosti od regiona), u novoj skočiti na 380 dolara. Zatim, model i7-13700K sa cene od 425 skače na 485 dolara, dok će i9-13900K umesto 600 dolara koštati navodno 695.

U odnosu na ova tri modela, i9 dobija najveće poskupljenje od 60 dolara, iako on, kao ni model i5 uopšte neće dobiti povećanje broja jezgara, kako je pre neki dan greškom objavio MSI. Prema tome, ova dva modela u 14. generaciji zadržavaju šest jezgara visokih perfomansi i osam energetski efikasnih jezgara, odnosno osam-P i 16-E jezgara u slučaju i9 modela.

Samo će i7 dobiti četiri dodatna energetski efikasna jezgra, i imaće ih 12, a to će pratiti poskupljenje od 60 dolara.

To znači da iako nova generacija zaista dobije samo par procenata veće radne frekvencije u odnosu na aktuelnu, ukoliko ste gejmer, ovu razliku nećete ni osetiti. Čak ni pristojan CPU Intel 12. generacije teško da može da bude okarakterisan kao loš u odnosu na predstojeću.

S tim u skladu, Intel će teško ubediti vlasnike 12. i 13. generacije njegovih procesora da „se nadograde“ na predstojeću. Naravno, ukoliko imate CPU starije generacije, svakako da će prelaz na 14. biti očigledno najbolji, ali po manjoj ceni možete nabaviti praktično istu nadogradnju uz Raptor Lake-S, odnosno 13. generaciju.

Međutim, ne treba zaboraviti i da su ove informacije nezvanične, te Intel možda ipak iznenadi javnost i ponudi, ako barem skromne nadogradnje, onda i skromnije poskupljenje. Nova generacija mogla bi da izađe već sledećeg meseca, kada će biti održana i Intel godišnja konferencija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi