Samsung najavio Gauss – sopstvenu veštačku inteligenciju koja verovatno stiže i na Galaxy S24 telefone

Da pomama za veštačkom inteligencijom raste govori i to što je Samsung najavio Gauss, sopstveni AI model koji verovatno stiže i na Galaxy S24 telefone

Samsung najavio Gauss – sopstvenu veštačku inteligenciju koja verovatno stiže i na Galaxy S24 telefone

Predstojeći uređaji sve više će dobijati funkcije veštačke inteligencije (AI), a među njih izgleda spadaju i predstojeći Samsung Galaxy S24 telefoni jer je Samsung najavio Gauss, sopstveni AI model. Tako se južnokorejski gigant zvanično pridružuje svetskoj AI trci, predstavljajući model koji se sastoji od tri odvojena dela: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code i Samsung Gauss Image.

Ove informacije dobili smo pošto je Samsung najavio Gauss na svom AI forumu, odnosno događaju koji se trenutno održava u Seulu. Kompanija je objasnila da će pomenuta tri dela njenog AI modela biti prilagođena specifičnim zadacima.

Tako je Samsung Gauss Language generativni jezički model koji će moći da rezimira tekstove i dokumentaciju, piše mejlove ali i da prevodi njihov sadržaj na druge jezike. Ovaj deo takođe bi trebalo da poboljša korisničko iskustvo jer će omogućiti pametniju kontrolu uređaja nakon što bude integrisan u proizvode.

Drugi deo modela, Samsung Gauss Code, zajedno sa pomoćnikom za kodiranje (code.i) koji je zasnovan na ovom delu veštačke inteligencije optimizovan je za interni razvoj softvera, što će omogućavati programerima da lako i brzo pišu kodove. On će podržavati i funkcije kao što su opis koda i generisanje test slučajeva preko interaktivnog interfejsa, tvrdi kompanija.

Treći deo, kako njegov naziv Samsung Gauss Image i ukazuje je generativni AI model za slike koji ih može kreairati i uređivati, tako što menja njihov stil, pa čak i pretvara niske rezolucije fotografija u visoku.

Celokupan model koji je Samsung najavio nazvan je u čast Karla Fridriha Gausa, matematičara koji je usppostavio teoriju normalne distribucije kasnije nazvanu Gausov proces, koji je okosnica mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Samsung veštačku inteligenciju već koriste zaposleni u kompaniji za, kako kažu njeni predstavnici, povećanje produktivnosti. S obzirom na to da su već neko vreme aktuelne glasine koje ukazuju da će predstojeća Samsung Galaxy S24 serija dobiti znatno poboljšane AI mogućnosti, pretpostavka je da će ovaj AI model zvaničnu premijeru dobiti upravo prilikom lansiranja predstojeće premijum serije telefona.

Korejski portali, sa druge strane izveštavaju i da će se Samsung veštačka inteligencija naći i na laptop računarima i drugim uređajima. Iako je zvanično Samsung najavio Gauss, on nije sasvim predstavio detalje i načinu njegovog funkcionisanja, kao ni to da li će ovaj AI model biti dodatno naplaćivan uz uređaje na kojima bi trebalo da bude dostupan. Više informacija o tome trebalo bi da dobijemo onda već po predstavljanju sledeće Samsung Galaxy S24 serije telefona, koju očekujemo u januaru 2024.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi