„Grok“ je novi AI četbot koji će pristupati informacijama na mreži Twitter (X) u realnom vremenu

Novi AI četbot „Grok“, kompanije Ilona Maska razlikovaće se po odgovorima od konkurencije, između ostalog i po tome što će pristupati Twitter (X) informacijama

„Grok“ je novi AI četbot koji će pristupati informacijama na mreži Twitter (X) u realnom vremenu

Jedna od brojnih kompanija Ilona Maska – xAI, ona namenjena veštačkoj inteligenciji, lansirala je novi AI četbot na tržište, koji je doduše i dalje u beta verziji, a zove se „Grok“. Kako je najavio Mask, samim tim što će imati pristup informacijama sa Twitter (X) mreže u realnom vremenu, a biće sposoban za humor i sarkastične odgovore, razlikovaće se od konkurencije u vidu AI botova kao što su ChatGPT, Bing i drugi.

Još jedna karakteristika ovog četbota je i to što će on biti dostupan svim pretplatnicima najviše Twitter pretplate Premium+, koja košta 16 dolara mesečno. Njima će to biti omogućeno, čim novi AI četbot izađe iz beta verzije koju trenutno testira odabrana grupa korisnika.

Međutim, nije jasno ko će sve ovom botu moći da pristupa i da li će on sadržati i besplatnu verziju sa možda ograničenim mogućnostima. Takođe, trenutno je i dalje misterija da li će uslov za korišćenje Grok bota veštačke inteligencije biti i aktivan pretplatnički nalog na društvenoj mreži Twitter odnosno X, ili će oni koji žele da ga koriste jednostavno moći da plate naknadu, bez pravljenja X naloga.

Na sajtu kompanije piše da je Grok veštačka inteligencija napravljena po uzoru na „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, knjigu Daglasa Adamsa, te da ima nameru da odgovori na skoro sve i čak i „predloži pitanja koja treba postaviti“. Ovaj četbot ima i pomalo buntovni duh uz humor koji koristi u odgovorima, te nemojte da ga koristite „ukoliko mrzite humor“, piše na xAI sajtu.

Novi AI četbot pokreće veliki jezički model (LLM) same kompanije, nazvan Grok-1, a razvijan je u poslednja četiri meseca. Pre njega u kompaniji su obučavali LLM prototip Grok-0 sa 33 milijarde parametara, koji se približavao mogućnostima LLaMa 2 modela prema standardnim merilima ove industrije, ali je koristio samo polovinu svojih resursa za obuku. U prethodna dva meseca, kompanija xAI tvrdi da je napravila značajna poboljšanja u sposobnostima zaključivanja i kodiranja što je potom dovelo do znatno moćnijeg Grok-1 modela, kog u tabeli po stavkama kompanija poredi sa rivalima.

Vlasnik pomenute kompanije, ali i društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, Ilon Mask podelio je na svom profilu ove mreže nekoliko slika ekrana na kojima se vidi deo razgovora sa Grok botom.

Koliko će, međutim, zaista moći da stane na crtu glavnim konkurentima kao što je ChatGPT kompanije OpenAI, videćemo po izlasku zvanične Grok verzije. OpenAI je jedan od glavnih Maskovih konkurenata, ne samo zbog činjenice da je popularizovala veštačku inteligenciju i promenila način njenog korišćenja svojim četbotom, već i zbog toga što je Mask bio suosnivač ove kompanije, ali se iz nje povukao pre pet godina baš na današnji dan.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Lanikor

    Logo :)


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi