Mask tvrdi da je on razlog što OpenAI postoji

Kontroverzni i često ekscentrični milijarder Elon Mask tvrdi da je on razlog postojanja OpenAI startapa koji je lansirao ChatGPT, kao i da mu je on smislio ime

Mask tvrdi da je on razlog što OpenAI postoji

Ističući podatak o sumi novca od oko 50 miliona dolara koju je uložio u razvoj startap kompanije OpenAI, Elon Mask je odgovarajući na pitanja novinara Dejvida Fejbera u CNBC podkastu zaključio da je upravo on razlog postojanja ove kompanije koja je prošle godine lansirala ChatGPT.

„Ja sam smislio i naziv kompanije. Open u nazivu se odnosi na program otvorenog koda (open source)“, tvrdi Mask. 

Objasnio je ideju koju je imao na umu, da to bude neprofitna kompanija koja se bavi veštačkom inteligencijom zasnovana na otvorenom kodu – onom koji ljudi mogu menjati da bi prilagodili način rada neke aplikacije. Potpuno suprotno od onog što čini Google koji obrće veliki profit i zasnovan je na zatvorenom kodu koji mogu menjati samo njeni programeri.

OpenAI je trebao da radi na strategiji otvorenog koda

Kompanija OpenAI ima neke proizvode napravljene na principu otvorenog koda, ali njen vodeći proizvod ChatGPT4 nije jedan od njih. Mask je pored Sem Altmana još 2015. bio suosnivač ove startap kompanije i ona je tada bila neprofitna kompanija zasnovana na strategiji otvorenog koda. Mask se tri godine kasnije povukao iz firme, a nedugo nakon toga se ona transformisala u kompaniju koja radi na modelu profita i zatvorenom programskom kodu.

Mask kaže da je to čudno i povlači paralelu: „To bi bilo kao da ste uložili novac u organizaciju za spas amazonskih prašuma, a umesto da ih sačuva, ona se pretvori u drvnoprerađivačku firmu, seče šumu i prodaje kako bi zaradila“.

Stvari i događaji su počele da se ubrzavaju nakon transformacije kompanije. OpenAI privlači pažnju i Microsoft 2019. počinje da ulaže mnogo novca u ovaj startap, a Mask u više navrata nezadovoljno komentariše ove investicije tvrdnjama da Microsoft kontroliše OpenAI i da postaje ono što nije bila njegova namera. Microsoft je ove tvrdnje negirao.

Ipak, tako stižemo do prošle jeseni, kada vodeći OpenAI proizvod postaje ChatGPT, za čije pune performanse se plaća. A, Mask u podkastu dodaje da je važno razumeti ko zaista ima kontrolu nad veštačkom inteligencijom i koji je tačno odnos između kompanija Microsoft i OpenAI.

(Ne)bezbedni razvoj veštačke inteligencije i rasisti za vrste

Osim istorije napretka startapa OpenAI, Mask je za CNBC istakao da kompanija nije obratila dovoljno pažnje na bezbedan razvoj veštačke inteligencije. Portparol kompanije OpenAI nije bio odmah dostupan za komentar, prenosi CNBC.

Mask je u martu, zajedno sa Stivom Voznijakom, suosnivačem kompanije Apple i drugim naučnicima bio potpisnik otvorenog pisma u kom su apelovali da se razvoj veštačke inteligencije stavi na šestomesečnu pauzu, dok se ne uspostave odgovarajuće bezbednosne mere i regulacije.

Ipak, kontradiktorno, uprkos apelu, Mask već u aprilu otvara svoju firmu za razvoj veštačke inteligencije X.AI, tvrdeći da želi da napravi alternativu četbotu kompanija OpenAI i Google, koji će se zvati TruthGPT i tražiće „maksimalnu istinu“.

Mask je ispričao i da je nekada bio dobar prijatelj sa Larijem Pejdžom, Google suosnivačem i da su njih dvojica ranije vodili duge razgovore o veštačkoj inteligenciji, te da je Pejdž bio prilično „kavaljerski“ nastrojen prema njoj i da izgleda nije bio dovoljno zabrinut za njen razvoj.

Njih dvojica prekinuli su kontakt kada ga je Pejdž nazvao „vrsistom“, tojest rasistom za vrste, tvrdi Mask, zato što je on kako kaže, više za pro-ljudsku svest umesto za svest mašina. Pejdž takođe nije bio dostupan za CNBC komentar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. RingeRaja


  View image at the forums


  Twitter dobija novog izvršnog direktora

  Twitter dobija novog izvršnog direktora Prvi čovek društvene mreže Twitter, popularni kontroverzni milioner Ilon Mask najavio je tvitom da je napokon našao novog izvršnog direktora za ovu mrežu Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/twitter-dobija-novog-izvrsnog-direktora/


  View image at the forums

  forum.benchmark.rs

  Kolega @Cineman je lepo napisao šta ovaj tip u biti jeste...

 2. Der Schnitter

  ...prevedeno...
  The future president of the United States.

 3. hurakura

  Donald Trump 2.0

 4. ...prevedeno...
  The future president of the United States.

  Nije rodjen u Americi, ne moze biti predsednik... Srecom.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi