Ilon Mask osnovao AI kompaniju

Pošto je osnovao AI kompaniju sa sedištem u Nevadi, Ilon Mask sugeriše da će nova firma biti povezana sa njegovom željom da napravi “super aplikaciju”

Ilon Mask osnovao AI kompaniju

Ilon Mask je osnovao novu AI kompaniju koja će se baviti razvojem veštačke inteligencije pod nazivom X.AI. Kompanija, za koju se u dokumentaciji iz Nevade navodi da je osnovana prošlog meseca, trenutno ima Maska kao direktora i Džareda Birčala, direktora Maskove porodične kancelarije, kao sekretara, piše The Verge.

Glasine o tome da će Mask pokrenuti kompaniju za veštačku inteligenciju kruže danima. Business Insider je nedavno pisao da je Mask kupio hiljade namenskih grafićkih procesora za svoj predstojeći AI proizvod koji će biti u mogućnosti da sam stvara I kreira nove sadržaje.

Financial Times je na sličan način pisao da je Mask planirao da osnuje firmu koja će se takmičiti sa OpenAI ChatGPT trenutno najpopularnijim servisom koji se bazira na tehnologiji veštaćke inteligencije, a navodno je čak tražio i sredstva od investitora SpaceX-a i Tesle za pokretanje kompanije.

Ilon Mask napravio sopstvenu AI kompaniju

Tokom intervjua na Twitter Spaces-u, Mask je upitan o svim GPU-ovima koje je kupio, ali nije spomenuo svoje planove da osnuje kompaniju za veštačku inteligenciju, rekavši samo kako “izgleda da svi, pa i njihov pas u ovom trenutku kupuju GPU-ove”.

Mask već neko vreme govori o tome da želi da napravi “super aplikaciju” koja bi se navodno zvala “X”. S tim ciljem je nedavno spojio Twitter sa novoformiranom X Corp kompanijom, za koju se očekuje da će uskoro biti matična kompanija svih Maskovih projekata kao što su Neuralink, SpaceX, Tesla i The Boring Company. Ime X.AI je možda signal da Mask želi da njegova “super aplikacija” ima integrisanu veštačku inteligenciju.

Super aplikacija

Ideja Ilona Maska iza super aplikacije nije jedinstvena, već on želi da napravi nešto slično kineskom WeChat-u, koji sem društvene mreže služi i za plaćanje, ćaskanje i mnogo više od toga. Objedinjavanjem više funkcija u jednoj aplikaciji Ilon Mask želi da privuče više korisnika, ali i oglašivača na novu mrežu, jer Twitter po svemu sudeći ne pravi dovoljno profita koliko bi vlasnik i akcionari želeli.

Mask se otvoreno protivio OpenAI, kompaniji koju je suosnovao 2015. godine, ali je napustio već 2018. Nedavno je čak potpisao otvoreno pismo u kojem se poziva na pauziranje obuke velikih AI modela, konkretno ChatGPT-a koji razvija OpenAI i koji je poslednjih meseci jedna od glavnih tema u tehnološkoj industriji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Olujche

    Bitno da želi da svi ostali stopiraju razvoj AI. Kakav ološ od čoveka.

  2. RingeRaja

    Ne znam šta se čudite...Musk, Bezos, Zuckerberg,...sve je to i dalje ljudski talog koji je samo uspeo da se vine u finansijske visine, ništa više.
    I dalje su to obični dripci, samo sa mnogo više para nego neki drugi.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi