Ilon Mask hoće da preseli Twitter na Alkatraz

Čudne ideje koje ima Ilon Mask ne treba posebno da nas iznenađuju, kao ni njegov plan da nova zgrada Twitter predstavništva bude napravljena na ostrvu Alkatraz

Ilon Mask hoće da preseli Twitter na Alkatraz

Jedan od najzloglasnijih zatvora na svetu, Alkatraz, mogao bi da postane radno mesto ključnih Twitter zaposlenih – vizija je ekscentričnog milijardera, Ilona Maska.

Kao što znate, Mask je nadasve praktičan čovek, i ova ideja, koliko god blesavo zvučala u svojoj osnovi ima efikasnost. “Potrebni su nam naši najposvećeniji zaposleni koji rade danonoćno da bismo unovčili Twitter”, izjavio je on na nedavnoj konferenciji za novinare. “Ima li boljeg mesta za to od bivšeg zatvora? Izolacija, nedostatak ometanja, savršeno je.”

Iako ova izjava možda deluje malo ekstremno, određeni detalji Maskovog plana nisu tako distopijski koliko biste mislili, s obzirom na kontroverzni kontekst projekta, piše Architizer. Mask je obećao da će opremiti celo ostrvo najnovijom i najmodernijom tehnologijom, uključujući samovozeća kolica za golf i robote kuvare. “Svi zaposleni koji su spremni da posvete svoj život meni – zaslužuju najbolje”, rekao je on. “I to je ono što ćemo im dati.”

Naravno, nisu svi pristali na Maskov plan. Jedna od glavnih zabrinutosti raznih kritičara je istorijsko očuvanje ostrva, i dovodi se u pitanje da li je prikladno pretvoriti bivši zatvor u sedište kompanije. Sa druge strane, Mask nije previše zabrinut. “Vidite, Alkatraz je godinama zatvoren. Samo stoji tamo, nekorišćeno. Zašto ga ne iskoristiti dobro?”

Mask je obećao da će poštovati ono što je Alkatraz nekada bio, pretvarajući njihove stare ćelije u luksuzne kancelarije. “Zadržaćemo rešetke na prozorima, naravno”, našalio se. “Ali mi ćemo dodati nekoliko lazy-bagova i besplatne grickalice da bismo sve učinili udobnijim.“

Možda najzanimljiviji deo Maskovog predloga je njegov plan za podsticaje zaposlenih. Svaki put kada zaposleni smisli novu strategiju monetizacije koja se pokaže uspešnom, dobiće karticu za “besplatan izlazak iz zatvora” koja će im omogućiti da tog dana ranije izađu s posla. A ako zaposleni dođe na posebno briljantnu ideju, možda će čak moći i da zaradi slobodan dan na poslu. Ako ovo vama zvuči kao mobing, niste jedini.

Uspeh Maskovog predloga zavisiće od toga da li on može ili ne može da uspostavi pravu ravnotežu između inovacija i očuvanja. Alkatraz je mesto sa složenom istorijom i biće potrebna posebna pažnja da se pretvori u nešto na šta svi mogu da budu ponosni, pitanje je da li Ilon Mask ima toliko želje, volje i strpljenja.

Prošle nedelje Mask je obišao unutrašnjost Alkatraza kako bi procenio promene koje će biti potrebne da se istorijska zgrada transformiše u novo sedište svoje kompanije.

Šta će sledeće što će Mask smisliti? Možda će da kupi Mesec i da ga pretvori u veliki zabavni park. Ili će možda konačno otkriti svoje planove za leteći automobil. Šta god da je, možete se kladiti da će potpuno neočekivano.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Sančo Panča

    To je poruka zaposlenima, ako radite za mene u zatvoru ste.

  2. Umalo sam i ja poverovao u tu priču, no ova interesantna storija je stvorila zanimljivu ideju kako bi moglo sve da izgleda, što se neretko radi sa ovakvim zdanjima.


    View image at the forums

  3. zamzung

    Nauci covek od nas iz Srbije da je najsigurnije investirati u nekretnine. :p

  4. RingeRaja

    Zatvor je zatvor, mogu da ga srede da bude deluxe, neće promeniti suštinu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi