Mask razvija TruthGPT, veštačku inteligenciju koja treba da traži istinu

Ilon Mask kaže da njegova kompanija koja se bavi veštačkom inteligencijom želi da napravi TruthGPT rešenje koje će se boriti sa OpenAI i Google AI proizvodima

Mask razvija TruthGPT, veštačku inteligenciju koja treba da traži istinu

Ilon Mask kaže da radi na TruthGPT-u, veštačkoj inteligenciji koja treba da bude alternativa ChatGPT-ju. U intervjuu za Fox News, Mask je rekao da je cilj ove veštačke inteligencije da traži maksimalnu istinu i da pokuša da razume prirodu univerzuma, ali i da za čovečanstvo čini dobro, a ne da nanosi štetu, piše The Verge.

Mask je priznao da zaostaje za svojim rivalima, jer “kasni”. I, kao što je to često slučaj sa ovim čovekom, nejasno je koliko su njegovi planovi zaista ozbiljni, ili čak izvodljivi. Ali spekulacije o Maskovim ambicijama za veštačku inteligenciju su ovih dana pojačane, jer je nedavno osnovao AI kompaniju. Takođe je navodno kupio hiljade GPU-a i angažovao istraživače iz DeepMind-a za nepoznati Twitter AI projekat. Nejasno je da li su ove dve inicijative povezane, jer Mask ima naviku da premešta zaposlene koji rade u njegovim kompanijama.

Mask kaže da njegova motivacija da napravi TruthGPT potiče od zabrinutosti oko toga u kom pravcu ide veštačka inteligencija i pretnje koje bi mogla da predstavlja po čovečanstvo. Nedavno je potpisao otvoreno pismo u kojem je apelovao da se “pauzira razvoj AI-ja na neko vreme”. Sigurni smo da to nema nikakve veze sa činjenicom da zaostaje za svojim rivalima, jer “kasni”.

Isto tako, Mask je suosnivač OpenAI-a koji razvija ChatGPT. Napustio je kompaniju 2018. godine jer se navodno nije slagao sa trenutnim direktorom Semom Altmanom oko toga ko će voditi organizaciju.

Nedavno je kritikovao OpenAI zbog saradnje sa Microsoftom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. NShappy

    Pa, zanimljivo bi bilo da postoji AI sistem koji trži istinu, i nađe je na kraju. To bi moglo odlično da funkcioniše sa ravnozemljašima, (ne)sletanjem na Mesec, sa podacima o fizičkim pojmovima i zakonima, ali kada bi se počela tražiti istina o socijalnim i društvenim pojmovima (npr. UKR-RUS, hriščanstvo/islam/budizam/aterizam, ili Kosovo, nema tog AI-ja (a ni HI (human intelligence)) koja može izaći na kraj sa tim pojmovima.

  2. Da, zanimljivo, zove se baš kao Trampov TruthSocial. Hmm... 🤔 Ništa nije slučajno!

  3. MareBGD

    Bas htedoh reci ako ce Mask da trazi "istinu"...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi