GPT-3.5 protiv GPT-4: Koje su razlike?

Ukratko: GPT-4 je „pametniji“, ne pravi činjenične greške i ulazi u duge konverzacije, dok je GPT-3.5 brži i nema ograničenje konverzacije na 1 sat kao GPT-4

GPT-3.5 protiv GPT-4: Koje su razlike?

Ako pratite brzi razvoj AI jezičkih modela koji se koriste u aplikacijama kao što su ChatGPT i Bing AI ćaskanje, verovatno ste upoznati sa OpenAI GPT-3 i GPT-4. Ali šta je sa GPT-3.5, odskočnom daskom između ova dva AI titana i kako se može uporediti sa najnovijom instancom – GPT-4?

Šta je GPT-3.5?

GPT-3.5 je, kao što ime kaže, neka vrsta međuverzije između GPT-3 i GPT-4. OpenAI nije bio posebno otvoren po pitanju toga šta GPT-3.5 čini boljim od GPT-3, ali izgleda da su glavni ciljevi bili povećanje brzine rada novog modela,  i možda najvažnije: smanjenje troškova njegovog pokretanja.

Zanimljivo je da ono što je OpenAI učinio dostupnim korisnicima nije čist, osnovni GPT-3.5, već nekoliko njegovih specijalizovanih verzija. Na primer, GPT-3.5 Turbo je jeftinija verzija koja je može da radi sve druge stvari koje GPT-3.5 može, ali ne radi sa velikim kontekstom, pa ponekad nije dobra za čet botove.

Šta je GPT-4?

OpenAI GPT-4 se pojavio kao njihov najnapredniji jezički model do sada, nudeći sigurnije i efikasnije odgovore. Ovaj najsavremeniji, multi-modalni sistem prihvata i tekstualne i slikovne unose i generiše tekstualne odgovore, pokazujući performanse na nivou sličnom čoveku na nizu profesionalnih i akademskih merila.

Kada se uporede GPT-3 i GPT-4, razlika u njihovim mogućnostima je ozbiljna. GPT-4 ima poboljšanu pouzdanost, kreativnost i saradnju, kao i veću sposobnost obrade nijansiranih instrukcija. Ovo označava značajno poboljšanje u odnosu na već impresivan GPT-3, koji je često pravio logičke i druge greške u rasuđivanju sa složenijim uputstvima.

Još jedna ključna razlika između ova dva modela leži u njihovoj veličini. GPT-3 može da se pohvali da radi sa neverovatnih 175 milijardi parametara, dok se za GPT-4 priča da ide korak dalje, sa jednim bilionom (hiljadu milijardi) parametara.

GPT-3.5 naspram GPT-4: Osnovne razlike

Kada je u pitanju GPT-3 u odnosu na GPT-4, ključna razlika leži u njihovim veličinama modela i podacima koje koriste za svoju obuku. GPT-4 koristi mnogo veći model, što znači da može da se nosi sa složenijim zadacima i generiše tačnije odgovore. To je moguće zahvaljujući njegovom opsežnijem skupu podataka za obuku, koji mu daje širu bazu znanja i poboljšano kontekstualno razumevanje.

Samim tim GPT-4 je mnogo precizniji i bolje opremljen za rukovanje dužim delovima teksta, održavanje koherentnosti i generisanje kontekstualno relevantnih odgovora. Iz tog razloga, GPT-4 je neverovatno moćan alat za aplikacije za razumevanje prirodnog jezika kojim se ljudi sporazumevaju. Toliko je složen da neki istraživači iz kompanije Microsoft misle da GPT-4 pokazuje „Iskre opšte veštačke inteligencije.“

Kao i kod svake najsavremenije tehnologije, postoji i loša strana medalje. Značajan napredak u GPT-4 dolazi sa cenom većih hardverskih zahteva, što ga u startu čini manje dostupnim manjim organizacijama ili pojedinačnim programerima koji možda nemaju resurse da ulažu u tako moćnu mašinu. Osim toga, veća potražnja za resursima takođe dovodi do veće potrošnje energije tokom procesa obuke, izazivajući zabrinutost za životnu sredinu.

S druge strane, GPT-4 je jednostavno pametniji od GPT-3.5. Može da piše mnogo složeniji kod, rešava složenije probleme i uči mnogo brže.

I GPT-3 i GPT-4 se bore sa izazovom pristrasnosti unutar AI jezičkih modela, ali deluje da će GPT-4 mnogo manje davati pristrasne odgovore, ili one koji su uvredljivi za bilo koju određenu grupu ljudi. I dalje je to sasvim moguće, ali OpenAI je proveo više vremena u implementaciji bezbednosti. Takođe je mnogo manje verovatno da će GPT-4 samo izmisliti stvari ili dati činjenično netačne odgovore, što će GPT 3.5 često raditi.

U vreme pisanja, GPT-4 koji se koristi preko ChatGPT je ograničen na 25 upita svaka tri sata, ali će se to verovatno promeniti tokom vremena. GPT-4 je takođe mnogo, mnogo sporiji u reakcijama i generisanju teksta u ovoj ranoj fazi. Ovo je verovatno zato što je fizički veći i zahteva više procesorske snage.

Šta je sa prethodnim GPT verzijama?

Početak serije “Generativnih unapred obučenih transformatora” (GPT) označio je prekretnicu u veštačkoj inteligenciji i obradi prirodnog jezika. GPT je prvi otkrio OpenAI 2018. godine. Ovaj početni model je pokazao moć transformatorske arhitekture i nenadgledanog učenja, privlačeći pažnju istraživača i programera.

Objavljivanje GPT-2, 2019. godine je zaista privuklo pažnju cele zajednice okupljene oko koncepta veštačke inteligencije, zahvaljujući njenoj jedinstvenoj sposobnosti da generiše koherentan i kontekstualno relevantan tekst. U isto vreme, OpenAI nije bio voljan da ga javno objavi zbog bezbednosnih razloga.

GPT-3 je predstavljen 2020. godine, kada je signaliziran još jedan revolucionarni korak napred u svetu jezičkih modela AI. Sa svojih zapanjujućih više od 175 milijardi parametara, GPT-3 je ponudio izvanredno razumevanje jezika i mogućnosti generisanja, omogućavajući naprednije aplikacije kao što su mašinsko prevođenje, generisanje sadržaja i virtuelni asistenti. Uprkos svojim impresivnim dostignućima, GPT-3 je i dalje imao prostora za poboljšanje, otvarajući put razvoju GPT-3.5, novog modela koji rešava neka od ograničenja koje ima GPT-3.

Da li Bing koristi GPT-4?

Kratak odgovor je – da. Microsoft je otkrio, nakon objavljivanja i otkrivanja GPT-4 od strane OpenAI, da je Bing AI funkcija ćaskanja sve vreme radila na GPT-4. Međutim, s obzirom na rane probleme koje je Bing imao sa svojim AI chat-om, ova verzija je značajno ograničena, sa postavljenim barijerama koje ograničavaju o čemu možete razgovarati i koliko dugo ćaskanje može da traje.

Da li je ChatGPT u stvari GPT-4?

U vreme pisanja ovog teksta, ChatGPT još uvek uglavnom radi na GPT-3.5 Turbo — podrazumevanom modelu za ChatGPT. Međutim, ako ste korisnik koji plaća i pretplatite se na ChatGPT Plus, možete promeniti model u GPT-4 pre nego što započnete konverzaciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Lurdusami

    Mala ispravka: "trillion" na engleskom je bilion na srpskom. Oba broja označavaju hiljadu milijardi.

  2. Maximuss

    Mala ispravka: "trillion" na engleskom je bilion na srpskom. Oba broja označavaju hiljadu milijardi.

    Da, da.. nedelja :sleep:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi