Izlazi Chat GPT-4, postaje još pametniji

Microsoft Chat GPT-4 u svojoj novoj verziji razmišlja, donosi zaključke i radi na više načina. AI postaje pametnija i koristi princip više modaliteta.

Izlazi Chat GPT-4, postaje još pametniji

Izvršni direktor Microsoft podružnice u Nemačkoj je najavio da će Chat GPT-4 postati aktivan 9. marta i da će koristiti više-modalitetni pristup veštačke inteligencije. To znači da će raditi sa više stvari odjednom i moći istovremeno da koristi video, fotografije, tekst i zvuk.

Chat GPT-4 počinje da razmišlja na mnogo kompleksniji način

Svakako najveća novost u ovom saopštenju je da veštačka inteligencija postaje više-modalitetna. Jednom rečju je pametnija i sposobnija u svom razmišljanju, donošenju zaključaka i radu. Modalitet je referenca za određeni tip unosa sa kojim u ovom primeru, recimo radi veliki jezički model, prenosi SE Journal.

Više-modalitetni model pak obuhvata više referenci pa istovremeno može da obrađuje: tekst, govor, slike i video. Time značajno unapređuje svoje sposbnosti zaključivanja i delovanja, pa su odgovori značajno verodostojniji i tačniji. Istovremeno se utiče i na veću kreativnost veštačke inteligencije.

Ipak, treba zadržati određenu dozu rezerve, jer u izveštajima nedostaje konkretnijih informacija o specifičnostima i primeni na nivou novog GPT-4 modula. Ostaje nejasno šta  je od principa više-modelitetnog pristupa ugrađeno u Chat GPT-4 verziju ili je o dotičnom pristupu govoreno uopšteno. Pretpostavka je da sve ono o čemu se pričalo jeste i ugrađeno u novi Chat GPT-4 modul, a što bi značilo da je učinjen veliki korak u pravcu nastojanja da AI postane još pametnija i verodostojnija.

Još jedna interesantna stvar je da Microsoft radi na usvajanju tzv “metrike poverenja”, kako bi svoju veštačku inteligenciju učinio još pouzdanijom, utemeljenu na istinitim činjenicama.

Microsoft Cosmos-1

Nešto što se tokom proteklog perioda dešavalo iza očiju javnosti jeste da je Microsoft početkom marta pustio u opticaj više-modalitetni jezički model pod imenom Cosmos-1. Open AI tim je prethodni model podvrgao različitim testovima koji su rezultirali dobrim rezultatima u oblasti klasifikovanja slika, odgovaranju na pitanja šta se nalazi na sadržajima slika, automatizovanom označavanju slika, kao i zadacima generisanja govora.

Vizualno rezonovanje veštačke inteligencije i donošenje zaključaka o slikama bez korišćenja jezika kao međukoraka u razumevanju je ključ svega i veliko dostignuće u ovom trenutku. Cosmos-1 koristi više-modalitetni pristup koji obuhvata tekst i sliku.

Međutim, Chat GPT-4 prevazilazi Cosmos-1 mogućnosti jer uvodi i treći modalitet video, a po svemu sudeći tu nije kraj jer se spominje korišćenje modaliteta zvuka. Sa ovoliko ulaznih informacija različitih kategorija istovremeno, Chat GPT-4 postaje “opasno” pametan.  

Chat GPT-4 je postao poliglota

Microsoft definitivno radi na probijanju najveće, jezičke barijere kako bi Chat GPT-4 učinio dostupnim i masovno korišćenim širom sveta. Zato Chat GPT-4 funkcioniše na svim jezicima. Možete da ga pitate na nemačkom jeziku i da dobijete odgovor na italijanskom. Iako u prvi mah zvuči nerezonski, pretpostavlja se da je motiv u širenju znanja na različitim jezicima. Ako je pravi odgovor na italijanskom jeziku, Chat GPT-4 će znati da ga pravilno interpetira na bilo kom svetskom jeziku.

Za sada nema informacija gde će se prvo pojaviti Chat GPT-4, ali je u tom kontekstu posebno pomenut Azure-OpenAi. Google za sada ima poteškoće sa implementacijom dovoljno konkurente AI tehnologije u svoj pretraživač. Sve je više mišljenja o tome da je Google izgubio svoju lidersku poziciju na polju razvoja i implementacije korisničkih servisa sa AI asistencijom.

Za sada Google ugrađuje AI tehnologiju u više svojih proizvoda poput: Google Lens, Google Maps i drugih servisa koji su okrenuti interakciji korisnika sa Google proizvodima. Takav pristup koristi asistenciju veštačke inteligencije u svrhu pomoći kod manjih radnji i zahteva.

Sa druge strane, Microsoft pristup u korišćenju veštačke inteligencije je značajno širi i vidljiviji. Zbog toga privlači veću pažnju i time stvara predstavu kako Google u ovom trenutku zaostaje i grčevito se bori da sustigne Microsoft u AI implementaciji.

Kakvo je vaše mišljenje o korišćenju veštačke inteligencije u svrhu asistencije pri svakodenvnim poslovima i aktivnostima? Da li prihvatate AI pomoć i da li bi ste je koristili bez ikakvih predrasuda?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Cineman

    Trojka je na momente jedva radila, ako je GPT-4 mnogo kompleksniji bice zanimljivo kako ce uopste da funkcionise sve to ako nisu resili problem preopterecenosti resursa

    Uzeli su server kod kutije. :cool:

  2. Maximuss

    Trojka je na momente jedva radila, ako je GPT-4 mnogo kompleksniji bice zanimljivo kako ce uopste da funkcionise sve to ako nisu resili problem preopterecenosti resursa

    lepo, počeće da naplaćuju ;)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi