Microsoft Word dobio Zooming prečicu

Microsoft Word već godinama nudi opciju slajdera za zumiranje sadržaja, sada je konačno dobio i prečicu na tastaturi.

Microsoft je objavio kako trenutno testira prečice za “zoom” opciju korišćenjem kombinacije tastera na tastaturi. Ova opcija je trenutno dostupna insajderima Microsoft 365 programa. Pritiskom na “Ctrl” u kombinaciji sa tasterima “+” i “-“ moguće je povećati, odnosno smanjiti prikaz sadržaja na ekranu Microsoft Word aplikacije. Slično kao što to činite kada želite da povećate ili smanjite sadržaj na većini web pregledača.

Ukoliko želite brzo da se vratite u režim normalnog prikaza (100 %), služi kombinacija “Ctrl+0” tastera. Takođe, tu je i opcija da dok držite aktivnim “Ctrl” taster, točkićem na mišu uvećavate i smanjujete prikaz. Ove prečice rade i na Mac platformi, ali sa razlikom korišćenja “Command” tastera umesto “Ctrl”, prenosi howtogeek.    

Microsoft je u svom blogu objasnio zašto je uvedena ova opcija: “U slučaju prečica na tastaturi, važeći industrijski standard se razlikuje od onog prvobitnog, koji je ugrađen u funkcije MS Word aplikacije. Pošto korisnici navikli na praksu većine web pregledača, očekuju da će kombinacijom “Ctrl” i “+”/”-“ tastera moći da zumiraju i smanjuju prikaz na ekranu, a to se pak ne desi, mogu biti frustrirani kada ne dobiju očekivani rezultat.”

Microsoft Word kao i većina web pregledača

Pošto su dobili mnoštvo pritužbi na ovakvo iskustvo, tvorci MS Word aplikacije su rešili da izađu u susret korisnicima. Zbog toga je Microsoft uveo navedene prečice u funkciju i time udovoljio sugestijama korisnika.

U sklopu prolećnih poboljšanja MS Word aplikacije, Microsoft takođe radi na uvođenju prečice za “Paste” funkciju bez formatiranja teksta. Kao što većina aplikacija dozvoljava, to se čini kombinacijom tastera “Ctrl+Shift+V” na Windows i “Cmd+Shift+V” na Mac platformi. To do sada nije bilo moguće u Word aplikaciji, već ste morali da prozivate kontekstualni meni pomoću desnog klika mišem i da odatle birate odgovarajuću komandu. Od sada će to biti mnogo lakše i brže za one koji puno rade sa pisanjem i formatiranjem teksta u MS Word aplikaciji.

U kontekstu promena, svi oni koji su navikli na postojeće MS Word komande i prečice, biće u mogućnosti da ukoliko im nove komande ne odgovaraju, sve vrate na stara podešavanja. Pošto su nove komande i raspored uticale da se stari sistem kombinacije tastera promeni i pretumba, ostavljena je opcija povratka “na staro”.

Nova opcija zumiranja u Word-u je trenutno dostupna Microsoft 365 insajder korisnicima, počev od MS Word verzije 16.0.15831.20174 za Windows i Word 16.67.1113.0 verzije za Mac. Kada bude potpuno očišćena od bagova i nedostataka biće puštena u opticaj svim korisnicima Microsoft 365 paketa.

Da li ste konačno odahnuli i obradovali se ovoj korisnoj MS Word ispravci? Ko čeka taj dočeka, moglo bi se definitivno primeniti u ovom slučaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi