Veštačka inteligencija piše tekstove za CNET - novinari višak

Jedan od najpoznatijih IT portala na svetu, CNET, otpustio je više od 10 zaposlenih, samo nekoliko nedelja nakon što se saznalo da koriste AI za pisanje vesti.

Veštačka inteligencija piše tekstove za CNET - novinari višak

Pre nekoliko nedelja objavljeno je da je portal CNET koristio veštačku inteligenciju za pisanje svojih tekstova, da bi juče stigla vest da je ova kompanija otpočela proces obimnih otpuštanja. Za sada je otpušteno desetak ljudi, uključujući i nekoliko dugogodišnjih zaposlenih.

Glavna urednica CNET-a Koni Điljermo će se povući sa svoje pozicije i postati viši potpredsednik strategije AI sadržaja i slobodni urednik, prema draft verziji blog posta koji je interno razmenjen, prenosi The Verge.

Fokus na bolju poziciju u Google pretragama

Otpuštanja su počela u četvrtak ujutru i interno ih je putem e-mejla najavila Red Ventures, kompanija koja se bavi marketingom, a koja je postala medijska kompanija koja je kupila CNET 2020. godine. U mejlu, izvršni direktor Red Ventures je sugerisao da su otpuštanja napravljena da bi se CNET fokusirao na oblasti na kojima sajt može uspeti da privuče saobraćaj na Google pretragama — što je glavni prioritet za kompaniju.

Bivši zaposleni u CNET-u kažu da je fokus sve više postao težnja ka boljem pozicioniranju u Google pretragama. U popularne tekstove, kompanija ubacuje unosne reklame poput onih za zajmovi ili kreditne kartice, uz dodatnu zaradu svaki put kada se neki čitalac prijavi.

Karlos Angrisano, predsednik finansijskih servisa i CNET grupe u Red Ventures je u internom mejlu rekao da će se CNET fokusirati na potrošačku tehnologiju, dom i wellness, energiju, širokopojasne veze i lične finansije – odeljke koje Red Ventures može najbolje da unovči, kaže jedan od zaposlenih.

Veštačka inteligencija će nastaviti da piše tekstove

U januaru, Futurism je izvestio da je CNET od prošlog novembra objavio desetine članaka koji su generisani pomoću AI alata, što oni nisu javno objavili. Druge publikacije u vlasništvu Red Ventures, kao što su Bankrate i CreditCards.com, takođe su objavljivale slične tekstove. Nakon negodovanja javnosti i nekih ozbiljnih činjeničnih grešaka kompanija je pauzirala praksu u pričama i obećala da će izvršiti reviziju svih članaka koji su napisani koristeći sisteme veštačke inteligencije.

Prema internom sastanku održanom krajem prošlog meseca, Red Ventures namerava da vrati veštačku inteligenciju u upotrebu.

Pritisci na novinare

Neki od bivših radnika CNET-a je izjavilo da su se uslovi rada u Red Ventures pogoršali od akvizicije. U više slučajeva zaposleni u CNET-u su bili pod pritiskom da promene svoje izveštavanje o kompanijama koje su se oglašavale sa Red Ventures – što je direktno kršenje novinarske etike.

Ajvi  Onil, viši menadžer komunikacija za CNET, potvrdila je otpuštanja u mejlu koji je dobio The Verge. „Danas je CNET grupa sprovela reorganizaciju tima, što je, nažalost, značilo da se pozdravimo sa brojnim kolegama“, piše Onil. „Iako je bila teška odluka da se otpuste zaposleni, verujemo da je ovo ključno za dugovečnost i budući rast poslovanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi