CNET ispravlja tekstove koje je pisala AI

Poznati internet magazin CNET odlučio je da koriguje članke i izveštaje nastale pomoću alata koji se oslanja na AI (veštačka inteligencija), zbog plagiranja.

CNET ispravlja tekstove koje je pisala AI

CNET je ispravio većinu od 77 tekstova napisanih pomoću AI alata (veštačka inteligencija). Posle interne revizije utvrđeno je da su tekstovi biznis rubrike ovog magazina objavljeni sa neoprostivim greškama.

Urednica portala Koni Giljemo kaže da su određenom broju članaka bile neophodne detaljne korekcije, dok su kod ostalih primećene “manje nepravilnosti” vezane za nepotpune nazive kompanija i stilske greške koje su ocenjene neprikladnim. Od 77 tekstova napisanih specijalno dizajniranim AI programom ukupno je ispravljen 41.

Gde je zakazala veštačka inteligencija?

Korigovani su tekstovi u kojima se nalaze fraze koje nisu potpuno originalne. Navodno, zakazao je alat koji provera plagiranje ili ga urednici nisu koristili na odgovarajući način. Problem nastaje kada program za generisanje tekstova ne prepoznaje izvore činjenica koje bi trebalo isključiti prilikom pisanja teksta, prenosi Engadget.

Početkom nedelje je magazine Futurism prvi objavio da CNET koristi AI alat za generisanje tekstova na temu finansijskog poslovanja. Navodno su pronađeni neoborivi dokazi o delovima teksta koji sadrži strukturalne i frazeološke sličnosti sa člancima prethodno obavljenim na drugim sajtovima. Navodi se i da je članak objavljen na sajtu CNET imao identičnu frazu iz prethodno objavljenog teksta na portalu Forbsa.

CNET priznaje grešku, ali ne odustaje od AI

Sredinom januara je renomirani portal objavio tekst o eksperimentu kojim testira veštačku inteligenciju za potrebe izveštavanja. Navodno je interni AI alat počeo sa generisanjem tekstova za rubriku „CNET Money“, pa je od tada do danas na ovom portalu nastalo 77 članaka pomoću ovog programa.

Cilj eksperimenta bio je provera delotvornosti tehnoloških inovacija i njihova spremnost da pomognu urednicima u svakodnevnom radu. Ključno pitanje odnosilo se na efikasnost AI alata u analizi javno dostupnih informacija koji bi kroz sveobuhvatne tekstove pomogli čitaocima da donose valjane odluke, pisao je tada CNET.

U poslednjem obraćanju o najnovijim dešavanjima uredništvo portala navodi da neće odustati od korišćenja veštačke inteligencije, iako je zbog otkrivenih grešaka upotreba alata zaustavljena. Koliko god tehnološka rešenja zasnovana na AI izgledaju moćno i funkcionalno, ne može se isključiti potencijalni propust, što je slučaj i sa čovekom. Zato zaposleni na ovom mediju planiraju da ponovo iskoriste veštačku inteligenciju, kada budu sigurni da je verovatnoća o nastanku propusta svedena na minimum.

Veštačka inteligencija koja proteklih dana osvaja internet nije kriva za plagijat. Softver ne poznaje etičke postulate profesije, pa je odgovornost i dalje na urednicima i novinarima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi