Rat veštačkih inteligencija – jedna hoće da tuži drugu

Kompanija OpenAI koja je lansirala ChatGPT-4 poslala je preteću poruku GPT4free četbotu sa zahtevom da se ugasi u roku od pet dana ili će se suočiti sa tužbom

Rat veštačkih inteligencija – jedna hoće da tuži drugu

Naime, GPT4free je projekat studenta informatike koji se predstavlja kao Xtekky, a koji funkcioniše po principu otvorenog koda preko GitHub-a. Njegov alat omogućava besplatan pristup GPT4 i GPT3.5 modelima četbotova, a kojima šalje upite preko sajtova poput You.com, Quora i CoCalc, a potom odgovore vraća nazad korisniku. Dovoljno da se inicira svojevrsni rat veštačkih inteligencija.

Na taj način, Xtekky je omogućio korišćenje veštačke inteligencije bez plaćanja usluge kompaniji OpenAI

To je trenutno najpopularniji GitHub projekat i ove nedelje dobio je 14 hiljada zvezdica. Ipak, OpenAi je primetio zaobilaženje plaćanja i sada preti tužbom. 

Student Xtekky smatra da kompanija OpenAI ne bi trebalo ovako da reaguje, s obzirom na to da se njegov četbot GPT4free ne povezuje direktno na kompanijsku API licencu (programski interfejs aplikacije), već dobija podatke sa drugih sajtova koji plaćaju API, prenosi Fudzilla.com.

Ovo nije jedini način da se GPT koristi besplatno, to može da se uradi i preko Microsoftovog Bing četa i platforme Quora’s Poe pošto oni već plaćaju račun za OpenAI, a GPTfree koristi ove usluge za davanje odgovora preko lokalnog četbota.

Studentski projekat je i dalje aktivan na GitHub-u, a vođa projekta je za Tom’s Hardware izjavio da kompanija OpenAI ne bi trebalo da ga pritiska na ovaj način, već da ukoliko hoće da se projekat ukloni, podnese formalnu žalbu kroz GitHub.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. lepi kokan

    a advokati trljaju ruke...

  2. Space Beer

    Koji advokati? Pa i to radi AI sada :d

  3. Da je sreca da se obe ugase.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi