Bela kuća razmatra opasnosti veštačke inteligencije sa ključnim ljudima kompanija Microsoft, Google, OpenAI i Anthropic

Bela kuća danas prima direktori kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju: Google, Microsoft, OpenAI i Anthropic, na sastanku o rizicima koje ona nosi

Bela kuća razmatra opasnosti veštačke inteligencije sa ključnim ljudima kompanija Microsoft, Google, OpenAI i Anthropic

S obzirom na to da je veštačka inteligencija u poslednjih pola godine krenula vrtoglavo da se razvija, uz poseban akcenat na primenu ChatGPT od strane različitih korporacija, njena dostupnost je postala veća, pa se tako povećalo i interesovanje za nju. Uz širok dijapazon mogućnosti koje veštačka inteligencija nosi, sa njom dolaze i legitimni rizici od zloupotrebe podataka i smera njenog daljeg razvitka, o čemu smo već pisali. Stoga je Bela kuća odlučila da se umeša.

S tim u skladu, velike svetske sile teže da se uključe u aktuelnosti i ništa ne prepuste slučaju. Bilo je pitanje vremena kada će države poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na zvaničan način umešati u njen dalji razvoj.

Izvršne direktore kompanija Google, Microsoft, OpenAI i Anthropic u Beloj kući ugostiće potpredsednica SAD Kamala Haris, šef osoblja američkog predsednika Džef Zints, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Lel Brejnard kao i sekretar za trgovinu Đina Rejmondo, prenosi Reuters.

Razvoj veštačke inteligencije u Beloj kući

„Nameravamo da imamo iskrenu diskusiju o rizicima koje vidimo u trenutnom i bliskom razvoju veštačke inteligencije…moramo da počnemo sa upravljanjem rizicima“, rekao je za Reuters visoki zvaničnik administracije predsednika SAD koji je zahtevao da ostane anoniman.

Osim upravljanja rizikom, administracija američkog predsednika Bajdena najavila je investiciju od čak 140 miliona dolara za pokretanje sedam novih instituta za istraživanje veštačke inteligencije. Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće objaviće i „smernice o korišćenju veštačke inteligencije od strane savezne vlade.“

Iz administracije dodaju da blisko sarađuju sa Savetom za trgovinu i tehnologiju SAD-EU. Ipak, ovaj sastanak otvara rizik i pitanje u kakvoj će korelaciji sa zloupotrebom podataka korisnika biti, ne samo veštačka inteligencija, već i velike svetske države poput, kojima nije strano da koriste tehnologiju da bi došli do korisničkih podataka koje mogu da iskoriste.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi