Intel Meteor Lake Arc GPU: Prvi rezultati performansi ukazuju na Radeon 780M iGPU nivo

Prvi rezultati testova integrisanog Intel Meteor Lake Arc GPU-a izgleda pokazuju performanse kao i AMD Radeon 780M iGPU zasnovanom na RDNA 3 arhitekturi

Intel Meteor Lake Arc GPU: Prvi rezultati performansi ukazuju na Radeon 780M iGPU nivo

Intel Meteor Lake Arc GPU pokazuje uporedive performanse sa AMD RDNA 3 Radeon 780M iGPU-om prema curenju najnovijih testova. Očekivanja za Intel Meteor Lake procesore sugerišu da će oni doneti značajno unapređenje u grafici sa integrisanim Arc GPU jezgrom baziranim na Alchemist arhitekturi. Ova nova arhitektura trebalo bi da pruži ogromno unapređenje u odnosu na postojeće UHD & Iris grafičke čipove koji se koriste već nekoliko godina na desktop i laptop računarima.

Rezultati testova proističu sa MSI Prestige 16 AI Evo laptopa koji je juče bio na listi onlajn prodavaca. Ovaj laptop konfigurisan je sa Core Ultra 7 155H procesorom koji ima 16 jezgara, 22 instrukcijska niza, 24 MB L3 keš memorije, i frekvenciju koja ide do 4,8 GHz.

Ovaj čip ima deklarisani TDP od 28 W, pa možemo pretpostaviti da će Core Ultra 9 procesori sa 45 W ponuditi nešto bolje performanse i na CPU i GPU strani. Grafički deo dolazi sa Intel Arc Graphics rešenjem sa 128 EU (Execution Units) ili 1024 ALU (Arithmetic Logic Units) koje radne na frekvenciji do 2250 MHz.

Kako piše Wccftech, Meteor Lake-P linija je navodno otkazana, a zameniće je MTL-H CPU u verzijama: 28 W – Core Ultra 5 i Core Ultra 7, kao i 45 W – Core Ultra 9.

Što se tiče performansi, Intel Meteor Lake Arc GPU postigao je 27,249 poena u Geekbench 5 OpenCL testovima, što je otprilike na nivou sa AMD Radeon 780M iGPU-om koji se nalazi na najnovijim AMD Phoenix APU-ima. Važno je napomenuti da Ryzen 7940HS i 7840HS procesori takođe imaju viši TDP, a postižu viši OpenCL rezultat sa svojom Radeon 780M grafikom, dok je poredljiv AMD Ryzen 7 7840U sa 15-30 W postigao sličan rezultat za svoj Radeon 780M iGPU.

Takođe u jednačinu naravno mogu da uđu i Nvidia proizvodi, a pomenuti Meteor Lake Arc GPU, odnosno iGPU je približnog nivoa kao GeForce GTX 1060 grafička karta. Možemo očekivati da će finalno optimizovani drajveri dodatno poboljšati performanse na nivou Nvidia GTX 1650 i RX 480 proizvoda.

Intel je nedavno prikazao XeSS demo performanse sa integrisanim Arc GPU-om, nudeći gotovo dvostruko veće performanse u Dying Light 2 igri, u poređenju sa isključenom XeSS optimizacijom. Za gejming, dodatak XeSS softvera (Xe Super Sampling) biće velika stvar, ali to ne dolazi do izražaja u „sintetičkim“ testovima kao što je OpenCL Geekbench.

Navodno, objavljene performanse su na nivou sa diskretnim grafikama niže klase, ali podržavaju najnovije funkcije kao što su Ray Tracing, DX12 Ultimate i XeSS. iGPU takođe znači da ne morate brinuti o visokoj potrošnji energije povezanoj sa dGPU-ovima, tako da možete imati duže vreme trajanja baterije. U narednom periodu, pak, možemo očekivati više informacija o Intel Meteor Lake integrisanim grafikama kako se bližimo njihovom lansiranju 14. decembra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. lepi kokan

  ПоредЉив ?!!?
  ...за прдљив сам чуо, али ово ми је посве ново...

 2. arcibalde

  Cepidlako 🤪

 3. Ne znam da li je uporediv, ali sam ja za to da na tržište grafika uđe i treći igrač odnosno intel. Bolje za nas krajnje potrošače. Prosto ne mogu da verujem da NVidia vredi više nego AMD/Intel zajedno.

 4. stonexman

  ПоредЉив ?!!?
  ...за прдљив сам чуо, али ово ми је посве ново...

  To što nisi čuo, do tebe je :) https://kakosepise.com/rec/neuporedljivo-ili-neuporedivo/

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi