Uskoro vam više neće trebati Nvidia ili AMD GPU na laptop računaru

Dolaskom Intel Meteor Lake generacije, stiže integrisani grafički procesor dovljno brz i snažan da ukinune potrebu za Nvidia ili AMD GPU grafičkim čipom

Uskoro vam više neće trebati Nvidia ili AMD GPU na laptop računaru

Izlazak predstojeće generacije mobilnih Intel procesora za prenosne računare, biće trenutak prekretnice koji će ukinuti potrebu za prisustvom Nvidia ili AMD GPU diskretnog grafičkog procesora, obzirom da će snaga i brzina ugrađenog grafičkog rešenja biti na nivou GeForce GTX 1650 i RTX 3050 grafičkih karti.

Dobro ste čuli. Intel Meteor Lake iGPU će ponuditi grafičke performanse na nivou GeForce RTX grafičkih karti pri potrošnji od samo 45 W električne energije. Sa druge strane to će omogućiti izradu još tanjih i lakših laptop računara sa produženom autonomijom ugrađene baterije.

Kao deo najnovijeg videa, “Murov zakon je mrtav” AMD je podelio navodnu internu prezentaciju za četvrti kvartal 2022. u kojoj je uporedio grafičke performanse predstojeće integrisane grafike i poređenja sa nizom NVIDIA diskretnih rešenja. Slajdovi nehotice pokazuju projekciju performansi Intelovog Meteor Lake iGPU-a i stavljaju ga iza Phoenix 45 W rešenja. Sada se situacija promenila i predviđa se da će Meteor Lake Xe-LPG GPU isporučiti mnogo bolje performanse.

Nvidia ili AMD GPU – nema potrebe, oba su suvišna

Slajd prikazuje AMD Radeon 780M GPU koji se nalazi na Phoenix APU seriji procesora i sadrži 12 RDNA 3 računskih jedinica sa potrošnjom od 45 W. Pozicionirani su ispred NVIDIA GeForce GTX 1650 (50 W). Takođe su prikazani Strix Point APU modeli koji nude brže performanse od NVIDIA GeForce RTX 3050 (35 W), sa unapređenim RDNA 3+ GPU-ovima, konfigurisanim sa 16 računskih jedinica i potrošnjom od 45 W.

U početku je rečeno da će Intel Meteor Lake GPU koristiti Xe-LPG Alchemist arhitekturu, istu kao i Intel Arc GPU, pa je završio iza Phoenix RDNA 3 APU modela, ali izgleda da je Meteor Lake iGPU čip mnogo moćniji i može da pruži performanse u rasponu NVIDIA GTX 1650 Ti i RTX 3050 45 W modela grafičkih procesora. Intel Meteor Lake Xe-LPG GPU će imati novi čiplet dizajn i pod svojim okriljem će objediniti maksimalno 128 izvršnih jedinica. GPU silicijum će biti proizveden na bazi TSMC 5nm tehnologije i rane informacije otkrivaju da radi na frekvenciji od 2.1 GHz i isporučuje preko 4 TFLOPs sirovih računskih performansi.

Novi grafički procesori kompanije Intel će dolaziti u dve konfiguracije: sa 64 EU (MTL GT2) i 128 EU (MTL GT3). Ovo će takođe omogućiti poboljšanu podršku za DirectX 12 Ultimate i XeSS, funkcije koje trenutno podržava samo Alchemist linija zasebnih Intel grafičkih karti.

Novi iGPU dovoljno moćan da zameni diskretnu grafiku

Intel će takođe koristiti svoju potpuno novu Adamantine L4 keš memoriju, počevši od Meteor Lake GPU generacije, što će svakako dati dobar podsticaj performansama. Sve u svemu, posedovanje integrisanog grafičkog procesora ovog nivoa, značilo bi da proizvođači laptop računara, konačno mogu odahnuti i omogućiti jeftinije modele sa daleko boljim trajanjem baterije u poređenju sa onima koji koriste diskretno GPU rešenje, prenosi wccftech.

Trenutno, ne možemo sa velikom sigurnošću predpostaviti kako će se nova generacija integrisanih grafičkih procesora ponašati u realnim testovima aktuelnih igara, jer se performanse ovde još uvek mere samo u okviru 3DMark Fire Strike benchmarkinga, a sintetika nije najbolji način da se prikaže pravi scenario igranja. AMD RDNA 3 GPU-ovi nude obećavajuće brojke u nekoliko AAA naslova i tek treba da dobiju odgovarajuću podršku na nivou drajvers, tako da uskoro očekujte i više informacija od strane Intela o pravim mogućnostima njegovih Xe-LPG iGPU-ova.

Intelovi Meteor Lake čipovi će se pojaviti uskoro, pošto je inicijalno planirano da budu zvanično lansirani u četvrtom kvartalu 2023. Intel organizuje Vision događaj koji se održava ovog meseca, pa očekujte više informacija tokom pomenute manifestacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. hurakura

    :ROFLMAO:
    :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

  2. 3050 inače sabija 🫣😇

  3. Dobro je pa nije 3050 Ti !! :LOL:

    No istini na volju, ne piše - za gejming laptopove... 🧐

  4. Realno za masu online igara, koje su danas fokus mnogo vise nego single player igrice, uopste nije potrebna jaka grafika. Evo ja 80% gaminga vrtim Dotu na ultra 120hz sve ok ali isto tako ne bih mnogo zalio za bilo kojim setovanjem sem 120hz. U online igrama nema toliko prilike da se "divi grafici". Dobar deo ljudi namerrno smanjuje detalje jer se stvari lakse primete kad je manje efekata, itd.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi