Biće velike zbrke sa Intel laptop modelima, čak četiri CPU generacije pod jednim krovom

Lansiranje novog brenda, Intel Core Ultra procesora će samo doneti još veću zbrku i glavobolju korisnicima Intel laptop računara u godinama koje su pred nama

Biće velike zbrke sa Intel laptop modelima, čak četiri CPU generacije pod jednim krovom

Verujemo da većina korisnika ne može objasniti koja je razlika između 14. generacije Intel Core modela i onih sa Core Ultra oznakom. Pri tome su Intel Core modeli 14. generacije ništa drugo do blago izmenjena verzija 13. generacije koji će poneti kodni naziv Raptor Lake Refresh. U bliskoj budućnosti biće pravi rebus odgonetnuti realne razlike procesora u Intel laptop računarima.

Pri tome će ova serija procesora postojati u verziji za desktop PC i imaće sufiks „S“ u oznaci. Zatim će tu biti verzije za gejming laptop modele visokih performansi sa oznakom „HX“ u nazivu modela, a pored toga biće tu i ultra štedljivi modeli za notebook računare iz tzv „U“ serije.

Sa druge strane Core Ultra je poptuno nova serija Intel procesora koja će se pojaviti pod kodnim imenom Meteor Lake. Ovi procesori će se proizvoditi uz pomoć savremenijeg Intel 4 postupka. Predviđeni su isključivo za mejnstrim i ultra tanke i lagane notebook računare koji će koristiti „H“ seriju procesora, kao i neke ultra štedljive modele poput U15 i U9 serije.

Ponuda Intel procesora 2025. godine biće prava mozgalica za korisnike

„U“ serija modela sa malom potrošnjom biće podeljena u tri dela. Procesori sa potrošnjom od 15 W biće predstavljeni kao sledeća generacija Meteor Lake U15 modela, dok će nastaviti istovremeno da koriste Raptor Lake Refresh-U modele.

Jeftinija U9 serija će biti poboljšana novim Lunar Lake dizajnom i promovisana u ultra štedljivu seriju i preimenovana u Lunar Lake-M modele.

Lunar Lake će koristiti još napredniji Intel 20A proces i fokusiraće se na poboljšanu arhitekturu. Razvoj novih procesora prema nekim ranijim izjavama kompanije Intel, posle dužeg perioda teče bez ikakvih poteškoća i očekuje njihov izlazak prema terminima objavljenim u nekim ranijim planovima ove kompanije.

Sve ove informacije potiču od proverenih Intel partnera i nisu zvanično potvrđene, tako da postoji mogućnost da kompanija Intel, shodno situaciji, drugačije podesi i izmeni plan izlaska novih procesora u budućnosti.

Uglavnom, kako stvari sada stoje, moraćete dobro da se informišete o mogućnostima novih Intel procesora pre polaska u kupovinu novog prenosnog računara ili da zaigrate na sreću, pa šta vam Intel da.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi