Qualcomm tvrdi da je novi Snapdragon X Elite 21% brži od Apple M3 procesora

Qualcomm je izneo podatak kako je njegov Snapdragon X Elite procesor za PC računare, brži od Apple M3 konkurencije u poslovima koji koriste sva raspoloživa jezgra i da ta prednost u ovom trenutku iznosi čak 21%

Qualcomm tvrdi da je novi Snapdragon X Elite 21% brži od Apple M3 procesora

Izlazak novog Qualcomm procesora koji će se ugrađivati u PC i laptop računare pod oznakom Snapdragon X Elite je najavljen krajem oktobra. Ubrzo nakon toga, Apple je predstavio svoju seriju čipsetova za ovaj delokrug rada. Radi se o prvim procesorima ove vrste koji će biti proizvod 3nm tehnologije i biće korišćeni za Mac liniju računara. U pitanju su naravno: Apple M3, M3 Pro i M3 Max, koji su lansirani gotovo istog meseca.

Firma iz San Dijega je sada izašla sa smelom izjavom, tvrdeći da je njen najnoviji čipset i do 21 % brži od Apple M3 konkurencije u operacijama i poslovima koji angažuju više jezgara. Međutim, uprkos tome što navodno ima prednost, Qualcomm PR menadžer kaže da će iskustvo biti drugačije, a to ima veze sa oba predstojeća čipseta jer pokreću različite operativne sisteme.

Snapdragon X Elite je brži od M3 procesora, ali je Windows i dalje inferioran u odnosu na MacOS

Slika koju je postavio Digital Trends, otkriva da Snapdragon X Elite ima višejezgarni rezultat od 15.300, dok Apple M3 zaostaje za Qualcomm procesorom, sa rezultatom od 12.154 poena. Radi se o Geekbench 6 testu, ali je Qualcomm pametno izostavio jedan važan detalj iz ovih rezultata, a tiče se detalja o ograničenju snage Snapdragon X Elite. Zapamtite da svaki procesor ima ograničenje snage koje omogućava njegovim jezgrima da rade na većim brzinama, ali po cenu veće potrošnje energije. U pitanju su tzv „Power Level“ (PL) nivoi kojima raspolaže i sadašnja generacija AMD i Intel procesora. Namerno skrivanje ovog tehničkog detalja je sračunato na izazivanje nemira u redovima konkurencije.

Snapdragon X Elite ima dva PL režima rada tj nivoa potrošnje: 23 i 80 W. Neki raniji testovi su pokazali kada povlači manje energije, ovaj čipset je sporiji i od M2 verzije Apple procesora. Sa druge strane potrošnja od 80 W nesumnjivo obećava bolje performanse, ali to svakako ide po cenu generisanja veće toplote i skoka radne temperature.

Međutim, prema rečima Qualcomm PR odeljenja nije tako jednostavno porediti Apple i MacOS ekosistem sa Qualcomm i Windows konkurencijom. U pitanju je potpuno različito iskustvo u radu. Iako su mišljenja da je MacOS bolji operativni sistem od Windows OS-a, tvrde da je njihov hardver itekako dobar, što bi po našoj logici razmišljanja moglo uticati da osećaj u radu sa Windows sistemom bude još bolji naročito u onim delovima gde je do sada kaskao za MacOS verzijom.

Predstavnici kompanije Qualcomm savetuju krajnje korisnike da se strpe i sačekaju jer nije pravi trenutak za trošenje para za kupovinu novog laptopa. Po njima treba sačekati trenutak kada će prvi talas prenosnih računara sa Snapdragon platformom stići na tržište. Iako bismo videli da verujemo kako je Snapdragon X Elite veoma sposoban procesor za PC platformu, za sada je to samo u benchmark alatima, gde su testirani referentni laptop modeli. Ipak moramo da sačekamo još neko vreme i vidimo kako će novi talas AI mašina potrošačke klase, funkcionisati u realnom radu kada budu zvanično puštene u prodaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi