Apple M3 Ultra čipset navodno dobija 80 GPU jezgara, duplo više nego M3 Max model

Predstojeći procesor treće Apple generacije, M3 Ultra čipset izgleda će imati čak 80 GPU jezgara, što je duplo više nego M3 Max, ali samo malo više od M2 Ultra

Apple M3 Ultra čipset navodno dobija 80 GPU jezgara, duplo više nego M3 Max model

Posle lansiranja tri nova procesora treće Apple generacije, kompanija se sprema da objavi i najmoćniji M3 Ultra čipset serije takođe zasnovan na 3 nm proizvodnom procesu. On će navodno imati najveći broj grafičkih jezgara koje je kompanija ikada koristila za svoje prilagođene čipove, odnosno čak 80 GPU jezgara.

Iako raniji insajderski izveštaji ukazuju da ovaj procesor i dalje nije prošao šire testiranje, nove informacije sugerišu da će on imati duplo više GPU jezgara od trenutno najboljeg modela u seriji M3 Max. Međutim, u poređenju sa svojim parnjakom iz prethodne generacije, GPU razlika nije toliko velika.

Najbolji čipset prethodne generacije odnosno M2 Ultra model ima 76 GPU jezgara, što znači da bi novi procesor imao samo četiri jezgra više, što može biti razočaravajući napredak. Na CPU strani, čip bi navodno mogao da ima 32 jezgra, kao i 256 GB objedinjene memorije odnosno RAM-a, piše novinar Mark Gurman.

U odnosu na M2 Ultra model, CPU porast jezgara sa 24 na 32 možete doneti značajno unapređenje, ali ipak GPU razlika nije toliko izražena. Gurman nije objasnio zašto bi se kompanija zaustavila na pomenutom broju grafičkih jezgara, ali gledajući mogućnosti M3 Max modela, možda jednostavno nema razloga za dodatno pojačanje.

Apple možda iskoristi svoj „UltraFusion“ proces kombinovanja dve M3 Max matrice kako bi formirao jedan M3 Ultra, što znači da bi performanse mogle da skoče bez nepotrebnog povećavanja jezgara.

Ipak, s obzirom na to da i dalje nema informacija o širem testiranju novog procesora, performanse su i dalje nepoznate. Kako se, međutim, bližimo sledećoj godini i lansiranju M3 Ultra čipseta za Mac Studio i Mac Pro modele računara, dobijaćemo sve više nezvaničnih informacija koje u najvećem broju slučajeva naposletku postanu i zvanične.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi