Apple je upravo lansirao M1 Ultra čip, ima dvostruko više CPU i GPU jezgara

Ovaj čip je, kako je Apple rekao, poslednji u porodici M1, koja je ranije uključivala M1, M1 Pro i M1 Max.

 
Apple je predstavio svoj novi M1 čip na svom „Peek Performance“ događaju danas: M1 Ultra. Ovaj čip je, kako je Apple rekao, poslednji u porodici M1, koja je ranije uključivala M1, M1 Pro i M1 Max.Ultra je zasnovan na dve M1 Max matrice koje koriste postojeću, ali očigledno neaktivnu vezu na postojećem M1 Max čipu. Ova interkonekcija omogućava 2.5TB/s propusnog opsega između dva čipa. Apple ovo naziva „Ultra Fusion“, jer – Apple.Pošto se radi o dva M1 Max čipa u kombinaciji, ne čudi što Ultra verzija ima dvostruko više CPU i GPU jezgara. To je 20 CPU jezgara — 16 jezgara visokih performansi i 4 jezgra visoke efikasnosti — i 64 GPU jezgra. Čip može da podrži do 128 GB objedinjene memorije. Tu je i 32-jezgarni Neural Engine za radna opterećenja mašinskog učenja. Sve ovo daje 114 milijardi tranzistora.
 
M1Ultralogo.jpg
Sve ovo, Apple kaže, trebalo bi da učini Ultra osam puta bržim od M1, dok čip i dalje nadmašuje čak i 10-jezgarne desktop čipove u performansama CPU-a po vatu, kako u smislu CPU-a tako i GPU-a. Apple ipak nije rekao sa kojim desktop čipovima upoređuje M1 Ultra.Apple je lansirao originalni M1 čip u novembru 2020. godine, što je označilo prve korake kompanije u udaljavanju od Intelovih čipova u svom portfelju.
 
CPUperf.jpg
Kada je lansiran 2020. godine, 8-jezgarni M1 je debitovao u Mac mini, Macbook Air-u i MacBook Pro-u. Apple je zatim ovo pratio sa znatno moćnijim M1 Pro i M1 Max čipovima, sa do 10-jezgarnim CPU-ima, 32-jezgarnim GPU-ima i podrškom za 64 GB objedinjene memorije (za razliku od originalnog M1, koji je dostigao 16 GB). Ti čipovi su debitovali u 14- i 16-inčnom MacBook Pro-u.M1 Ultra će debitovati u novom Mac studiju.Šanse su da ćemo videti kako će Apple predstaviti M2 Pro i Max čipove na nekom kasnijem događaju, pod pretpostavkom da se kompanija drži ove šeme imenovanja ubuduće, javlja TechCrunch.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi