M3 čipovi: šta sve njima Apple u stvari donosi?

Sa novim Apple računarima, stigla je i nova generacija procesora ove kompanije – M3 čipovi. Kada su tu, sada možemo videti i šta bi oni sve trebalo da obezbede

M3 čipovi: šta sve njima Apple u stvari donosi?

Nova, treća generacija Apple procesora, odnosno M3 čipovi sadrže, kao i do sada tri kategorije: M3, M3 Pro i M3 Max modele. Oni, između ostalog, pokreću sveže predstavljene 14’’ i 16’’ MacBook Pro računare, a osnovni nivo takođe se nalazi i u novom 24’’ iMac uređaju.

Najveće poboljšanje koje oni donose su njihove GPU komponente, koje za cilj imaju poboljšanje performansi profesionalnih aplikacija i gejminga. Oni podržavaju hardverski ubrzane RayTracing, ali i Mesh shading efekte, što je prvi put da Apple silicijum ima tako nešto. M3 čipovi su takođe, prvi procesori kupertinske kompanije nastali u 3 nm proizvodnom procesu, što predstavlja prvo implementiranje ovakve tehnologije u personalne računare.

Osnovna kategorija procesora treće generacije ima osmojezgarni CPU sa jednim klasterom od četiri jezgra visokih performansi i još jednim sa četiri energetski efikasna jezgra. GPU deo ima novu arhitekturu i 10 jezgara i navodno je 65 posto brži od M1 čipa kada je u pitanju grafika. M3 čip podržava do 24 GB RAM, odnosno, kako Apple kaže, objedinjene memorije.

Sledeća, M3 Pro varijanta ima dvanaestojezgarni CPU, gde je šest jezgara određeno za visoke performanse (P), a drugih šest su energetski efikasna (E) jezgra. Njega podržava još jači GPU raspored sa čak 18 jezgara koji je, tvrdi kompanija, 40 posto brži od M1 Pro čipa, a ima kapacitet za do 36 GB objedinjene memorije.

Najbolji u generaciji, M3 Max čip ima 16 CPU jezgara od kojih je 12 P-jezgara, a samo 4 E-jezgra. On ima podršku za do čak 128 GB RAM-a, a sadrži GPU sa 40 jezgara. Ovaj čipset je 50 posto brži od istog modela M1 generacije, dok je sama grafika navodno, neverovatnih 80 procenata bolja u performansama, s obzirom na to da je M2 Max bio 30 posto brži od svog prethodnika prošle godine.

Podrška za RayTracing svetlosne efekte znači da su M3 čipovi uspeli da dođu do karakteristika koje već uveliko imaju kompanije Nvidia, AMD i Arm GPU, viđene na konzolama, PC ali i Windows laptop računarima. Hardverski ubrzani Mesh Shading omogućava programerima da poboljšaju složene scene u igrama i aplikacijama koje zahtevaju GPU.

Apple M3 silikon ima i Dynamic Caching funkciju koja dodeljuje tačno potrebnu memoriju za GPU. Kompanija ističe da ta funkcija debituje u industriji, te da će se svideti programerima, jer ne moraju da se bave time, što je transparentan i automatski napredak.

Uz pomenute karakteristike, svi M3 čipovi imaju poboljšani Neural Engine, koji pomaže u ubrzanju modela mašinskog učenja, međutim, mogućnosti u vidu brojki u ovom segmentu nisu navedene.

Efikasnost energije bi trebalo da je velika za sva tri pripadnika treće Apple generacije čipova, upravo zahvaljujući 3 nm proizvodnom procesu, što odgovara A17 Pro platformi za iPhone 15 i iPhone 15 Pro Max telefone.

Tokom svog Scary Fast događaja, na kome su predstavljeni čipovi, ali i neki od uređaja koje oni pokreću, Apple je uporedio performanse M3 CPU i GPU mogućnosti sa Intel Core i7 1360P procesorom koji ima osnovni Iris Xe grafički čip, tvrdeći da pruža iste performanse pri samo 25 posto utrošene energije.

Neki od uređaja koje ovi čipovi već pokreću su već dostupni za narudžbine, dok će oni sa M3 Max procesorima postati dostupni kasnije tokom novembra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi