Lansirani MacBook Pro računari od 14 i 16 inča sa novim M3 čipovima

Apple je noćas održao svoj onlajn Scary Fast događaj na kome je lansirao nove uređaje među kojima su i MacBook Pro računari od 14 i 16 inča sa novim M3 čipovima

Lansirani MacBook Pro računari od 14 i 16 inča sa novim M3 čipovima

Novi MacBook Pro računari su osim novih čipova, dobili i novu, tamniju opciju boje, nazvanu „Space Black“, koja, kako tvrdi Apple, u manjoj meri zadržava otiske prstiju tokom korišćenja. Novi laptop računari od 14 inča sa osnovnim novim M3 čipovima nemaju Touch Bar i taj model je praktično prirodni naslednik trinaestoinčnog M1 MacBook Pro uređaja, ali je veći i skuplji.

Ipak, iako pomenuti model sa osnovnim M3 procesorom košta 1600 dolara, to je prvi put da je laptop sa dužinom dijagonale ekrana od 14 inča dostigao tako nisku cenu. Ranije je stariji, 13” MacBook Pro koji sadrži Touch Bar dolazio sa M2 čipom, a 14” MacBook Pro sa M2 čipom koštao je 2000 dolara.

Naravno, isti model računara sa naprednijim, M3 Pro procesorom će vas i dalje koštati 2000 dolara, a cene odatle, kao što smo i pretpostavili, rastu za konfiguracije sa najboljim čipovima u seriji, odnosno M3 Max procesorima. Sa druge strane, osnovni MacBook Pro od 16 inča sa M3 Pro čipom, imaće istu početnu cenu od 2500 dolara kao i njegov prethodnik opremljen M2 Pro čipsetom.

Druge hardverske karakteristike laptopa uglavnom ostaju iste, uključujući funkcije kao što su Apple 1080p FaceTime kamere i zvučni sistemi sa šest zvučnika. Jedina mala promena je da  Liquid Retina XDR ekrani na novom M3 MacBook Pro sada mogu da prikazuju 20 posto svetliji SDR sadržaj nego ranije sa maksimalnom osvetljenošću od 600 nita. Prethodna generacija je imala ovo ograničenje na 500 nita.

I/O na novim MacBook Pro laptopovima je prilično sličan M2 kolegama – tri Thunderbolt 14 porta, HDMI port, čitač SD kartica i MagSafe konektor za punjenje.

No, zahvaljujući novoj generaciji M3 čipova, novi MBP računari trebalo bi da imaju pojedina veoma primetna povećanja performansi. U opštoj upotrebi, Apple tvrdi da je 14” MacBook Pro čak 60 posto brži od 13” M1 modela, a da i dalje nudi do 22 sara trajanja baterije. Ukoliko, pak, pređete na četrnaestoinčni laptop sa M3 Pro procesorom, dobijate navodno 40 odsto brže performanse od ekvivalentnog M1 Pro MacBook Pro modela.

Novi računari sa najboljim M3 Max procesorima podržavaće do 128 GB objedinjene memorije za poboljšane tokove rada u aplikacijama kao što su MATLAB, DaVinci Resolve i druge. Međutim, ako ne i najintrigantnija informacija je da uređaji sa ovim čipovima, u poređenju sa najbržim MacBook Pro računarima zasnovani na Intel procesorima iz 2021, navodno ostvaraju do 11 puta brže performanse.

Cela generacija M3 čipova takođe podržava hardversko ubrzanje i RayTracing svetlosne efekte. To bi za gejmere moglo da bude veliko poboljšanje, ali i za one koji se bave animacijama i 3D modeliranjem. Na taj način, oni bi mogli da iskoriste prednosti efikasnije procesorske snage na M3 čipu u podržanim aplikacijama.

Takođe, osnovni 14” M3 MBP ima 8 GB objedinjene memorije i 512 GB prostora za skladištenje, dok je opcija sa 1 TB skladišta 200 dolara skuplja, što znači 1700 dolara. Ovaj model sa naprednijim M3 Pro čipom ima 18 GB objedinjene memorije i 512 GB namenjenih za skladištenje podataka, a naravno postoji i ovde postoji opcija sa 1 TB prostora i 96 W USB-C adapterom za napajanje za 2400 dolara. Najbolji model sa M3 Max procesorom ima 36 GB/1 TB konfiguraciju i najskuplji je od četrnaestoinčnih modela, te košta 3200 dolara.

Kada su u pitanju MacBook Pro sa većim ekranom, onaj sa M3 Pro procesorom dolazi u konfiguracijskim opcijama sa 18/512 GB i 140 W USB-C adapterom za napajanje za 2500 dolara, dok opcija sa 36 GB objedinjene memorije košta 2900 dolara. Ovi modeli sa M3 Max čipovima koštaju 3500 dolara za varijantu sa 36 GB objedinjenje memorije, odnosno 4000 dolara za onu sa 48 GB.

Narudžbine u pretprodaji za sve nove MacBook Pro modele sa M3 i M3 Pro čipovima počinju već danas, a isporuka kreće 7. novembra, najavljeno je na Scary Fast događaju. Ipak, računari sa M3 Max procesorima trebalo bi da stignu nešto kasnije sledećeg meseca.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Realno bi bilo da ove cene pomnožite sa 1.5, koliko će koštati kada se pojavi kod nas ...

  2. Bocko Bockovic

    Dokle god im je bios na nandu, tj. nema zaseban chip na ploci kao svaki drugi normalan racunar, to je ili potroshan materijal za profesionalnu upotrebu gde se iole jace koristi ssd ili za dugorocnu upotrebu super brz sa odlicnom baterijom chromebook.
    Ako su "pametni" inzenjeri opet stavili 13 volti magistralu odmah pored 3 voli magistrale za SSD, kao na prethodnoj verziji od 16 incha MB pro, bice veselo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi