Da li vaše omiljene aplikacije rade na Apple M procesorima?

Uz pomoć web stranice proverite da li vaše omiljene aplikacije rade na najnovijim Apple računarima koji koriste M1 i M2 seriju procesora.

Poslednje poskupljenje i skok cena računara dovelo je do situacije kada korisnici ozbiljno preispituju odluku o nabavci novog hardvera. Ukoliko se već odluče za takav potez, mnogi sve češće razmišljaju o nabavci Apple MacBook prenosnih raćunara koji su se praktično izjednačili sa cenom iole boljih Windows PC modela. Jedina briga koja lebdi u vazduhu jeste pitanje da li za Mac postojei da li rade vaše omiljene aplikacije koje svakodnevno koristite?

Jesu li moje omiljene aplikacije kompatibilne sa Mac računarima?

Da li uopšte postoje moje omiljene aplikacije za Mac platformu i jesu li kompatibilne sa Apple M-serijom procesora? To su pitanja kojima nas svakodnevno zasipaju novopečeni vlasnici Apple računara ili oni koji to planiraju da uskoro postanu. Čitavu situaciju komplikuje i činjenica da su MacBook računari do pre par godina, koristili Intel procesore, baš kao i veliki broj Windows PC modela.

Neki znaju, a ostali mogu pretpostaviti da Intel i Apple M1 i M2 serija procesora imaju potpuno različitu arhitekturu. Intel procesori koriste x86 arhitekturu, dok Apple M-serija počiva na ARM arhitekturi. To znači da koriste potpuno različite instrukcije. Zbog te ključne razlike softver mora biti posebno napravljen za svaku od njih.

Kako bi olakšao prelazak sa starijih Intel baziranih Mac računara i iskoristio njihovu bazu aplikacija, Apple je napravio Rosseta  softver. U pitanju je svojevrsni prevodilac instrukcija, program koji omogućuje da se u letu koriste aplikacija za starije Mac računare na najnovijem Apple hardveru koji koristi M1 i M2 seriju procesora. Međutim niko ne garantuje da će starije aplikacije raditi bez problema na novim račuarima.  

Situacija sa optimizovanim softverom za Apple M procesore je sve bolja i bolja

Čak smo i sami tokom testiranja osetili dotične probleme jer u vreme izlaska prvih Apple M1 modela nije postojala dovoljna baza softvera optimizovanog za novu Apple arhitekturu. Danas je situacija mnogo bolja. Ukoliko niste sigurni da li vaša omiljena aplikacija ili više njih podržava rad na Apple M silicijumu, poslužiće vam Is Apple Sillicon Ready? internet stranica. To će u velikoj meri olakšati vašu odluku za kupovinu MacBook prenosnih računara.

Apple Sillicon Ready? je resurs koji koristi zajednica sa istim sumnjama i pitanjima koje imaju svi budući i novopečeni vlasnici Apple MacBook računara. Isti slučaj je i sa onima koji su rešili da sa Windows OS-a, pređu na Mac OS. Stranica na vrlo pregledan način pokazuje koje su aplikacije podržane na novom Apple hardveru, bez obzira da li su u pitanju MacBook ili Mac desktop modeli.

Sastoji se od podataka prikupljenih i sortiranih na jednom mestu. Čak će vam reći od koje verzije je aplikacija počela da podržava Apple silicijum. Ukoliko neka od aplikacija ne radi na Apple procesorima, pokazaće vam da li možete da je pokrenete kroz Rosetta prevodilac. Takođe će vas obavestiti i o potencijalno budućim verzijama softvera koje imaju u planu ugradnju bazične podrške za novu Apple M-seriju procesora.

Zato ne oklevajte. Ukoliko vam se ukazala dobra prilika u vidu povoljne ponude za nabavku novog ili polovnog MacBook računara, Apple Sillicon Ready? će vam dati odgovor na pitanja o softveru i olakšati odluku prelaska na Mac platformu.


Izvor: xda-developers

Foto: shutterstock

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi