WWDC 2023: Vision Pro naočare, iOS 17, M2 Ultra čipset i još gomila novina

Juče je zvanično počela Apple konferencija WWDC 2023. i već prvog dana je predstavljeno mnogo novina po pitanju hardvera i softvera ovog američkog giganta

WWDC 2023: Vision Pro naočare, iOS 17, M2 Ultra čipset i još gomila novina

Kao što se i očekivalo, kompanija Apple je na svojoj WWDC 2023 konferenciji zvanično predstavila i svoje nestrpljivo očekivane AR/VR naočare koje su naposletku ipak dobile naziv Apple Vision Pro. Međutim, iako je juče protekao tek prvi dan konferencije, naočare virtuelne odnosno proširene realnosti su u stvari samo delić onoga što je prvog dana konferencije predstavljeno.

Apple je osim njih lansirao i novi petnaestoinčni MacBookAir laptop, ali je završena i najavljivana tranzicija PC računara Mac Pro i Mac Studio na M2 Ultra čipset. Osim toga, predstavljen je i novi softver iOS 17 za iPhone telefone, kao i iPadOS 17 tablet čiji je zvanični izlazak zakazan za jesen.

Apple sat je dobio nadogradnju interfejsa uz WatchOS10 operativni sistem, a predstavljena je i nadogradnja Mac softvera na Mac Sonoma čija će beta verzija biti dostupna već u julu. U okviru Apple ekosistema Apple TV i slušalice AirPods dobila su ažuriranja nekih funkcija.

Naočare proširene i virtuelne realnosti –  Apple Vision Pro

Slušalice mešovite realnosti, odnosno AR/VR naočare privukle su na sebe definitivno najviše pažnje, s obzirom na to da se već mesecima unazad priča i piše o mogućnostima koje bi mogle da ispune.

Očekivano, stigle su sa moćnim specifikacijama: rade na M2 čipsetu, imaju ekrane 4K rezolucije za svako oko, kao i skoro deset kamera i senzora koji omogućavaju  gestove pokreta ruku i 3D prikaz.

Ono što je takođe bilo očekivano je da će ih pratiti i jako visoka cena, pa se tako spekulisalo da će ona ići do tri hiljade dolara, što je izazvalo negodovanje u javnosti jer to praktično znači da će biti dostupne samo profesionalcima, a ne i entuzijastama. Ipak, cena je čak i prešla očekivanu, te će one po zvaničnom lansiranju 2024. biti dostupne za „samo“ 3.499 dolara. Detalje o mogućnostima novih AR/VR naočara pročitajte u posebnom tekstu.

Novine približnije svakodnevnim korisnicima: MacBookAir sa 15 inča

Zvanično je lansiran i laptop MacBookAir koji dolazi sa dijagonalom ekrana od 15 inča. Novi laptop je sa svog trinaestoinčnog prethodnika zadržao M2 čipset bez kulera, MagSafe konekter i dva Thunderbolt 4 porta. Međutim, novina je da sa novim dolazi i duže trajanje baterije, koja bi navodno trebalo da izdrži i do 18 sati.

Apple reklamira svoj novi MacBookAir kao „najtanji“ laptop na svetu, koji ima nešto manje od 3 centimentra, a teži nepuni jedan kilogram. On će se zvanično naći u prodaji već od 13. juna po ceni od 1300 dolara. Lansiranje novog laptopa je uzrokovao pad cene njegovog prethodnika veličine 13 inča na 1099 dolara.

Tranzicija na M2 Ultra čipset na PC računarima

Skoro tri godine je trajala tranzicija na čipove sa silicijumom u Apple računarskoj liniji. Juče je konačno predstavljen MacPro kojeg potpuno pokreće novi M2 Ultra čipset. Novi MacPro izgleda isto kao i onaj kojeg pokreće Intel procesor, ali radi na 24 CPU jezgra i 76 GPU jezgara koja su, kako je najavljeno, čak tri puta brža od onog zasnovanih na prethodnom čipsetu. Ne postoji opcija samostalne nadogradnje RAM-a, ali sedam PCi slotova i osam Thunderbolt 4 portova daju mogućnost proširenje zahtevnijim korisnicima.

S druge strane, Mac Studio dolazi sa M2 Max i M2 Ultra čipsetovima sa HDMI portom koji ima veći propusni opseg koji podržava 8K rezoluciju i brzinu osvežavanja ekrana od 240 Hz.

Oba transformisana računara bi, kao i novi laptop, trebalo da budu zvanično lansirana 13. juna. Mac Studio koštaće dve hiljade dolara, dok će Mac Pro biti dostupan za neverovatnih 6.600 dolara.

iOS 17, iPadOS 17 i WatchOS 10

Novi operativni sistem za iPhone telefone je iOS 17 i njegova nadogradnja u odnosu na prethodnike je fokusirana na proširenje funkcionalnosti ovih telefona. U pozivima će se kontakti prikazivati sa posebno dizajniranim „posterima“, sa transkriptom uživo za govornu poštu. Interfejs SMS poruka je elegantniji i takođe nudi transkripte. Siri pomoćnik je moćniji i dobio je podršku za uzastopne komande koje pritom neće morati da sadrže ključnu reč – Siri. Zvanično lansiranje je zakazano za jesen, dok je opcija pregleda, tj. Preview za programere dostupna već sada. Beta verzija najavljena je za jul, a zanimljivo je da će sa ovim operativnim sistemom prestati podrška za sve telefone od iPhone X i starije.

Novonajavljeno ažuriranje za iPad stiže u obliku iPadOS 17 i na tablete dodaje prilagođavanje zaključanog ekrana slično kao na iOS 16 kao i funkcionalnost vidžeta. Vidžeti će sada biti interaktivni na tabletu, što će omogućiti radnje bez direktnog ulaska u aplikacije. Aplikacija Notes će konačno omogućiti da se dodaju komentari na dokumenta i rad u formatu PDF. Zvanično lansiranje je takođe najavljeno za jesen, a beta testiranje će takođe biti u julu.

Apple pametni sat dobija novi izgled interfejsa sa watchOS 10 operativnim sistemom. „Pametni“ vidžeti na satovima uključivaće funkcije za tajmere, podkastove i drugi sadržaj.

Najbitnije funkcije Activity i World clock dobiće veću funkcionalnost. Senzorska podrška je pojačana za bicikliste i podatke o merenju pulsa, dok će planinari biti zainteresovani za automatsko kreiranje tačaka puta u hitnim slučajevima i topografske mape. I za ovu novinu je već dostupna opcija pregleda za programere, beta verzija izlazi u julu, a zvanična na jesen.

MacOS Sonoma i Apple ekosistem

Nadogradnja Mac softvera dolazi u obliku macOS Sonoma i podrazumeva interaktivne vidžete na radnoj površini koji se mogu sinhronizovati sa iPhone uređajima. Safari pregledač kao i neke web aplikacije dobiju nadogradnju u „privatnom pretraživanju“ protiv korisničkog praćenja. Beta verzija i za ovu novinu je predviđena za jul, a zvanično lansiranje stiže posle leta.

Oni koji koriste Apple TV sa operativnim sistemom tvOS 17 moći će da primaju FaceTime pozive koristeći svoj iPhone. Kontrolni centar je redizajniran i sada je moguće koristiti Siri da se pronađene daljinski za TV, koji se, kako mu i ime kaže, obično nalazi negde daleko.

Po pitanju AirPods Pro slušalica druge generacije omogućena je nova funkcija Adaptive Audio koja prilagođava aktivno poništavanje buke i režim transparentnosti na osnovu okruženja u kojem se korisnici nalaze. Osim toga, slušalice će sada moći da „predvide“ željenu jačinu zvuka i automatski će je smanjivati kada krenete da razgovarate sa nekim.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi