Stigla je 16K rezolucija, a ni 8K televizori nisu pošteno zaživeli

Kineski proizvođač displeja BOE predstavio je megalomanski monitor sa dijagonalom od 110 inča, a tu je i nestvarna 16K rezolucija

Stigla je 16K rezolucija, a ni 8K televizori nisu pošteno zaživeli

4K rezolucija je sa napretkom tehnologije postala dostupna velikom broju ljudi, dok je ona naprednija – 8K dostupna na tržištu, ali uz veoma visoku cenu. Ipak, izgleda da ekran od “samo 8K” nekima nije dovoljan, pa je tako jedan od najvećih proizvođača panela na svetu, kineski BOE je na ovogodišnjoj „Nedelji displeja“ predstavio svoj megalomanski monitor sa kojim stiže duplo veća 16K rezolucija i dijagonala ekrana od 110 inča.

Novi monitor u stvari ima 15.360×8.640 piksela, što znači da na njemu možemo videti više od 130 miliona piksela, dok 8K (7.680×4.320 piksela) ima “samo” 33 miliona. Očekivano, ovoliki ekran ima osvežavanje od 60 Hz, što je karakteristično za velike dijagonale, prenosi Tom’s Hardware.

Osvetljenost koju bi vam pružio novi BOE monitor, naravno, pod uslovom da imate dovoljno prostora na zidu sobe, je 400 nita svetline kao i kontrast u odnosi 1200:1, što je u rangu prosečnog IPS panela. Impresivno je što ekran sa 16K rezolucijom pokriva 99 odsto DCI-P3 palete boja.

Jedan od posetilaca događaja koji se održava u Los Anđelesu, okačio je fotografije ovog monitora na svoj Twitter nalog rekavši da se pikseli na novom monitoru ne vide čak ni kada ste mu jako blizu.

Ipak, pre nego što pomislite na igranje igara na ekstremno velikom ekranu u 16K rezoluciji, treba pomisliti i na računar sposoban da isprati performanse ovog monitora. Primera radi, AMD Ryzen 7 7800 X3D procesor i GeForce RTX 4090 grafika verovatno nisu dovoljni da poteraju neku od modernih igara na ovoj rezoluciji, tako da sada možete da se tešite da imate izgovor kada kupujete gejming komp sa najmodernijim (i najskupljim) hardverom.

No, ovaj monitor je samo prototip 16K displeja koji je prezentovan za publiku na ovogodišnjoj „Nedelji displeja“, što uglavnom znači da će proći još vremena dok on zaista ne uđe u proizvodnju. Mnogo bitnije je da tehnologija razvoja displeja napreduje, i to ne samo u Samsung i LG fabrikama, makar je videli tek za koju godinu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi