Samsung OLED ekran sada ima senzore za otiske prsta na čitavoj površini

Južnokorejska kompanija predstavila je svoj prvi Samsung OLED ekran sa ugrađenim senzorima za otiske prstiju i merenje krvnog pritiska na celom ekranu

Samsung OLED ekran sada ima senzore za otiske prsta na čitavoj površini

Novi Samsung OLED ekran prvi je panel na svetu koji ima senzore ugrađene na celom ekranu, koji prepoznaju otiske prstiju, mere puls i pritisak, kao i nivo stresa njegovih korisnika i to pomoću višestrukog očitavanja na više prstiju. Kompanija Samsung trenutno predstavlja svoju novu tehnologiju na ovogodišnjoj međunarodnoj „Nedelji displeja“ koja se trenutno održava u Los Anđelesu.

Ono po čemu se novi OLED ekran za pametne telefone razlikuje od standardnih je upravo to što su senzori za pomenute funkcije ugrađeni po čitavoj površini ekrana, za razliku od ranije dostupnih posebnih modula koji su bili pričvršćeni ispod displeja i samim tim senzori za ovakve funkcije su bili ograničeni samo na određene delove ekrana.

Samsung je ovo postigao ugrađivanjem organske fotodiode (OPD) koja je osetljiva na svetlost u sam panel. Tehnologija koja je predstavljena na seminaru otvara mnoge mogućnosti za nove generacije pametnih telefona poput istovremene autentifikacije više prstiju za otključavanje uređaja. Ovo bi moglo da zameni upotrebu lozinke ili otključavanje uređaja i pojedinačnih aplikacija putem prepoznavanja lica.

Samsung OLED ekran i provera kardiovaskularnog zdravlja

Sposobnosti novog OLED ekrana se ogledaju i u funkcijama koje imaju popularni pametni satovi koji mere krvni pritisak, puls i nivo stresa.

Kako objašnjavaju iz Samsung kompanije, da bi se tačno izmerio krvni pritisak potrebno je koristiti obe ruke, a novi ekran ima senzore koji istovremeno „osećaju“ prste obe ruke, što automatski pruža preciznije zdravstvene informacije od trenutno aktuelnih uređaja sa ovim funkcijama.

Ova mogućnost radi jer se OLED svetlo reflektuje drugačije u skladu sa kontrakcijama i opuštanjem krvnih sudova unutar prstiju, a kada se svetlo vrati na panel OPD dioda ga prepoznaje i konvertuje u očitavanje pritiska.

Ipak, i dalje nema informacija o pouzdanosti ove funkcije u pogledu tačnosti informacija koje tom prilikom pruža kao i brzinom merenja. Stoga, ukoliko ste u situaciji da češće morate da merite pritisak i puls zbog zdravstvenog stanja, trenutno kao pametnija opcija izgleda njihova provera kod lekara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Dovla_sheen

    Bitno je da su na S23ultru stavili displej sa 240Hz PWM... Sekta...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi